Set-Up D2 maakt einde aan zegereeks DeVoKo.

VoV, 28-11-2021. 20:30 uur. In (waarschijnlijk, voorlopig) de laatste wedstrijd van dit jaar, en ik verwacht nog wel wat langer, speelden de dames van DeVoKo tegen de reserves van Set Up. Het heeft namelijk onze premier Rutte “behaagt” om de sporters, en zelfs de jeugdige, een train- en dus speelverbod op te leggen in wat ze het liefste willen: SPORTEN en in dit geval volleyballen. Voor mij onbegrijpelijk dat ze dit verbieden en de grootste besmettingsbron, de scholen, ongemoeid laten. Voor mij is dit symboolpolitiek en begrijp ik het niet met mijn “boerenverstand”. Dit moet me even van het hart voordat ik met het (voorlopig laatste) verslag begin.

In een lege en zeer koude “De Schalm”  (voor dat laatste moet toch met een installatiebedrijf als hoofdsponsor een oplossing voor gevonden kunnen worden….) floot Sander Riezebos om 17.00 voor het begin van de wedstrijd.  Set Up met 4 ex eredivisiespeelsters in de basis, dus veel ervaring, tegen het jeugdig elan van de ploeg uit Denekamp. Talenten uit de eigen jeugdopleiding van DeVoKo die volop de kans krijgen om zich dit jaar verder te ontplooien.

En het is dan ook fantastisch om te zien hoe zij in de eerste set de strijd aangaan met het sterke middenblok in de personen van Martine Stevelink en Daphne Giesselink en de ervaren Marleen van Benthem. Met veel servedruk werd de passlijn van de tegenstander onder druk gezet en konden ze moeilijk hun snelle midaanval of omloop in stelling brengen. Dit in tegenstelling tot DeVoKo, waar onder leiding van libero Iris Blokhuis de pass en verdediging uitstekend georganiseerd waren en we aanvallend veel druk konden uitvoeren. Een serveserie in het midden van de set van Laura Behrens zorgde ervoor dat er een voorsprong van vijf punten werd genomen. Hoewel Set Up nog even tegenspartelde besliste DeVoKo de set met 25-22.

In de tweede set trokken we dit goede spel door. De opdrachten in ons tactisch plan goed uitvoerend namen we een 10-2 voorsprong. Maar langzaam kwam de ploeg uit Ootmarsum wat beter in het ritme en kwamen dichterbij. Het blok functioneerde beter en ook hun verdediging pakte veel ballen. Het werd voor ons moeilijker om te scoren. Toch denk je dat er met een 22-18 en 23-21 voorsprong de set “voor het grijpen ligt”.  Maar dan moet je zelf de kansen die er echt wel waren, benutten en niet het initiatief uit handen geven. Daar weten ervaren speelsters en dan met name Daphne en Marleen wel raad mee. Set Up greep wel de geboden kansen, maakte geen fouten, en won de set met 25-23.

Over het vervolg van de wedstrijd kunnen we kort zijn. Het einde van de tweede set was het kantelpunt in deze wedstrijd. In de derde en vierde set had de Ootmarsumse ploeg het initiatief, serveerde en blokkeerde erg goed, bleef met de ervaren basis spelen en won de derde set overtuigend met 25-15.  In deze set was Marleen van Benthem de grote plaaggeest en puntenmaker aan de kant van Set Up. Zij scoorde maar liefst 14 punten.

In de 4e set leken we wel wat beter in het spel te komen en konden aanklampen. We kwamen na een achterstand terug tot 14-13. Een prima serve van Guusje Leus bracht ons op 14-14…maar daar dacht de scheidsrechter anders over….helaas. De voor de serve ingebrachte Naomi Leussink serveerde vervolgens van 15-13 naar 18-13 en in het verloop deed Marleen dat nog een keer van 21-18 naar 25-18.

Een terechte overwinning van “Oud tegen Jong”, een einde van zeven opeenvolgende overwinningen en weer de nodige facetten en aanknopingspunten waar we ons nog moeten verbeteren en een (voorlopig?) einde van de volleybalcompetitie voor Topdivisie en lager.

Wij, als DeVoKo dames 1 en begeleiding, wensen iedereen een fijne Sinterklaas, prettige kerstdagen en dito jaarwisseling.  Blijf gezond.

gh @ VoV, verslag van Johan Booyink, trainer/ coach van DeVoKo. Foto Jan van den Noort.