Set – Up capituleert pas in de vijfde set

VoV, 18-11-2018. 13:50 uur. Springendal Set – Up ’65 heeft het landskampioen Sliedrecht Sport knap lastig gemaakt. Pas na 2-2 in sets en 10-15 in de tiebreak was de strijd in het voordeel van de de bezoekende kampioen beslist.

Al komt het uit de opslagbalans van 16 aces / 24 foutserve bij de thuisploeg en 8 aces / 7 foutserves bij de gasten misschien niet helemaal tot zijn recht, maar de servedruk van de thuisploeg was terdege van grote invloed op het verloop van de strijd.  Met name Kirsten Kamphuis – Oude Luttikhuis en haar zus Carmen gingen bij zo’n beetje iedere opslag voor maximale power en resultaat. En dan gaat het nog weleens verkeerd. Maar omdat er de nodige ‘dankjewel’ scores op volgden was het cijfermatige tekort niet helemaal zoals hierboven weergegeven.

De teams waren in de eerste set tot 6-6 aan elkaar gewaagd, de 8-12 achterstand kon Kiki van Piekartz van het scorebord serveren. Ook de 12-15 werd ongedaan gemaakt (15-15), waarna het tot 18-18 gelijk opging. Fleur Savelkoel en Christie Wolt (ace) forceerden het verschil naar 18-21. Het tweede blokpunt van Martine Stevelink in deze set en de klap via het blok uit van Kirsten Kamphuis – Oude Luttikhuis hielden bij 20-21 de spanning erin.  Set – Up kwam via Martine en Kirsten daarna op 22-23, Fleur Savelkoel maakte de 22-24 en Sarah van Aalen serveerde de set met een ace uit.

Twintig punten maakte Set-Up zelf, kreeg er maar twee van Sliedrecht en gaf er 7 weg.

Merle Baasdam kreeg met haar serveserie van 6-4 naar 10-4 het ‘trapkoor’ aan het zingen, en toen de stand naar 16-7 was opgelopen werden de gezangen steeds vrolijker. Tot 18-11 domineerde Set-Up het gebeuren binnen de lijnen, daarna begon Sliedrecht terug te krabbelen. Demi Korevaar was blokkerend scherp, Fleur Savelkoel aanvallend effectief en bij de thuisploeg liep het even wat minder.  De 22-17 werd 22-21 met Ana Rekar aan de opslag. Met drie scores op rij, waarvan twee aces, sloeg Kirsten Kamphuis – Oude Luttikhuis haar ploeg in sets naast de gasten.

Set Up scoorde 20 eigen punten en gaf er 5 weg.

De derde set was heel duidelijk voor Sliedrecht Sport. Ze namen een 1-7 voorsprong, Daphne Giesselink kon met twee aces  wat terugdoen (5-7) waarna de foutenlast een dikke stempel op de score drukte tot aan 8-11.  De 11-16 achterstand werd 14-16 na een foutserve, een technische en aanvallende fout van Sliedrecht. Dat maakten Flore Gravesteijn en Brechtje Kraaijvanger meteen weer goed door drie loepzuiver knallen daarna. (14-20). Set-  Up kreeg nog twee puntjes kado, voor de 16-25 eindstand. Na de 11-13, het blokpunt van Carmen Oude Luttikhuis kwam Set-Up niet meer aan scoren toe.

Sliedrecht maakte 14 eigen punten, en gaf er 9 weg. Set-Up maakte dus 7 eigen punten.

In de vierde set volgde wat de eigen scores en de  foutenlast betreft een geweldige ommekeer bij de thuisploeg en de gasten. Sliedrecht Sport gaf om heel precies te zijn één punt kado, Set-Up speelde voor Sinterklaas en deed er 13 in een kado verpakking aan Sliedrecht. Maar maakte dat ongedaan met allemachtig veel eigen punten. Maar liefst 28 in deze set. Het was eigenlijk op een paar kleine verschillen tijdens de set nagelbijtend spannend. Tussenstanden 6-6, 12-12, 20-20 en 23-23.

Bij Set – Up waren Merle Baasdam, Carmen Oude Luttikhuis en Kirsten Kamphuis – Oude Luttikhuis heel erg trefzeker, bij Sliedrecht deed Fleur Savelkoel de meeste punten in het puntenpotje. Set – Up kwam op setpoint bij 25-24, Sliedrecht op matchpoint bij 25-26. Setpoints waren er vervolgens op 27-26 en 28-27. Met een ketser ace van Kiki von Piekartz dwong de thuisploeg de tiebreak af.

In de vijfde set ging Set – Up wel ten onder aan de foutenlast. Met de eigen score hielden de teams elkaar in evenwicht (7 om 7) de andere punten in de 10-15 eindstand kwamen van de hand van de tegenpartij. De 5-5 werd 5-8, de 7-8 werd 8-11. Set-Up gaf daarna de set via de foutenlast uit handen, al was het iedereen op de tribune wel duidelijk dat de 8-12 eigenlijk 9-11 had moeten zijn. Een dikke touché ontging de eerste scheids. En dan geel geven om het eigen ongelijk af te doen is ons inziens niet de juiste manier!

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Rudy van ’t Rood.