Set-Up naar play-outs, Eurosped wint derby

VoV, 09-02-2020. 17:24 uur. Vanuit de luie stoel of vanaf de bank kon FAST gisteren genieten van de prestaties van TTP, dat hen middels hun 3-0 zege op Regio Zwolle Volleybal het ticket voor de kampioenspoule bezorgde. FAST was een van de drie teams die in de wachtkamer voor Kampioens- en Degradatiepoule zaten. Zij hebben nu voor de eerste opslag van vanmiddag zekerheid over het vervolg van hun competitie. Zij gaan naar de Kampioenspoule, in de wachtkamer lieten ze Set-Up en Regio Zwolle Volleybal achter.

Ook Set-Up zal blij zijn geweest met de TTP-winst, immers met een wedstrijd minder dan Zwolle stonden ze in punten gelijk. Zij hadden twee sets en dus één puntje nodig om naar de Kampioenspoule te gaan. Hun resultaat van vanmiddag was nog steeds bepalend voor wel of niet deelname aan de Kampioenspoule. Een puntje was voldoende om als zesde te eindigen, een 3-0 of 3-1 nederlaag zou de deur naar de Kampioenspoule in het slot gooien en zou Zwolle de sleutel geven om hem voor zichzelf open te maken.

Set – Up had zich niet laten stoppen door Ciara in hun reis naar het Zuiden en wilde zich ook niet laten stoppen in hun voornemen om met minimaal één puntje en een startbewijs op zak de terugreis te aanvaarden. Maar dat pakte wel even anders uit.

In de eerste set ging FAST overrompelend van start en sloeg zich vlot naar een 10-4 voorsprong. Pas na 14-8 kon Set-Up langzaam weer terrein goedmaken, ze kwamen terug naar 21-19 maar kregen daarna geen punt meer mee. De serve en aanval leverden FAST een 16/10 eigen score op. Blokkerend was Set – Up twee punten beter. Veerle van den Heuvel (FAST) en Benthe Olde Rikkert waren met 6 punten ieder de meest scorende speelsters in deze set.

In de tweede set trok Set-Up in de beginfase het initiatief naar zich toe (2-5), maar zag FAST op 6-6 alweer naast zich. En teams hielden elkaar daarna scorend tot 20-20 in evenwicht, waarbij FAST met 13-11 en Set-Up met 15-17 tussendoor had voorgestaan. FAST had de betere finale, was effectiever en efficiënter. Eerst naar 22-20 en vervolgens via 24-21 naar 25-23.

Set-Up stond met 2-0 achter en stond met de rug tegen de muur. Ze moesten nu twee sets winnen, anders was de Degradatiepoule een feit.

De derde set ging via 4-6 naar een 9-9 stand. FAST pakte een serie naar een 14-10 voorsprong, die Set-Up kon counteren en met 14-16 waren ze volop in de race voor setwinst. FAST nam echtere over, kwam met 20-17 voor, zag Set-Up tot 21-20 inlopen maar deelde toen de beslissende klappen uit. Via 24-21 werd het 25-22 en 3-0.

Bij FAST werden Veerle van den Heuvel en Puck Hoogers met 16 en 13 punten de meest scorende speelsters. Bij Set-Up waren dat Bente Olde Rikkert en Merle Baasdam met 10 en 8 punten.

Set-Up gaat dus ondanks de goede vooruitzichten naar de Degradatiepoule. Zoals TTP FAST een goede dienst bewees deed FAST dat bij Regio Zwolle Volleybal.

In de kampioenspoule gaan spelen Sliedrecht Sport, Eurosped, Apollo 8, VC Sneek, FAST en Regio Zwolle Volleybal. Zij krijgen respectievelijk 5, 4, 3, 2, 1 en 0 punten als startbonus mee. De degradatie driekamp gaat tussen Set-Up, Peelpush en Dros –  Alterno, die respectievelijk 2, 1, en 0 punten meekrijgen.

In Vroomshoop speelden Eurosped en Apollo hun laatste partij in het reguliere seizoen om des keizersbaard. Hun plaats in de Kampioenspoule stond vast, zij worden tweede en derde ongeacht de uitslag. Maar dat belette beide partijen er niet van om er een aantrekkelijke pot volleybal van te maken, die met 3-0 in het voordeel van Eurosped eindigde.

In de eerste set nam Eurosped na 12-11 afstand naar 20-13 en won ruim met 25-17. In de tweede set stond er bij 13-4 al een groot verschil op het scorebord. Via een 12 om 12 score werd het 25-16 en dus weer ruime winst voor de thuisploeg.

Apollo 8 maakte in de derde set een 13-10 achterstand ongedaan, kwam twee punten voor bij 14-16 en hield dat verschil tot 16-18 vast. Op 23-23 besliste Eurosped de wedstrijd. De 25-23 betekende 3-0.

Eurosped had een 51 om 39 betere eigen score, die via voordeel op alle scorende onderdelen tot stand kwam. Topscorer van de partij werd Kirsten Wessels met 16 punten, haar Eurosped collega Jolien Knollema maakte er 15 en Juliët Huisman kwam tot 14 punten voor Apollo 8.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Rudy van ’t Rood.