Set-Up zet zegereeks in de Schalm voort

VoV, 07-03-2019. 7:00 uur.  In Ootmarsum stonden gisteravond de twee ongeslagen teams uit de Kampioenspoule bij de dames tegenover elkaar. Springendal Set-Up was gastheer voor VC Sneek. Beide ploegen waren uitstekend aan de race naar de play – off tickets begonnen. Sneek met een uitzege bij Zwolle en thuiswinst tegen kampioenskandidaat Sliedrecht Sport, Set-Up met derbywinst tegen Eurosped en een zege tegen Zwolle. Ze stonden voor begin van het duel op de tweede (Sneek) en derde plaats in de ranglijst.

Twee speelsters hadden een uitstekende start in de eerste set. Aan de kant van Set-Up was dat Marianne het Lam – Scholten, die op een gegeven moment elke aanval en elke gezet blok in een punt zag veranderen en aan de kant van Sneek was dat Roos van Wijnen die vanaf linksvoor elke bal erin joeg.  De tussenstand stand ging van 0-2 naar 4-3 en van 4-6 naar 7-6 om na het blokpunt van Lieze Braaksma in 9-9 te veranderen. Merle Baasdam kwam aan serve na de snelle en scorende midcombinatie tussen Kiki von Piekartz en Marianne het Lam – Scholten en zorgde met haar sprongserve voor heel veel servedruk. Na een ace en twee kill – blocks van Marianne stond het 14-9.

De Sneek aanval kreeg nieuwe scorende impulsen door rake klappen van diagonaal Anlène van der Meer, die in de volgende rally’s een hoofdrol kreeg en niet af te stoppen was. Met Nienke Tromp, Hester Jasper en Lieze Braaksma aan de opslaglijn veranderde Sneek de 14-9 achterstand in drie servebeurten in een 16-22 voorsprong. De serie van Lieze was beslissend, de zes punten van Anlène in deze fase ook. Set-Up liet zich het initiatief afpakken, kreeg de bal niet meer op de vloer bij Sneek en zag de set na een 4 om 16 score na de 14-9 tussenstand met 18-25 verloren gaan.

VC Sneek scoorde in de eerste set 21 eigen punten, bij Set-Up stopte de teller op 12.

In de tweede doorgang begonnen bij Set-Up Kirsten Kamphuis – Oude Luttikhuis en Martine Stevelink in de basis. Sneek begon ongewijzigd . Op de side out na 3-1 werd het 6-4, de foutserve bracht Sietske Osinga aan serve. Onder andere een tweede bal score en een blokpunt van spelverdeelster Nienke Tromp, alsmede een ace van Osinga maakten er 6-9 van. Anlène van der Meer sloeg even later een ‘dankjewel’ bal voor 7-11 binnen.

Met eerst Kirsten Kamphuis – Oude Luttikhuis aan serve en daarna Martine Stevelink veranderde het spelbeeld. Set-Up maakte de punten zelf, Carmen Oude Luttikhuis schoot met scherp, haar zussen Kirsten en Ilse namen ook elk een aantal punten voor hun rekening en deze ‘Luttikhuis scores’ maakten er  14-12 van. En niet te vergeten het ace van Martine voor de 11-11 gelijke stand. Set-Up was even slordig (14-15) en bij 17-17 weer naast Sneek.

Met een geplaatste push zette Kiki von Piekartz haar ploeg weer op twee punten voorsprong (19-17) en toen dat er drie werden en Sneek al voor de time out aan de kant stond, bleef het Set-Up team aanvankelijk gewoon binnen de lijnen staan om verder te spelen. De time out was even langs hen heen gegaan. Paul Oosterhof kreeg het punt voor de coach op naam na de foutserve voor 20-18. Sneek gaf twee punten kado en na de 22-19 maakten Kirsten Kamphuis – Oude Luttikhuis en Martine Stevelink de laatste drie punten voor de 25-19 setwinst en de 1-1 stand.

Set – Up scoorde 22 eigen punten in deze set, Sneek kwam tot 12.

Aanvankelijk ging het in de derde set redelijk gelijk op (4-3, 7-5), maar met Kirsten Kamphuis – Oude Luttikhuis aan serve kwam daar verandering in. Eerst maakte een mazzelbal 9-5, vervolgens scoorde ze twee aces voor de 11-5 tussenstand. Sneek was toen al door de time outs heen en kon alleen via wissels (bijvoorbeeld Dorien Dijkstra voor Roos van Wijnen) even voor een onderbreking zorgen. De foutenlast bij Sneek nam toe, Set-Up profiteerde en liep uit naar 18-10.

Aan het 19de punt van Set-Up (voor 19-13) ging een heel spektakel aan het net aan de kant van Sneek vooraf. De bal caramboleerde van de een naar de ander, ging over het net, kwam terug en werd al springend en duikend van de vloer gehouden totdat Martine Stevelink er via een kille omloopscore een eind aan maakte. Een aantal foutserves en een ace van Hester Jasper maakten 20-16. Carmen Oude Luttikhuis serveerde de 23-17 op de borden, waarna de winst met 25-19 naar de thuisploeg ging. Dus 2-1 in sets en Set-Up had in ieder geval één puntje binnen.

Set-Up scoorde in de ze set 16 eigen punten, Sneek kwam niet verder dan 12.

In de vierde set kreeg Sneek in de beginfase de nodige punten van Set-Up kado. Het motregende foutserves. En met twee aces (Hester Jasper en Lieze Braaksma) en een eerste tempo score van Sietske Osinga had Sneek bij 6-8 koers gezet richting de tiebreak. Die koers hielden ze stevig vast tot aan 9-16, Set-Up viel scorend helemaal droog terwijl de Friese gasten de punten als rijpe appelen van de boom schudden. Lesley de Jong paste op 9-13 de dubbele wissel toe, het duurde even voordat de komst van Wies Bekhuis en Merle Baasdam effect sorteerde.

Sneek bleef afstand houden, vooral omdat Roos van Wijnen onder andere met een toverbal en een paar harde klappen haar ploeg op een punt of zes à zeven voorhield bij 12-19, en 14-20. Het kill – block van het duo Bekhuis / het Lam – Scholten bracht de laatste aan de opslag. Kirsten Kamphuis – Oude Luttikhuis (vier punten op rij ) en Merle Baasdam zorgden vervolgens voor de 21-21 stand. Op 21-23 leek het de verkeerde kant op te gaan voor de thuisploeg, maar punten van de tweeling maakten 23-23.  Hester Jasper zette haar ploeg op tiebreakpoint, het achtste kadootje van Sneek aan Set-Up in deze set maakte het ongedaan.

Dankjewel kon je Ilse Oude Luttikhuis horen denken toen zij een overpass voor 25-24 erin sloeg. Roos van Wijnen maakte gelijk, waarna een erg subtiel en bekeken lobje van Merle Baasdam Set – Up opnieuw op matchpoint zette. Met een knallend kill – block maakte Marianne het Lam – Scholten een eind aan de wedstrijd.

Set – Up scoorde in deze set 19 eigen punten, Sneek kwam tot 16.

Kirsten Kamphuis – Oude Luttikhuis werd met 16 punten de meest scorende speelster van de partij. Anlène van der Meer bleef één puntje bij haar achter, net als Marianne het Lam – Scholten.  In de stand is Set-Up opgerukt naar de tweede plaats (10 punten). Ze hebben er twee minder dan Sliedrecht Sport en twee meer dan Sneek.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Rudy van ’t Rood.