Sliedrecht wint topper in Borne zonder setverlies.

VoV, 16-11-2022. 5:38 uur. Gisteravond werd in de Eredivisie Dames de topper tussen Apollo 8 en Sliedrecht Sport gespeeld. De nummers twee en één van de ranglijst stonden in Borne tegenover elkaar.

Sliedrecht Sport toont ook dit jaar, net als vorige jaren en ondanks het vertrek van een aantal basisspeelsters aan weer tot de favorieten om de landstitel te moeten worden gerekend. Apollo 8, vorig jaar finalist in de play-offs, lijkt een van de kandidaten die lang mee kunnen in de titelstrijd, ondanks dat ook zij vele mutaties in het team hebben ondergaan.

De eerste set kenmerkte zich door vele snelle punten. Maar liefst 17 keer kon een punt worden bijgeschreven na een opslag, of omdat er een ace of omdat er een foutserve te noteren viel. Tel daarbij een behoorlijk aantal andere fouten zoals aanvallende (uit, in het net en netfouten), en technische en het moge duidelijk zijn dat het nogal een rommelige set was.

Daarin ging de score tot aan 12-12 gelijk op. Jolijn de Haan bij Sliedrecht en Jette Kuipers bij Apollo 8 scoorden in die fase voor hun teams, na de 12-12 zorgden een foutserve, een ace en een kill-block voor drie punten voorsprong voor de bezoekers. Dat verschil bleef op het scorebord staan tot 16-19. Met een tipballetje van Marije ten Brinke, een ace van Charlotte Haar en een rake aanvallende klap van Jorieke Bodde trok Apollo 8 de stand bij 19-19 gelijk. Ook de 20-22 achterstand konden ze bij 22-22 ongedaan maken, waarop Sliedrecht Sport de time out inging. Na die pauze blokkeerden ze zich naar 22-25 setwinst.

Apollo 8 had in de tweede set de betere start. Via scores van Marije ten Brinke en Lotte van der Horst en gekregen punten gingen ze vlot met 7-4 aan de leiding, Sliedrecht kwam er bij 8-8 weer naast, maar kon op de side out niet blijven aanhaken.  Breakpoints van Carlijn Koebrugge en Jorieke Bodde brachten de thuisploeg eerst met 12-9 en wat later met 15-11 aan de leiding. Sliedrecht Sport had toen beide time-outs al gebruikt.

Sliedrecht kwam terug in de set na de 18-14 stand, een foutserve, twee kill-blocks en een ace via de netrand maakten er 18-18 van. De 19-21 werd 21-21 en via een kill-block van Marije ten Brinke kon ook de side out voor 22-22 genoteerd worden. Met twee punten op rij zette Iris Vos Sliedrecht op setpoint bij 22-24, time out Apollo 8, Jette Kuipers serveerde Apollo 8 met een ace bij 24-24 naast Sliedrecht. Het derde big point van Iris Vos en een snelle midaanval via de Noorse Mille Kjosas velden het lot over de thuisploeg. (24-26)

In de derde en laatste set kwam Apollo 8 na 3-4 en 5-7 op een ruime achterstand bij 5-10, het moment dat de ploeg voor een goede tip om uit de dip te komen naar de zijlijn ging. Het werkte, na twee servebeurten hadden ze de aansluiting bij 10-11 weer gemaakt, waarop Sliedrecht Sport zich rond trainer/ coach Elroy Bezemer verzamelde.

In her vervolg van de set scoorden Jolijn de Haan, Iris Vos, Lana Lijkendijk en Louise Bijlsma de punten voor een ruime voorsprong. Apollo 8 kreeg na 10-14 tot aan 13-19 de side out punten bijgeschreven via drie foutserves van Sliedrecht. Eigen punten werden er in die fase niet gescoord. Jorieke Bodde liet de 14-19 noteren. Met een serie van vijf punten op rij na 15-20, waarin twee aces, ging de set met 15-25 en de wedstrijd met 0-3 vervolgens naar landskampioen Sliedrecht Sport.

Vanavond ontvangt VC Zwolle  Sudosa-Desto. Morgen worden er nog twee wedstrijden gespeeld namelijk VV Utrecht thuis tegen hekkensluiter FAST en Peelpush tegen Eurosped.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Rudy van ’t Rood.