Vizier op volleybal

 

Sliedrecht niet naar kwartfinale CEV Cup

VoV, 23-01-2019. 5:30 uur. Sliedrecht Sport dames 1 was in de heenwedstrijd tegen Stiinta Bacau in de tiebreak net de iets mindere en verloor met 16-14 en dus met 3-2. Ze kwamen met 1-2 in sets voor en gingen met 9-12 in de vijfde set aan de leiding, maar het mocht helaas niet zo zijn, vooral omdat Bacau met een uitermate lage foutenlast speelde in de laatste drie sets. Maar zes punten maakten ze in drie sets voor Sliedrecht. Bacau is op dit moment na Alba Blaj en CSM Bucuresti de nummer drie in Roemenië.

De heenwedstrijd ging dus verloren, maar bood terdege goede aanknopingspunten om thuis het ticket voor de kwartfinale te bemachtigen, veronderstelde men. Bij 3-0 of 3-1 was er geen golden set nodig voor de volgende ronde, bij 3-2 wel. Verlies hield uitschakeling in. Elk verlies.  Gisteravond dus de return in sporthal De Basis. Daar moest het plekje in de kwartfinale definitief worden verdiend.

Trainer coach Vera Koenen liet de volgende basis in De Basis aan de wedstrijd beginnen. Op spelverdeling  Ana Rekar, het libero shirt was voor Florien Reesink, op mid begonnen Carlijn Ghijssen – Jans en Demi Korevaar, Brechtje Kraaijvanger vulde de diagonaalpositie in en op de passer loper speelden in de eerste set Fleur Savelkoel en Esther van Berkel.

Het werd een grote teleurstelling voor de koploper van de Nederlandse Eredivisie en de kleine 1.000 fans op de tribune. Steeds wanneer het om de knikkers ging kon Sliedrecht het niet waarmaken en speelde Bacau zich naar een beslissende voorsprong. Zo gingen de eerste set met 20-25 verloren, de tweede met 21-25 en de derde met 22-25. Eigenlijk was Sliedrecht steeds toen het erop aan kwam kansloos, daarvoor deden ze goed mee, hadden zelfs op een gegeven moment in de derde set een 13-9 en 21-19 voorsprong.

In set één hielden de teams elkaar keurig in evenwicht met af en toe een score op eigen serve tot aan 20-21. Dat lukte Sliedrecht bij 4-3, Bacau maakte van de 7-5 een 7-8 waarna Sliedrecht de leiding bij 9-8 weer overnam. Twee blokpunten op mid maakten 11-12 voor Bacau, wat later blokkeerde Esther van Berkel de thuisploeg naar 14-14.  Op de side out bleef Bacau voor tot aan 19-21, de thuisploeg kreeg in die periode de punten makkelijk bijgeschreven via foutserves en aanvallende fouten van de gasten. De 16-16 had Demi Korevaar nog gemaakt. Na 20-21 ging het mis, Koleva sloeg de 20-23 raak, waarop Sliedrecht de time out in ging. Zonder succes, een blokpunt en een ace maakten er 20-25 en 0-1 van. De eigenscore in de ze set was 12 om 21, een duidelijk terechte uitslag dus.

In set 2 begon Christie Wolt voor Esther van Berkel in de basis. Bij 3-1 ging Bacau al de time out in, na de 4-1 herstelden ze zich en kwamen op 4-4, waarna het weer stuivertje wisselen was, waarbij dan de thuisploeg en dan weer de gasten aan de leiding gingen.  Fleur Savelkoel, Brechtje Kraaijvanger en Christie Wolt zorgden voor de Sliedrecht punten tot aan de 13-11 voorsprong en overigens ook daarna. Andere Sliedrecht speelsters scoorden niet in deze set. Bacau veranderde de 13-11 in 13-14, kwam met 17-16 achter maar ook met 17-18 voor.

Bij 18-20, een overpass werd keihard afgerond door Bacau, ging Vera Koenen de time out in. Na die pauze volgde er weer een overpass, die Bacau opnieuw verzilverde. De eerste tempo aanval maakte 19-22 en na de 21-23 blokkeerde Bacau zich naar de 21-25 setwinst en de 0-2 voorsprong. Esther van Berkel en Denise de Kant kwamen er als invalster in deze set.  Via de hogere eigen score (17 om 19) en de lagere foutenlast (6 om 4) kwam Bacau tot winst.

In de derde set moest het voor Sliedrecht Sport gebeuren. Wilden ze de kwartfinale bereiken moesten ze nu drie sets achter elkaar winnen en dan de golden set ook voor zich beslissen. Dus vier sets winnen, en dat voornemen werd in het begin van deze set voortvarend gestalte gegeven. Met Sarah van Aalen op spelverdeling en Denise de Kant op mid stoomden ze ondanks de time out van Bacau op 4-2  door naar 6-2. Met een aantal blokpunten nam de thuisploeg een 10-5 en 13-9 voorsprong.

En daarna richtte Bacau zich weer op, vier punten op rij maakten gelijk en na de 14-13 voegden ze daar nog eens een driepunter aan toe voor de 14-16 stand. Christie Wolt maakte de aansluitende 15-16. Bacau antwoordde en sloeg zich naar 15-18, tijd voor een Sliedrecht time out. In de periode tot 21-19 speelden beide teams lange en superlange rally’s, die steeds in het voordeel van Sliedrecht eindigden. Zoals de 16-18 (uit Bacau), de 19-19 (score via de ingevallen Esther van Berkel) en de 21-19.

Daarna werden de rally’s korter en vielen de punten sneller. Maar dan wel in het voordeel van de gasten. Een aantal kill – blocks en een ace waren er onder andere verantwoordelijk voor dat Sliedrecht de 21-19 zag veranderen in 21-24. Matchpoint voor Bacau. Brechtje Kraaijvanger kon verlies uitstellen, maar bij tweede gelegenheid was het wel raak. De 22-25 betekende 0-3 en uitschakeling.

Sliedrecht kan zich nu weer volop bezighouden met de Nederlandse competitie en de Nederlandse beker. Europa is een gepasseerd station.  Bij Sliedrecht werd Fleur Savelkoel (foto boven) met 11 treffer topscorer, Brechtje Kraaijvanger kwam tot 10 punten. Bacau had in Adriana Pogojinaru (foto onder) de meest scorende speelster. Ze maakte er 18. De totale eigenscore beliep 42 om 61 punten, ten teken dat er niets op de winst van Bacau af te dingen viel.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s CEV.