Sneek wint weer via een vijfsetter.

VoV, 06-02-2021. 19:00 uur. Het duel VC Sneek vs. Djopzz Regio Zwolle Volleybal werd na een lange vijfsetter in het voordeel van Sneek beslist. De ploeg van Jeffrey Scharbaai kwam met 1-2 in sets achter en leek na de 0-6 in de vierde set regelrecht op een nederlaag af te stevenen. Dat pakte echter anders uit.

VC Sneek en Regio Zwolle Volleybal hielden elkaar in de eerste twee sets goed in evenwicht. Er waren wel serieuze verschillen in de tussenstanden, maar die werden in de aanloop naar de bigpoints dan weer ingelopen. Zo pakte Zwolle in de eerste set een 8-14 voorsprong, die Sneek in etappes wist weg te werken. Eerst naar 12-15, dan naar 17-18 waarna ze bij 21-21 op gelijke hoogte kwamen. Wies van Solkema en Anlène van der Meer waren scorend belangrijk voor de thuisploeg in die fase, Bjorna Gras en Marianne het Lam Scholten pakten puntjes voor Zwolle.

Sneek kreeg op 24-23 setpoint, op 24-25 hadden ze setpoint tegen en zo wijzigde de kans op de zege nog een paar keer. Op 27-28 dacht Zwolle het winnende punt te maken, de scheids zag het anders. Bij de volgende gelegenheid op 28-29 was er geen twijfel meer, de ace besliste de set.

In set twee lag het initiatief vooreerst bij Zwolle, na de 9-11 draaide Sneek het om naar 12-11 en 15-13. Na de time out op die stand door Eric Meijer boog Zwolle de tussenstand naar hun voordeel (15-17), bij 17-17 stonden teams weer op gelijke hoogte, pas bij 19-20 wist de thuisploeg beslissend toe te slaan. Twee scores van Wies van Solkema en een snelle midaanval die Lieze Braaksma scorend afrondde maakten 22-20. Twee foutserves verder stond het 23-21, waarna Roos van Wijnen haar ploeg via een drie meter aanval op setpoint zette. Zwolle blokkeerde zich naar 24-22, Lieze Braaksma tekende voor het laatste punt in de set. Dus 1-1 na 25-22.

Tot en met de tweede set waren Anlène van der Meer (11 punten) en Marly Bak (9 punten) de meest scorende speelsters.

Met set drie nam Zwolle een 1-2 voorsprong in sets. Via 17-25. Tot ongeveer halfweg de set ging de thuisploeg aan de leiding (12-10 na 9-7 en 9-10), daarna nam Zwolle met een serie van vijf punten op rij de leiding over en gaf die ook niet meer af.  Marly Bak, Nynke Hofstede en Siska Hoekstra hielden de gasten stevig in het zadel (12-15, 15-21) en zorgden uiteindelijk voor de ruime en verdiende 17-25 eindstand.

Met 1-2 voor en Marly Bak die Zwolle met o.a. drie aces naar een 0-6 voorsprong serveerde leek er voor Zwolle geen vuiltje aan de lucht in de vierde set. Echter bij 8-8 was die hele mooie voorsprong alweer weg en Sneek stoomde volle kracht vooruit door naar 17-13, waarop Zwolle de time out in moest. Sneek gaf echter geen krimp meer. Roos van Wijnen, Lieze Braaksma en Britt Schreurs bleven punten toevoegen aan het subtotaal en met rasse schreden ging hun ploeg richting de big points. Via 20-15 en 23-18 werd de zege binnengehaald. Toch wel knap een score van 25 om 13 punten na de 0-6 achterstand.

In de vijfde set scoorde Nynke Tromp met een doortikkertje de 8-6 waarop van kant gewisseld werd. Na die wissel voegde Sneek nog twee punten aan de score toe voordat Marly Bak de serie kon stoppen. (10-7).  Jasmijn Akse, die in de wedstrijd al een paar sterke serveseries had afgeleverd, scoorde met twee aces de 12-7 en de 13-7, Zwolle stelde het verlies met de time out en de score op 14-7 nog even uit, voordat een blokpunt van Sneek de strijd besliste.

Met deze 3-2 zege komt Sneek op 7 punten uit 4 wedstrijden. Zwolle heeft er nu 9 uit 6, Sliedrecht 12 uit 5 en Apollo is met 13 uit 5 de koploper.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Rudy van ’t Rood.