Snelle zeges Sliedrecht, Sneek, Sudosa en SV Dynamo

VoV, 16-01-2023. 5:03 uur.  Gistermiddag stonden er vier wedstrijden in de Eredivisie Dames op het programma, Waarbij Sliedrecht en Sneek ervoor gingen om maximaal van de misstap van VV Utrecht van de dag ervoor te profiteren, Sudosa na de winst op zaterdag ook voor de winst op zondag ging en SV Dynamo na een hele reeks verliespartijen wel weer eens wilde winnen. Net als tegenstander VC Zwolle.

Om met SV Dynamo te beginnen. De gifbeker waarin de nederlagen zaten was blijkbaar leeg, er zat geen druppeltje verlies meer in en zo kon het gebeuren dat SV Dynamo over het hogergeplaatste VC Zwolle heen walste. Met 25-19, 25-20 en 25-17. Met Caya van Cooten (13 scores) en Lotte Bruinsma (9 scores) als belangrijkste puntenmaaksters in de 49 om 40 eigen score.

SV Dynamo nam vlot een ruime voorsprong in de eerste set (5-1, 9-3, 15-10) en bouwde dat in het verder verloop uit naar 23-14. Bij 24-19 was er nog even een time-out, waarop de futserve van Zwolle de set uitmaakte.

In set twee serveerde Caya van Cooten haar ploeg van 7-6 naar 13-7 en liep SV Dynamo daarna uit naar 20-7. Zwolle kon nog een heel eind inlopen (23-16, 24-20) , met een kill-block bracht Dynamo de stand op via 25-20 op 2-0.

En in set drie wijzigde er niet zoveel. De thuisploeg sloeg zich na 7-6 naar een voorsprong van vier punten bij 12-8, dwong Zwolle bij 18-12 de time out in, maar liet die pauze hen geen problemen opleveren. Het werd 22-15, Tess de Vries scoorde nog 23-17, waarop Arjen Schimmel Dynamo naar de lijn haalde. En het punt voor de coach scoorde. Met 25-17 was de eerste winst na zes nederlagen binnen.

We lazen op de Nevobo site nog een zeer opvallend feit met betrekking tot de scores van dit duel, een duel dat de spelregelgeving voor volleybal op zijn kop zal zetten. Namelijk “Dynamo scoorde twaalf aces, waarvan tweede libero Marscha Sinnema er vier maakte.” Sedert wanneer serveren libero’s?

Sliedrecht Sport was in Vroomshoop vlot klaar met Eurosped. Het werd een 0-3 zege via de setstanden 15-25, 11-25 en 18-25. Met scores van Lavinia Maiorano kon Eurosped in de beginfase van de eerste set tot aan 10-12 goed meekomen in de score, maar scores van Louise Bijlsma en na de Eurosped time out op 12-17 van Jolijn de Haan maakten er 12-19 van. Evie van Kerkvoorde scoorde de 15-23 en even later serveerde Jolijn de Haan de 15-25 op het scorebord.

Set twee ging in een heel vlot tempo via 2-7, 4-12 en 5-15 richting de big points. Nadat Ellemijn Stevens met een ace voor 9-22 had gezorgd en de opslagen ook de punten 10-23, 11-23 en 11-24 op de borden  zetten maakte Sliedrecht met een drie meter aanval de set uit.

In de derde set was er bij 1-3 om een voor ons duistere reden een langdurig oponthoud waarbij van alle kanten naar de opstelling werd gekeken, dat bracht echter Sliedrecht niet van haar à propos af en ze koersten met scores van Jolijn de Haan richting de big points bij 13-19. Met 18-25 ging de 0-3 winst daarna naar de bezoekers.

VC Sneek behaalde in Meijel ook een 0-3 zege. Via de setstanden 15-25, 16-25 en 22-25. De eerste set was in rap tempo via 1-5, 5-15 en 15-25 afgelopen. Daarna pakte Sneek in de tweede doorgang na 10-12 een marge van zes punten bij 10-16. Peelpush ging bij 13-19 de time out in, maar dat leverde net als de dubbele wissel bij13-20 geen wijziging van het spelbeeld op. Sneek bleef dominant en won de tweede set met 16-25, na een foutserve van Peelpush.

Sneek liep in de derde set na de tussenstanden 7-8. 11-14 en 15-19 uit naar 18-24, waarbij de rally om het 19de of 24ste punt maar bleef duren. Peelpush kwam terug naar 22-24 en als de aanvalsters dan niet willen scoren doe ik het zelf maar moet Nynke Oud gedacht hebben toen ze met een tweede bal de spanning uit de set haalde met haar punt voor de 22-25 en 0-3.

Wies Smits van Peelpush werd met 14 punten topscorer, Britt Schreurs en Rosa Entius van Sneek bleven er twee bij haar achter. Sneek had de iets betere eigen score (45 om 48) maar op de serve en in de aanval de veel lagere foutenlast met respectievelijk 11 om 2 en 11 om 5 scores voor de tegenstander.

Na de 0-3 zege van zaterdag bij Voltena was Sudosa-Desto ook op zondag tegen FAST de betere ploeg. FAST werd met 0-3 aan de kant gezet. Via de overduidelijke setstanden 14-25 en 10-25 werd het 0-2, de 22-25 daarna kende wat meer spanning.

Sudosa-Desto sloeg het gaatje in de eerste set van 12-15 naar 12-21 en kon daarna nog een serie van drie laten noteren (13-24) voordat de set met 14-25 werd afgesloten. In set twee ging het van 4-6 in een ruk naar 4-15 en van 7-17 naar 7-20 voordat de bezoekers met 10-25 afsloten.

FAST kwam in de derde set van 0-4 achter terug naar 5-4 en veranderde een 5-6 achterstand in een 9-6 voorsprong. 16-12 werd 16-15 en 18-17 werd 18-20 en 20-20. Sudosa had het meeste over in de big points en maakte het beslissende verschil na 21-22 (naar 21-24). Met 22-25 werd de volle buit bijgeschreven.