Set-Up serveert Sneek naar nederlaag

VoV, 07-10-2018. 14:30 uur. Op de eerste speeldag van de Eredivisie stonden twee ‘oude bekenden’ in de Schalm in Ootmarsum tegenover elkaar.  Set-Up was gastheer voor VC Sneek. Twee behoorlijk gewijzigde teams, met veel andere speelsters, die nu de clubkleuren moesten verdedigen.

Bij Set-Up begonnen Kiki von Piekartz, Jorinda Kremer, Carmen Oude Luttikhuis, Kirsten Oude Luttikhuis, Merle Baasdam, Marianne het Lam – Scholten en Daphne Giesselink en bij Sneek moesten Nienke Tromp, Janieke Popma, Anlène van der Meer, Hester Jasper, Roos van Wijnen, Lieze Braaksma en Sietske Osinga als basiszeven aan de strijd beginnen.

VC Sneek had een bijzonder moeilijk begin, de pass liep niet en bij 5-1 haalde Paul Oosterhof de ploeg al naar de zijlijn. Set-Up bleef heel veel servedruk houden en middels scores van Carmen Oude Luttikhuis en Merle Baasdam liepen ze uit naar 13-6. De inhaalrace van Sneek bracht hen via twee aces van Anlène van der Meer op 15-13, een banana krul schotje van Carmen Oude Luttikhuis bracht haar zus Kirsten aan serve en die liet vervolgens geen spaan heel van de passlijn van Sneek. Na 16-13 volgden 4 aces, een score van Marianne het Lam –Scholten en weer een ace van Kirsten. Waarmee de stand op 22-13 kwam. Op de side out ging het naar 25-16.

Opvallend de 7 aces van Set-Up in deze zet. Verder scoorde Sneek geen enkel direct punt in deze set voor Set-Up. Met 25 om 11 eigen punten had Set Up een perfecte start van het seizoen.

In set twee leek het erop dat de thuisploeg op de ingeslagen weg doorging. Maar de 6-3 voor veranderde in 7-6 en bij 10-10 was Sneek ernaast. Hester Jasper had heel hard, maar dan ook heel hard de 9-8 erin geslagen, en Sneek had via Roos van Wijnen ook een aantal punten laten aantekenen. Tot 16-16 ging het gelijk op, de 16-17 bracht Nienke Tromp aan de opslag en zij legde met haar serves de basis voor een aantal punten die volgden.

Twee keer Lieze Braaksma en Hester Jasper maakten de kloof vier punten groot bij 16-20. Set-Up probeerde het nog wel, maar het verschil werd niet kleiner. Sneek speelde de set beheerst en geduldig uit en won met 20-25. Met 13 om 15 eigen punten en een 10 om 7 foutenlast was Sneek op beide scorende onderdelen de betere.

In de derde set waren de teams heel lang aan elkaar gewaagd. Tot 11-11 was er om de paar punten evenwicht, de 11-14 voorsprong voor Sneek had Set-Up pas bij 18-18 weer weggewerkt. Lieze Braaksma bij Sneek en de zusjes oude Luttikhuis namen veel punten in die periode voor hun rekening. Even waren de midspeelsters aan weerskanten van het net elkaar te slim af, Lieze Braaksma blokkeerde Marianne het Lam – Scholten af, in de volgende actie was het omgekeerde het geval voor de 19-19 stand.

Twee scores voor de tegenstander brachten de 20-20 op het scorebord en Kirsten Oude Luttikhuis aan serve. Net als in de eerste set liet ze zien dat ze het nog niet verleerd was om in beslissende fases van de set zoveel servedruk te genereren, dat de Sneek passlinie het er weer heel moeilijk mee had. Het werd 22-20 door haar ace, Paul Oosterhof was het er helemaal niet eens dat het volgende punt via een netfout (?) naar Set-Up ging, daarop volgde weer aanvallende fout van Sneek en een ace van Kirsten Oude Luttikhuis. De strijd was beslist, het stond 25-20. De eigenscore beliep in de derde set 17 om 12 punten in het voordeel van Springendal Set-Up ’65 Natuurlijk.

VC Sneek kwam na een 4-0 achterstand in de vierde set terug naar 4-4, door drie blokpunten. Waarvan Carmen Oude Luttikhuis er één niet op de neus van haar schoen maar op die andere neus terugkreeg. Marianne het Lam – Scholten blokkeerde een Sneker midaanval af en bracht Kirsten Oude Luttikhuis aan de opslag. Het verhaal herhaalde zich, ze sloeg aces, zorgde voor veel servedruk en gaf pas weer af toen haar ploeg met 12-4 aan de leiding ging. Het verdere verloop van de set was een lange zegetocht van Set-Up. Via de tussenstanden 16-7 werd het 20-8 en 24-10. Toen kon VC Sneek nog wat doen om gezichtsverlies helemaal te voorkomen. Ze scoorden vier keer op rij, voordat Set-Up het laatste punt voor de 25-14 op het scorebord kreeg. Met 18 om 11 eigen punten was Set – Up ook deze keer productiefste ploeg.

Met 17 om 5 aces en 46 om 34 aanvallende punten scoorde de thuisploeg, met in haar team Merle Baasdam als topscorer, veruit de meeste eigen punten. Negen aces van Kirsten Oude Luttikhuis droegen daar ook fors aan bij.

gh @ Vizier op Volleybal. Archieffoto Set-Up ’65.