Set-Up’65 ten onder in Sneek

VoV, 28-03-2019. 7:56 uur. De strijd om één van de twee tickets voor de play – offs in de dames Eredivisie kreeg gisteravond in Sneek bij het duel tussen Sneek en Springendal Set-Up ’65 een vervolg. Set-Up stond drie punten voor, voelde de hete adem van Sneek in de nek en moest minimaal een puntje meenemen, hetgeen gezien de historie die de twee ploegen met elkaar hebben geen gemakkelijke opgave zou worden.

Dat bleek al meteen in de eerste set. Hester Jasper leverde een aantal opslagen af waarop de gasten het antwoord passend schuldig bleven. En na een paar uitgeslagen aanvallen van Merle Baasdam ging Sneek, na de time out van Lesley de Jonge op 4-0, met 6-0 aan de leiding. Carmen Oude Luttikhuis brak de serie, toen Merle bij de 8-1 werd afgeblokt nam Evi van Kerkvoorde haar plaats in. Sneek zat al heel vroeg op rozen, liep via Nienke Tromp uit naar 11-4 en na scores van Anlène van der Meer en de in de basis teruggekeerde Monique Volkers ging Set-Up bij 14-6 voor de tweede time out naar de kant.

Eerst scoorde Carmen Oude Luttikhuis, vervolgens blokkeerden Martine Stevelink en Evi van Kerkvoorde de 14-8 op het scorebord. Maar het was gewoon veel te weinig om Sneek in problemen te brengen. De serie naar 20-8 was de volgende mokerslag voor de gasten. Marianne het Lam – Scholten en de ingevallen Wies Bekhuis (ace) scoorden nog wel en ook Jorieke Bodde pakte nog een paar puntjes mee, maar de 25-15 eindstand liet niets aan onduidelijkheid over. Sneek had geheerst en had de set dik verdiend gewonnen.

Set-Up kwam in de tweede set als beste uit de startblokken en kopieerde de openingsserie van Sneek uit de eerste set als het ware. Ze liepen na de 2-3 stand door een aantal geweldige blokpunten van Martine Stevelink en Evi van Kerkvoorde uit naar een 2-8 en 3-10 voorsprong. Dat deja vu gevoel verdween echter snel weer toen Sneek via vier punten van Hester Jasper, een ace van Lize Braaksma en een paar gekregen punten bij 12-12 de gelijke stand op het bord had staan.

Marianne het Lam – Scholten en Kirsten Oude Luttikhuis zetten een scorend blok, Kiki von Piekartz serveerde een ace waarna Jasper, van Wijnen en de ingevallen Britt Schreurs de stand bij 15-15 weer gelijktrokken. Met foutserves over en weer en onder andere een prima lobje van Jorieke Bodde hielden de ploegen elkaar tot 22-22 in evenwicht. Paul Oosterhof had bij 20-22 zijn ploeg naar de kant gehaald en daarmee succes gehad, dat hoopte Lesley de Jonge ook toen hij Set-Up op 22-22 naar de zijlijn haalde.

Sneek had de hele set nog niet op voorsprong gestaan, was steeds in de achtervolging geweest en had daaruit maximaal een gelijke stand weten te bereiken,  Lieze Braaksma blokkeerde de thuisploeg naar 23-22, Marianne het Lam – Scholten maakte met haar blokpunt gelijk. En vervolgens glipte de set zonder nog een rally te spelen door de vingers bij Set-Up. Daphne Giesselink serveerde fout voor 24-23 en Anlène van der Meer maakte een ace voor de 25-23 en 2-0 stand.

Geen mega verschillen in de openingsfase van de derde set. De teams hielden elkaar redelijk in evenwicht. Al had Sneek bij 6-3 wel een 2-3 achterstand ongedaan gemaakt.De inmiddels terug in het veld gekomen Merle baasdam scoorde de 10-10, even later blokkeerde Set-Up de 12-12 tegen de vloer. Daarna ging het mis, Sneek liep uit naar 15-12, time out Lesley de Jonge, en via een ace van Lieze Braaksma en een blokpunt van Sietske Osinga werd het verschil naar vijf punten getild bij 18-13.  Set-Up speelde een verloren set en een verloren wedstrijd toen Sneek vervolgens afstand nam naar 23-16 en de set daarna met 25-19 won.

Beide teams staan nu gedeeld tweede met 15 punten, vier voor op Eurosped en acht achter Sliedrecht Sport. Ze moeten allebei nog naar Vroomshoop, Set – Up krijgt Sliedrecht Sport nog te gast in Ootmarsum.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Rudy van ‘t Rood.