Sliedrecht Sport laat puntje bij Taurus

VoV, 27-01-2019. 5:43 uur. In de Eredivisie bij de mannen stond er een links vs rechts programma gepland. Waarbij twee tams uit het rechter rijtje thuisvoordeel hadden en dus een lichtelijk betere uitgangspositie waren dan hun rechter – rijtje – genoten.  Advisie / SSS kreeg bekerfinalist Dynamo op bezoek en SV Land Taurus speelde thuis tegen Sliedrecht Sport, dat de halve finale van Dynamo verloor. De Top 5 maakte geen misstap al was het puntje dat Sliedrecht in Houten achterliet wellicht niet meteen voorzien, waardoor Orion de tweede plek kon overnemen.

Achterhoek Orion vs Coniche Topvolleybal Zwolle. Geen punten morsen, zodat de toppers tegen Sliedrecht Sport en Dynamo, die voor 02 en 09 februari in de agenda staan ook toppers blijven.  Orion, met de Israëlische aanwinst Shalev Saada in de ploeg, kweet zich prima van die taak en stuurde hekkensluiter Zwolle volgens verwachting puntloos naar huis.

Het hoog geklasseerde Achterhoek Orion maakte de favorietenrol in de eerste twee sets duidelijk waar. Via 14-8 en 20-12 werd de openingsset met 25-17 gewonnen. De tweede set was het verschil bij 25-15 nog duidelijker, nadat de thuisploeg met 10-5 en 19-10 steeds ruim voor had gelegen.  In de derde set leken de bezoekers de wedstrijd met een set te gaan verlengen toen ze bij 23-24 knap op setpoint kwamen, maar Orion kon dit met 27-25 voorkomen.

Onderstaand de link naar de fotoreportage die Hans van Dijk van dit duel maakte.

SV Land Taurus vs Sliedrecht Sport werd een vijfsetter waarbij de thuisploeg met een puntje tegen de nummer twee van de ranglijst goede zaken deed om zich nog te plaatsen voor de Kampioenspoule. Taurus, met een heel veel scorende Dylan Boerefijn (31 punten) in de ploeg kwam van een 1-2 achterstand in sets terug, dwong een tiebreak af, maar verloor die na een aanvankelijk gelijk opgaande strijd.

Taurus kon de 14-15 achterstand in de eerste set omdraaien naar 16-15, had bij 21-19 een beslissend verschil op de borden staan en hield dat vast. De 24-22 werd 25-22 setwinst. In de daarop volgende twee sets lag het initiatief bij de gasten. Met 16-25 (na 4-6, 8-13 en 15-20) en 21-25 (na 6-8, 15-17 en 18-20) kwamen ze op 1-2 in sets. Gerard Baan (totaal 22 punten) en Yorick de Groot (totaal 16 punten) droegen hun steentje bij aan die setwinsten.

De thuisploeg kon een puntje veilig stellen in de vierde set, met 25-18 dwongen ze de tiebreak af. Na een gelijk opgaande strijd tot aan 7-8 had Sliedrecht in de eindfase echter net meer over. Met 10-15 haalden zij de 2-3 winst binnen. De eigen score over vijf sets beliep 68 om 73, de foutenlast 32 om 29, waarvan de 18 om 15 foutserves en de 12 om 14 aanvallende fouten de hoofdmoot uitmaakten.

Abiant Lycurgus vs VoCASA:  Het was de eerste anderhalve set verre van een gemakkelijke wedstrijd voor de thuisploeg. De gasten speelden prima en de spelers van Abiant Lycurgus hadden duidelijk moeite om de juiste scherpte te vinden. Pas bij 19-18 in de eerste set kwam Lycurgus voor het eerst aan de leiding, bij een 22-23 achterstand was coach Arjan Taaij genoodzaakt om een time-out te nemen. Vervolgens produceerden de gasten een foute serve. Een ace van Auke van de Kamp bracht het eerste setpoint, waarna Van Gent het afmaakte.

In de tweede set ging het tot 16-16 gelijk op. Via de sterk spelende Bas van Bemmelen bij VoCASA kwamen de gasten nog terug tot 19-17, na de 22-17 ging de set met 25-21 naar de thuisploeg. Het verzet was daarmee gebroken, Lycurgus kwam in het winnend ritme en via 12-6 en 19-11 werd de derde set ruim met 25-14 gewonnen. Uiteindelijk dus een regelmatige zege na een lastige beginfase.

Advisie / SSS vs Draisma Dynamo was in de eerste set, waarin de gasten niet in hun sterkste opstelling begonnen, een spannende partij. SSS lag bij 16-10 ruim voor maar kon na de 21-18 de setwinst op het nippertje met 25-23 binnenhalen. Daarna domineerden de bezoekers. De tweede set pakten ze met 14-25 (na 9-14 en 12-21), de derde werd met 20-25 (na 10-12 en 15-21) en de vierde met 18-25 (na 7-8, 12-17  en 16-20) gewonnen.

TTP vs Zaanstad staat voor vandaag op de agenda. De stand is nu:Lycurgus 15-38, Orion 16-38, Sliedrecht Sport 16-37,  Dynamo 16-32, TTP 14-29, Taurus 16-16, Zaanstad 15-13, VoCASA 16-13, SSS 16-11 en Zwolle 16-7.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Hans van Dijk uit Orion vs Zwolle.