Sliedrecht Sport strijdend ten onder

VoV, 08-11-2017. 5:43 uur. Dat het Italiaanse Conegliano een geduchte tegenstander was, die vooraf een maatje groter werd ingeschat dan gastheer Sliedrecht Sport, bleek op basis van de Champions League historie en het niveau van de Italiaanse competitie niet een verkeerde aanname. De gasten wonnen in Sliedrecht met 0-3 via de setstanden 15-25, 23-25 en 21-25. Daarmee lijkt aan het Champions League avontuur van Sliedrecht aanstaand weekend bij het bezoek in Italië een eind te komen.

Conegliano is dit seizoen met vier zeges uit vier competitie wedstrijden nog ongeslagen, wel verloren ze de strijd om de Supercup tegen Novara. De tegenstander van Sliedrecht Sport won vorig seizoen het zilver in de Champions League competitie, ze waren gastheer bij de Final Four, waar ze in de finale tegen VakifBank het onderspit dolven. Megan Easy was er in Sliedrecht niet bij, vanwege een blessure is ze uitgeschakeld tot het eind van het seizoen,  en ook Samantha Fabris reisde niet mee naar Sliedrecht. Van Sliedrecht hoeven we u uiteraard niets meer te vertellen. Titelverdediger, winnaar Supercup en ongeslagen koploper in de Nederlandse Eredivisie.

Conegliano nam de wedstrijd terdege serieus. “Het bereiken van de poulefase in de Champions League betekent veel voor ons”, zei coach Daniele Santarelli vooraf.  “We zullen met de juiste instelling de wedstrijden tegen Sliedrecht ingaan. We kennen ons niveau en willen een goede partij spelen in Nederland. En we weten ook dat de thuisploeg in deze wedstrijd veel energie en enthousiasme zal leggen.”

En aan dat laatste had hij gelijk. Want dat deed de ploeg van Matt van Wezel met name in de tweede en derde set toen ze het hun gasten heel lang erg moeilijk maakten. Pas in de eindfase konden de beslissend klappen uitgedeeld worden. In set twee was dat na 23-23 en in set drie na 21-21. Al zegt dat ook wel iets van de kwaliteiten van de gasten, die zich niet van de wijs lieten brengen door wat dan ook. Ze zullen wel wat gewend zijn.

In de eerste set was Conegliano meteen vanaf het begin de bovenliggende partij. Een vlotte 0-4 stand werd na de pauze bij 3-8 tot 3-10 uitgebouwd, waarop van Wezel de time out in ging. Lea van Rooijen scoorde tegen, ook Esther Hullegie maakte daarna de side out, maar in het middendeel van de set werd het verschil niet kleiner, eerder groter. Bij 7-16 ging de tweede technische time out in. Lynn Thijssen blokkeerde 9-16 raak.

Libero Fleur Reesink kon met een bliksemschicht reactie een 2de bal score verhinderen, maar toen in dezelfde rally een tweede poging om met een tweede bal te scoren gedaan werd, moest ze het antwoord schuldig blijven. (9-18). Bij 12-20 haalde van Wezel de ploeg naar de zijlijn, Esther Hullegie scoorde via het blok maar het antwoord van Conegliano kwam in de vorm van een driepunter. (13-23) Met een ace van Samanthia Bricio werd de set afgesloten (15-25).

Slechts 10 keer scoorde Sliedrecht Sport in deze set voor zichzelf, Conegliano deed dat 20 keer. Per saldo het verschil in de eindstand. Het ging Sliedrecht allemaal net een tempootje te snel.

In de tweede set kwam Sliedrecht Sport tot aan 10-8 makkelijk aan de punten, of is het beter te zeggen dat ze de tegenstander vaak in de fout drongen. Al was dat bij vijf foutserves wel erg moeilijk, bij de andere twee Conegliano fouten kan de serve- of aanvalsdruk wel een rol hebben gespeeld. Kortom bij 10-8 had de Italiaanse ploeg al zeven keer voor Sliedrecht gescoord. Daarna werden de kadootjes sporadisch en moest de ploeg het zelf doen. En dat lukt prima. Overigens was de Poolse spelverdeelster Jonna Wolosz bij de gasten in de basis vervangen door Athina Papafotiou.

