Sliedrecht, Apollo en Zwolle met 1-0 voor.

VoV, 15-04-2022. 4:32 uur. Nadat VV Utrecht en VC Sneek afgelopen zondag (uitslag 2-3) de aftrap hadden gegeven voor de kwartfinales om de landstitel volgden gisteravond de andere drie wedstrijden. Waarbij de rolverdeling was nr. 1 vs. nr. 8, nr. 2 vs. nr. 7 en nr. 3 vs. nr. 6.

De laagste geplaatste ploeg uit het reguliere seizoen had eerst thuisvoordeel. Om de hogergeplaatste ploeg het thuisvoordeel te geven als er een golden set gespeeld moet worden. Dit vertaalde zich naar Dynamo vs. Sliedrecht Sport, Peelpush vs. Apollo 8 en VCN vs. Regio Zwolle Volleybal.

Sliedrecht won twee keer van Dynamo in het reguliere seizoen, beide keren zonder setverlies. In Apeldoorn leek het gisteravond dezelfde kant op te gaan toen de gasten de eerste set na de tussenstanden 6-11, 9-16 en 14-21 ruim wonnen. In de tweede was Dynamo na 6-6 tot pakweg 22-21 scorend gewaagd aan de gasten, waarbij ze regelmatig een puntje (of twee 13-11) voorsprong hadden. Sliedrecht had de betere finale en maakte van 22-21 een 22-24 stand bij setpoint en won met 23-25.

In set drie nam Sliedrecht na 12-13 afstand naar 14-20, maar moest vervolgens toezien hoe Dynamo puntje voor puntje terugkwam en bij 20-20 de gelijkmaker liet noteren. De thuisploeg beloonde zichzelf voor deze prachtige inhaalrace met 28-26 setwinst.  In set vier liep Sliedrecht meteen naar 0-6 en hield het verschil op een punt of vijf à zes.  Via 9-14 en 12-21 ging de zege met 16-25 en dus 1-3 naar Sliedrecht.

Apollo 8 gaf in het net beëindigde seizoen geen setje af aan Peelpush. De ploeg van de gebroeders Oosting had het echter gisteravond lastig in Meijel. Peelpush begon furieus en dwong Apollo bij 9-6 in de eerste set al de time out in. Na 12-12 serveerde Fleur Meinders haar ploeg naar 12-16, waarop de tweede time out van Peelpush volgde. Apollo bleef dat voordelige verschil vasthouden tot aan 19-23, Emma Bredewoud blokkeerde setpoint op het scorebord, dat Eline Gommans met een midaanval verzilverde.

Apollo 8 liep in de tweede set uit naar een zeer ruime 9-15 en 13-19, score van Juliët Huisman, voorsprong. Manouk Hermans bracht Peelpush bij 17-19 op twee punten, time out Apollo 8, waarna het punt voor coach Oosting en blokpunten van Huisman en Bredewoud voor 17-22 zorgden. Jette Kuipers zette Apollo op setpoint (18-24) en besliste even later ook de set (20-25)

Peelpush gaf zich echter niet over en knokte zich keihard terug in de wedstrijd. In een van begin tot eind gelijk opgaande derde set met tussenstanden 6-6, 15-15 en 21-21 kwam Peelpush na de 22-23 door twee scores van Celine Keijsers op setpoint bij 24-23. Twee foutserves en een ace (van Celine Keijsers) maakten er 26-24 en 1-2 in sets van.

Apollo had de betere start in de vierde set en kwam met 5-9 en 8-12 voor. Het middendeel van de set was voor Peelpush, daarin was o.a. Manouk Hermans succesvol en veranderde de thuisploeg de achterstand eerst in een gelijke stand (12-12) en vervolgens in een 19-16 voorsprong. Peelpush had met de tiebreak in zicht, Juliët Huisman stak daar echter vooreerst een stokje voor (19-19). Fleur Meinders serveerde met een ace matchpoint op de borden bij 23-24, Juliët Huisman zette Apollo 8 bij 24-25 voor de tweede keer op matchpoint, dat door Emma Bredewoud met een harde klap werd verzilverd.

Regio Zwolle Volleybal speelde uit tegen VCN. In het reguliere seizoen wonnen de bezoekers hun partijen. VCN met 1-3 in Zwolle, Zwolle met 0-3 in Capelle. Uiteraard wilde VCN dit nu beter doen, maar moest met drie duidelijke set nederlagen opnieuw haar meerdere erkennen in de bezoekers. In de eerste set werd het na 7-12 en 14-19 een 19-25 nederlaag. In de tweede set nam Zwolle ook ruim afstand (7-11, 12-17, 13-21) en won met 16-26. En in de derde set een soortgelijk verloop met de tussenstanden 6-12, 10-17 en 12-20, hetgeen met 17-25 eindigde.

Zaterdag zijn de returns, ook VC Sneek speelt dan thuis tegen VV Utrecht.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Rudy Biekart en Jan Bredewoud.