Set-Up laat Sneek drie keer ontsnappen

VoV, 18-03-2018. 11:21 uur. Springendal Set-Up ’65 was gisteren heel erg dicht bij een eerste overwinning in de Kampioenspoule. De nummer laatst had VC Sneek op bezoek, dat met de tweede plaats volop in de race is voor de play – offs om de titel. Set-Up ’65 heeft haar target voor dit seizoen binnen, meedoen in de competitie van de beste zes was het streven en dat is gelukt. Maar dat wil niet zeggen dat de ploeg op haar lauweren rust, dat bewezen ze afgelopen woensdag tegen Eurosped en enkele weken geleden tegen Zwolle, toen beide keren met tiebreakverlies werd afgesloten.

Ook tegen Sneek ontbrak het de ploeg van Lesley de Jonge niet aan vechtlust. Tot aan het gaatje, niet opgeven ondanks forse achterstanden en blijven geloven in een positief resultaat, dat ze op eigen kracht wilden verdienen. Dat kenmerkte grote delen van de eerste drie sets. Enigszins verrassend was de keuze van Jopke Schutte in de basiszes bij de thuisploeg, bij VC Sneek begon Lotte Groninger op spelverdeling.

Sneek liep in de eerste set uit naar een 1-4 en na de 5-5 naar een 5-9 voorsprong. Met Inge Molendijk (naar 8-10) en Marleen van Benthem (naar 12-10) aan serve nam Set-Up het initiatief over. Marianne het Lam – Scholten leverde een paar  geweldige blokpunten af, Merle Baasdam had het vizier vanaf de linksvoor goed scherp richting vloer ingesteld. Set –Up bleef tot 15-14 voor, Sneek scoorde via de buitenkant door Hester Jasper.

Een slordige periode van Set-Up met uitgeslagen aanvallen gaf Sneek drie punten voor bij 15-18, vier bij 17-21. De foutserve maakte 18-21, snelle punten van Marleen van Benthem (twee aces) en een torpedo van Merle Baasdam maakten gelijk bij 21-21. Lieze Braaksma scoorde twee keer (21-23), Marianne Het Lam – Scholten en een blokpunt van Daphne Giesselink maakten het verschil ongedaan. Setpoint voor Sneek bij 23-24, Merle Baasdam maakte de gelijkmaker. Twee uitgeslagen aanvallen van Sneek beslisten de set, al moet wel gezegd worden dat niet iedereen die ballen uit zag. En er nog even over gediscussieerd werd. De scheids was echter onverbiddelijk.

Set-Up had met 19 om 16 punten de betere eigen score in deze set.

In set twee ging het aanvankelijk ook vlot heen en weer. Van 4-2 naar 4-6 en van 9-7 naar 11-8 en 12-9. Set-Up was vanaf alle posities aan het net succesvol, Sneek bleef via Paula Boonstra en Annick Siebring bij, maar kon geen terrein goedmaken. Dat veranderde na de 12-10, met Annick Siebring aan de opslag. Sneek nam afstand naar 12-14, Set-Up kwam er naast en ging er voorbij (17-15). Paula Boonstra leverde een aantal drukvolle serves af (2 aces), Hester Jasper en Nienke Tromp stonden aan het net de kansen te verzilveren. (17-20).

Set Up knokte zich terug, naar 21-21, waarop de gasten in de time out gingen. Met succes ze kwamen op 21-23, na de foutserve kwam Kiki von Piekartz voor de opslag in het veld. Een gouden wissel, meteen een ace voor 23-23. Merle Baasdam scoorde setpoint, via touché werd het verzilverd.  Opnieuw zat er volgens Sneek een luchtje aan dit punt, en dat bleef er ook aanzitten. Het bleef bij 25-23, Set Up stond op 2-0 in sets. Het eerste punt was binnen.

Sneek had in deze set met 18 om 19 eigen punten de betere score, maar ook de hogere foutenlast.

De gasten uit Friesland begonnen geweldig overtuigend aan de derde set. Met heel veel servedruk en een stabiele passing liepen ze via onder andere vier aces naar een 1-8 voorsprong. Toen had Lesley de Jonge zijn time outs al verbruikt. Set-Up ging inhalen, kwam op 7-10 en kreeg toen de volgende  tik over de vingers. Hester Jasper serveerde Sneek, met in deze serie drie aces,  naar 7-16. Set – Up lag op apegapen!

Maar herstelde zich beetje voor beetje. De servepass kregen ze onder controle, er werden weer eigen punten gescoord en Sneek was ook de beroerdste niet, als het om het weggeven van punten ging. Negen punten achterstand werden er vijf bij 16-21, het moment dat Daphne Giesselink ging serveren. Jopke Schutte en Merle Baasdam legden vervolgens Sneek op de pijnbank net scores vanaf de buitenkant, meestal via het blok, en de diagonaal. De serie stokte bij 20-21 door een foutserve, maar met Inge Molendijk aan de opslag bij 21-22 stoomde Set-Up door en bij 24-23 stonden ze gewoon op matchpoint. Na een 1-8 achterstand!

Het werd nagelbijtend spannend, anderen controleerden hun hartslagmeter of die niet te gekke sprongen maakte, menigeen moest snel even naar de toilet. De druk werd te hoog. 24-25 Lieze Braaksma, supersnel op mid. 26-25 Daphne Giesselink, van hetzelfde laken een pak. Ook snel via de midaanval. 28-27 Merle Baasdam met geweld dwars door het blok, Mikasa strepen op de vloer. Klaske Sikkes 28-28. Jopke Schutte 29-28, matchpoint nummer zoveel! Roos van Wijnen maakte gelijk en via een in het net geslagen omloopbal kwam Sneek op setpoint. De ace van Lotte Groninger maakte een eind aan de set.

Set-Up maakte 20 eigen punten, Sneek kwam tot een totaal van 26. De rest waren kadootjes over en weer.

Set-Up  moest de teleurstelling een plaatsje geven in de volgende set, maar dat verliep stroef. Sneek kwam op 0-4, had bij 4-10 al een ruime en veilige marge opgebouwd en was geenszins van plan om daar ook maar iets op in te leveren. Daar zorgde kanonnier Paula Boonstra wel voor, ook Roos van Wijnen en Annick Siebring lieten zich niet onbetuigd in het scoren van punten. En toen Set-Up bij 11-18 het ene na het andere punt weggaf (vijf stuks tot aan 13-23) was Sneek heel erg dicht bij de tiebreak. Op 17-24 haalde Abe Meininger de ploeg nog even naar de kant, Annick Siebring maakte daarna een eind aan de inhaalrace van Set-Up. 17-25 en 2-2, dus verlengen.

Sneek scoorde 14 eigen punten in deze set, Set-Up kwam tot 13, maar was met 11 scores voor Sneek wel heel erg aan de gulle kant.

De vijfde set kende een goed begin voor de thuisploeg. Met 4-2 en 5-3 voor was een mooie opening om op voort te borduren. Daar dacht Paula Boonstra en teamgenoten echter heel anders over. De foutserve bracht Boonstra aan de opslag (5-4) en ze gaf na de veldwissel pas weer af bij 6-12. Klaske Sikkes, Roos van Wijnen en Annick Siebring stonden aan het net genadeloos de kansen te benutten. Boonstra zelf joeg nog een driemeter bal tegen de vloer. Op 6-14 kon Set-up het verlies nog tot 10-14 uitstellen, het kill block van Nienke Tromp besliste de set en de wedstrijd in het voordeel van de gasten.

Sneek maakte 10 eigen punten in de tiebreak, bij Set – Up stopte de teller op 5.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Herman Zandhuis.