Set-Up heeft de langste adem in de derby

VoV, 03-11-2019. 13:15 uur. Met enige spanning was uitgezien naar de Twentse derby tussen Springendal Set – Up en Apollo 8. Omdat beide ploegen goede resultaten boekten in de afgelopen weken en dat tot gevolg had dat ze mooi hoog in de ranglijst stonden. Met dat het een derby was is niet de volledige lading van het duel weergegeven, Benthe Olde Rikkert was er na haar overgang naar Ootmarsum natuurlijk bijzonder op gebrand om te winnen, en ook van een collega op het werk wil je natuurlijk niet verliezen. En daarnaast hadden een aantal speelsters in het verleden al het Set-Up tenue gedragen, dus genoeg redenen om het beste beentje voor te zetten.

En omdat beide teams een ‘hoog Twente gehalte’ aan personele bezetting hadden mocht het met recht een echte Twentse derby genoemd worden. Natuurlijk waren we ook benieuwd hoe de strijd tussen stembanden en trommels zou aflopen, naar onze bescheiden mening viel die in het voordeel van de ‘Trapsingers’ uit. Met het plechtig gezongen ‘Wij danken u, wij danken u ’ hadden ze na elke foutserve van Apollo 8 een regelrechte tophit.

Vooral in de eerste set leek er wel een kras op die plaat te zitten, maar liefst 11 keer kwam de opslag van Apollo niet binnen de lijnen aan de overkant van het net terecht, vaak haalde de bal de overkant niet eens. Daarmee deden ze zich zelf heel veel tekort en gaven ze hele makkelijke punten, die Set – Up alleen maar de inspanning van het klaarstaan kostte, weg.

Apollo begon goed met een 2-4 voorsprong door Tess de Vries op het scorebord geslagen. Nadat Set-Up vele kadootjes in ontvangst had genomen en met 7-6 voor had gestaan, leek de thuisploeg ook besmet met het foutenvirus. Ze hielpen Apollo makkeljik aan een 7-10 voorsprong en moesten toen in de achtervolging. Bij 13-13 was er evenwicht. Na de 15-15 serveerde Merle Baasdam haar eerste ace, dat in de volgende rally met een snoeihard blokpunt van Evie van Kerkvoorde een vervolg kreeg.

Nu moest Apollo dus in de achtervolging. Dat ging moeizaam, want als je de side out scoort en vervolgens steeds maar fout serveert maak je nooit een serie. Bij 22-19 stond Set-Up drie punten voor, een perfect lobje van Juliët Huisman maakte de side out en een uitgeslagen midaanval van Set-Up de 22-21. Bij 24-22 stond Set-Up op setpoint. Tess de Vies maakte de 24-23 en het kill block van Rianne Vos zorgde voor een ware ontlading aan Apollo kant. Het stond gelijk, op een beslissend moment was het raak! Er volgde echter een foutserve en een ace van Merle Baasdam en daarmee was het over en uit voor de gasten uit Borne. Binnen een paar momenten was de uitbarsting van vreugde weggespoeld met het 26-24 verlies.

In de tweede set was Set-Up na de 5-7 achterstand de bepalende partij. Met Martine Stevelink aan de opslag (2 aces) nam de thuisploeg afstand naar 10-7. Tess de Vries en Carlijn Koebrugge zorgden ervoor dat er bij 12-12 een gelijke stand op het scorebord stond, door een uitgeslagen aanval ging de opslag naar de thuisploeg bij de 13-12 stand.
Kimberly Smit nam haar ploeg aan de hand en via een ace van haar en scores van Martine Stevelink (blokpunt, snelle midaanval), Evie van Kerkvoorde (een kanjer van een dankjewel score) en een slim balletje van Merle Baasdam (blok uit) werd afstand genomen naar 19-12.

Ilona ter Avest maakte met een blokpunt een eind aan de serie. Maar het kwaad was geschied, Apollo wisselde, nam een time out, maar kreeg geen grip meer op de gang van zaken. Wies Bekhuis wisselde van functie binnen de lijnen, werd van spelveerdeelster buitenaanvalster en joeg er een paar (de 22-14 en 24-14) hard tegen de vloer. Op 24-15 maakte Martine Stevelink met een eerste tempo aanval de set uit. 25-15 was duidelijk.

En Set-Up ging door, haalde de voet niet van het gaspedaal, in tegendeel trapte het pedaal tot op de plank in. Bij 7-1 in de derde set kon Rianne Vos het eerste Apollo punt van deze set laten noteren. Sterk blokkeren van Martine Stevelink en rake klappen van Evie van Kerkvoorde brachten Set-Up naar een 13-4 stand. De ploeg zat op rozen, een snelle 3-0 zat er aan te komen.

Daar dacht Apollo dus heel anders over. Teamcaptain Esther Huls ging voorop in de strijd en was met de ene na de andere bal succesvol. Drie scores van haar en drie kadootjes maakten 14-10, toen Apollo daarna een slordige periode kende liep Set – Up weer uit naar 18-11. Kim Klein Lankhorst haalde met een tweede bal score de serve terug en Eline Geerdink ging opslaan. Dat deed ze foutloos, een hele rij achter elkaar. Rianne Vos en Esther Huls stonden aan het net de set ups te verzilveren en de voorsprong van Set-Up slonk snel naar 18-17.

Merle Baasdam brak de serie, Evie van Kerkvoorde maakte de side voor de 20-18. En Esther Huls haalde de opslag weer naar Apollo kant, waar Rianne Vos voor de tweede opleving zorgde. Haar serve serie eindigde bij 21-23, opnieuw had Esther Huls voor vele rake klappen vanaf de buitenkant gezorgd. Op de side out ging het vervolgens naar 22-25 en dus 2-1. Met 2-0 voor in sets en 18-11 in de derde set leek de winst voor Set-Up een kwestie van tijd, het pakte anders uit.

Het aanvankelijk voordeel dat Set-Up in de vierde set had (3-0 op de serve van Wies Bekhuis) was heel snel weer van de borden. Annelies Dokter en Eline Geerdink serveerden de gasten naar 4-7, Merle Baasdam kon de stand weer naar gelijke hoogte tillen bij 7-7. Opnieuw greep Apollo met beide handen het initiatief mede door scores van Ilona ter Avest en liep uit naar 7-11, de time out van Tom Engbers loste vooreerst niets op.

De in de vierde set in de basis begonnen mid Marlies Eertman gaf vervolgens in de serve serie van Wies Bekhuis haar visitekaartje af. Een mooi kaartje met een loeiharde knoeperd die via Apollo 8 naar het plafond ging en nooit meer terugkwam, gevolgd door een kill die echt morsdood was en een eerste tempo score op mid.

Set – Up zat in de flow, Apollo in de problemen. Met een big smile scoorde Bente Olde Rikkert de 19-16, de glimlach werd kamerbreed bij haar score voor de 22-16, waarna Wies Bekhuis haar derde ace in deze serie er overheen serveerde. Set-Up zat nu echt op rozen bij een 23-16 stand. Twee tegenpunten deden geen pijn meer, technische fouten en een foutserve ook niet. Met 25-19 bleef de winst terecht in Ootmarsum.

Foto’s van deze wedstrijd door Rudy van ’t Rood staan onder   DEZE LINK.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Rudy van ’t Rood.