Somas Activia kan streekderby niet verzilveren

VoV, 07-11-2023. 10:00 uur. In een streekderby in de kelder van de eredivisie waren voor Somas Activia punten te halen. Toch werd de volle winst niet mee naar Sinttunnis genomen.

Activia begon zeer voortvarend aan de streekderby tegen Peelpush. Een foutenfestival aan Peelpush zijde zorgde ervoor dat Somas Activia direct een voorsprong kon opbouwen. Na een 5-4 achterstand werd eenvoudig een voorsprong opgebouwd. Via 6-10 en 15-20 bleven de dames uit St. Anthonis aan de goede kant van de score. Mede door een servicebeurt van Loes van Hout kwam Somas Activia in veilige haven: 19-25.

In set 2 waren de rollen omgedraaid. Somas Activia bleef achter de feiten aanlopen en kwam nooit op voorsprong. Dubbele wissels of time-outs hadden geen effect. Het werd nog wel 13-12 maar daarna was Peelpush de bovenliggende ploeg. Een regelmatig setverlies was het gevolg: 25-19.

Winst in het vizier: In de 3e set leek Somas Activia de wedstrijd te gaan beslissen. Met Jil Lamers als diagonaal en Bregje Wijnhoven als spelverdeelster werd het initiatief volledig overgenomen en time out en wissels aan de zijde van Peelpush brachten geen verbetering. Via 4-6, 11-13 en 15-18 werd de set eenvoudig gewonnen: 20-25.

Geen initiatief: Wat in de 4e set volgde is symptomatisch voor Somas Activia. Geen enkele speelster wist de kar te trekken en het initiatief werd volledig aan Peelpush gegeven. Er werden nauwelijks punten meer gescoord en verdedigend ging het van kwaad tot erger. Peelpush slaagde er in de foutenlast enigszins te beperken en won de set dan ook met 25-18.

Spannende eindfase: De 5e set moest de beslissing brengen. En zoals al eerder dit seizoen gaf Somas Activia de winst volledig uit handen. De beginfase ging gelijk op. Een 5-3 achterstand werd omgezet in een 8-7 voorsprong. Eline Peeters scoorde vanaf de buitenkant en Jil Lamers nam het stokje daarna over. Een spannende slotfase volgde.

Via 8-8 en 10-10 kwam Somas Activia op een 14-13 achterstand. Jil Lamers scoorde belangrijke punten en een matchpoint was een feit: 14-15. De winst was bijna behaald. Maar bijna telt niet in de sport. Het stokte bij Somas Activia en het lef ontbrak. Dat kostte de dames uit St Anthonis de set en de wedstrijd.

Duidelijk is dat de ploeg het initiatief niet kan behouden en daardoor achter de feiten aan moet gaan lopen. Volgende week wacht de thuiswedstrijd tegen Friso Sneek. Zaterdag 11 november om 19:30 in de Activia hal.

gh @ VoV, verslag van Paul Kempen, namens Somas Activia.