Set-Up maakt ’t Sliedrecht één set lastig

VoV, 02-02-2020. 14:31 uur.  Dat werd vooral duidelijk in de derde set. Het verschil tussen koploper en nummer zes in de stand, die precies één keer zoveel punten uit 16 wedstrijden (44 om 22) bij elkaar had geslagen was niet alleen op de ranglijst en de punten groot, maar werd ook in de eerste twee sets tussen de lijnen in de Schalm bevestigd.

Sliedrecht Sport ging met drie aces van spelverdeelster Ana Rekar na een score van Brechtje Kraaijvanger van start. Na de tegentreffer zorgde de serve van Fleur Savelkoel en scores van Esther van Berkel en mid Carlijn Ghijssen – Jans voor een 1-8 tussenstand. Pas bij 4-11 kreeg Set-Up via de serves van Merle Baasdam weer wat grip op het gebeuren en kon terugkomen naar 8-11.

Maar Esther van Berkel joeg de ballen daarna ook vanaf de achterlijn keihard over het net en daarop meest de thuisploeg het passend een beetje schuldig blijven. Het werd 8-16, Vervolgens regeerde de foutenlast tot aan 12-20. De voor de serve ingevallen Laura de Jong deed wat er verwacht werd van dames die voor de serve het veld inkomen. Moeilijk serveren met als ultieme beloning de ace voor 13-23. Met drie scores voor de tegenstander en een punt van Benthe Olde Rikkert ging de set met 16-25 ten einde.

Scores in deze set: Aanval 6/ 9, blok 1/ 2, aces 2/ 6 en foutenlast 8/7.

Set twee was veel van hetzelfde, al openbaarde zich dat pas nadat Set-Up met 3-1 en 4-2 had voorgestaan en na 4-6 achterstand (Lisanne baak joeg er een paar ballen hard in) tot aan 9-11 redelijk in de schaduw van Sliedrecht Sport kon meekomen. Ook de voor de serve in het veld gekomen Dani Dammers deed wat er van haar verwacht werd, een serie neerzetten met een ace en verder waren er heel veel rake klappen van diagonaal Jolijn de Haan tot aan de 9-18 stand.

Toen was het eigenlijk wel bekeken, Set-Up maakte nog een paar punten via de side out, Sliedrecht sloeg via Christie Wolt (o.a. twee aces) en Esther van Berkel nog de laatste punten op het scorebord voor de 13-25 setstand.

Scores in deze set: Aanval 6/ 14, blok 2/ 1, aces 0/ 4 en foutenlast 6/ 5.

Het leek een erop dat de toeschouwers met een uurtje weer buiten zouden staan of voor en kop koffie of iets sterkers naar de kantine konden. Sliedrecht Sport was heer en meester en regeerde met ijzeren vuist binnen de lijnen.

En dat bleef ook vooreerst nog zo in de derde set. Beide teams wisselden behoorlijk, bij Set up kwamen Martine Stevelink, Daphne Giesselink en Pien Vos met de basis in het veld, bij Sliedrecht nam Dani Dammers de spelverdeling over, en bleven Jolijn de Haan en Christie Wolt in de basis staan. (voor Brechtje Kraaijvanger en Esther van Berkel).

Er was niks aan de hand voor Sliedrecht tot aan de 8-12 stand. Jolijn de Haan bleef de punten maken, net als Christie Wolt en Fleur Savelkoel. Set-Up had problemen met het verzilveren van de set ups. De foutserve bracht Wies Bekhuis aan de opslag, en daarmee veranderde alles. Haar constante floater zorgde voor problemen, Merle Baasdam blokkeerde Jolijn af en joeg vervolgens een paar ballen keihard tegen de vloer.

Bij 13-12 stond Set-Up weer een keer voor, Wies serveerde Set-Up naar 15-13 en nu bleek ineens de thuisploeg wel mee te kunnen met de gasten. Via de tussenstanden 17-15, 19-19 en 20-20 werd het door een door Martine Stevelink boven het net gewonnen drukduel met Carlijn Ghijssen – Jans 21-20, waarop Pien Vos in de volgende rally via de handjes 22-20 scoorde. Op de side out ging Set-Up naar setpoint bij 24-23. Met een lobje scoorde Merle Baasdam het laatste punt voor de 25-23 zege.

De scores in deze set. Aanval 13/ 15, blok 2/ 3, aces 2/ 0 en foutenlast 5/ 8.

En ineens was het geloof dat er meer mogelijk was dan ‘lege handen’. Vera Koenen begon weer met haar basisopstelling uit de eerste set, Set-Up hield Martine Stevelink, Pien Vos en Daphne Giesselink in het veld.

Brechtje Kraaijvanger liet meteen zien dat ze er weer was, de eerstd vier punten van Sliedrecht nam zij voor haar rekening (3-4), Set Up klampte met een ace en een blokpunt van Benthe Olde Rikkert aan (5-6), maar verloor contact bij 5-8. Martine Stevelink serveerde vervolgens Set-Up voorbij Sliedrecht (9-8) waarna het tot 11-11 gelijk opging.

Christie Wolt maakte toen het verschil (11-14) en daarna had Sliedrecht Sport de set weer in haar greep. Het werd 15-18, en 17-22. Scores van Brechtje Kraaijvanger en Esther van Berkel maakten er tenslotte 22-25 en 1-3 van

De scores in deze set: Aanval 12/ 17, blok 3/ 0, aces 2/ 2 en foutenlast 6/ 8.

Sliedrecht is door deze zege zeker van de eerste plaats in de reguliere competitie hetgeen een startbonus van vijf punten oplevert in de kampioenspoule. Set-Up weet nog niet waar het aan toe is. Hen wacht volgende week nog een finale met FAST om een startbewijs in de kampioenspoule.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Rudy van ’t Rood.