Na scores van Lea van Rooyen en Esther Hullegie tot aan 13-13, kwam Brechtje Kraaijvanger een drietal keren prima langs en door het blok en ze tilde de stand naar 16-14.  Vervolgens wisselden de team om beurten van koppositie, Kimberly Hill was scorend belangrijk bij Conegliano, Sliedrecht kon aanklampen en er voorbij gaan bij 21-20 toen Anna Nicoletti een foutserve afleverde, waarop even later haar spelverdeelster technisch in de fout ging. Robin de Kruijf bracht met haar omloopscore de stand op 21-22, Lynn Thijssen maakte gelijk, waarop de Kruijf nogmaals een stukje omliep en scoorde (22-23). De netfout maakte gelijk, Hill joeg een driemeter bal erin, waarna Sliedrecht zich met een in het net geslagen aanval naar de nederlaag en de 0-2 stand speelde.

De thuisploeg had zich in deze set duur verkocht en kreeg daarvoor de verdiende beloning in de vorm van de vele aanmoedigingen en het welverdiende applaus van de enthousiaste fans op de tribune. In set twee bedroeg de eigen score 13 om 18 punten

Bij 6-9 achter in de derde set, na een pipe-score van Lea van Rooijen, serveerde Ana Rekar twee aces. Tot aan 12-12 ging het vervolgens gelijk op, blokpunten van Anna Danesi gaven Conegliano een 12-15 voordeel, time out Sliedrecht Sport. Lynn Thijssen en Fleur Savelkoel scoorden (14-15), met 14-16 gingen de teams naar de kant.

Sliedrecht Sport boog de 16-18 achterstand om in 19-18 en had ook bij 20-19 nog een puntje voor. Twee blokpunten van Robin de Kruijf draaiden dat voordeel naar Conegliano om, twee foutserves later stond het 21-22. Sliedrecht slaagde er niet in om de side out te maken. Eerst de 2de bal score, daarna Hill en tot slot routinier Elisa Cella maakten de set uit met 21-25. In set drie bedroeg de eigen score 11 om 21 punten.

Op de Nevobo site zegt teamcaptain Carlijn Ghijssen – Jans van Sliedrecht: “We hebben echt alles gegeven, dat lijkt me heel duidelijk. Ik ben enorm trots op wat we hebben laten zien. Het is jammer dat we voor eigen publiek niet voor een stunt kunnen zorgen door een setje te pakken, maar je zag dat als we boven de twintig punten kwamen het net niet meer lukte. Misschien wilden we wel te graag. Maar je moet ook wel risico nemen, volle bak om überhaupt iets te kunnen bereiken. Ook een kwaliteit van Imoco, ze staan er als het moet in de slotfase.”

En verder “In de eerste set zie je dat wij het hoge tempo niet echt gewend zijn. Dat spelen we in de eredivisie niet, dit is andere koek. Heel even liepen we er verloren bij, maar het ging vanaf de tweede set steeds beter. Daar mogen we extreem trots op zijn, een echte teamprestatie. Ik heb enorm genoten vanavond en ik heb nog nooit zo leuk met 3-0 verloren.”

Robin de Kruijf keek al volgt terug: “Heel bijzonder om tegen een Nederlands team te loten en in Sliedrecht te spelen. Ik vond het vooral heel apart, niet alleen in maar ook tegen Nederland. Normaal is iedereen voor me, dan is dit toch wel heel anders. Ik wist even niet hoe ik daar mee om moest gaan,” zo keek De Kruijf terug.

Ze had haar teamgenoten gewaarschuwd om vooral niet te makkelijk te denken over de kampioen van Nederland. “Ik zei tegen mijn team, we mogen ze niet onderschatten want dan kan je nog verliezen. Het is een sterke ploeg waar het altijd lastig tegen is. Het zijn echte vechters en ze hebben ook echt kwaliteit in huis. Als we zelf ons eigen niveau haalden, dan zag je dat Sliedrecht moeite had met ons tempo en de variatie. Maar complimenten voor de thuisploeg, ze hebben ons echt weerstand geboden.”

Anna Nicoletti werd met 12 punten topscorer van de partij. Kimberly Hill scoorde er eentje minder. Robin de Kruijf kreeg er 9 op naam. Bij Sliedrecht sport werd Esther Hullegie met 7 punten de meest scorende speelster. Zowel op serve (+4 aces), aanval (+16) als blok (+5) scoorde Conegliano beter. Daardoor konden ze zich ook een hogere foutenlast (16 / 25) veroorloven.