Sovoco D2 verzuimt tiebreak af te dwingen

VoV, 06-11-2017. 20:30 uur. Het tweede damesteam van Sovoco heeft zaterdag 4 november slechte zaken gedaan om de koppositie in promotieklasse poule B te behouden. In een wisselend optreden verloor het team van Ivo van Beek en Remco Kerkhoven met 3-1 van Studentenfiets – UVS Protos D3 (25-20, 22-25, 23-25, 24-26). De volleybalsters konden in de vierde set op een stand van 22-24 geen vijfde set af dwingen.

Coach Ivo van Beek startte met Antonietta (spelverdeler), Sharon (diagonaal), Kione en Chenise (passer/lopers), Eline en Camilla (middens) en Danielle (libero). Deze meiden begonnen voorzichtig aan de wedstrijd (12-12). Sovoco kon in de beginfase weinig druk zetten en liet UVS Protos in hun spel komen. Op 15-12 werden de meiden in een time-out gedwongen. Sovoco kwam daarna nog iets terug, maar op 17-16 laten de meiden de studentenfietsen gaan.

Serverend en aanvallend kwam het team onvoldoende tot scoren en hierdoor kreeg UVS Protos voldoende kansen om de punten te maken. Van Beek: “Ik zag geen overtuigingskracht en veel twijfel in ons spel. In de eindfase pakten we nog wel de directe side-out, maar scoorden niet meer op eigen service.” UVS Protos, dat enorm werd gesteund door het thuispubliek, profiteerde en won de eerste set met 25-20.

Na het onnodige verlies van de eerste set revancheerde de meiden zich uitstekend en trokken de tweede set naar zich toe. Gemakkelijk ging het niet. Een goede start zette een 6-9 op het telbord. Daarna is het weer de thuisploeg die met een goede service Sovoco onder druk zette (10-8). De wissel, Dorith voor Chenise en een time-out van Van Beek op deze stand was nodig. De ploegen beleven gelijkwaardig tot 16-16.

Gevolgd door Protos dat een klein gaatje sloeg, maar Camilla trok met een blok en een aanvalsbal de stand weer gelijk (19-19). Op 20-23 werd de langste rally van de wedstrijd gespeeld. De thuisploeg verdedigde uitstekend en ondanks de zeven aanvallende klappen van Sovoco pakte Protos via een rommelbal het punt. (21-23). Een pass-fout volgde (22-23), daarna een klap van Camilla en een technische fout van de spelverdeelster van Protos en de wedstrijd was weer in evenwicht.

De derde set kwam Sovoco niet meer onder de druk van de Studenten en het thuispubliek vandaan en speelden eigenlijk een verloren set. Althans zo leek het. Tot 6-12 is er weinig aan de hand, maar daarna zakten de meiden passend weg. Opnieuw probeerde Van Beek met enkele wissels het tij te keren, maar slaagde daar niet in. Anne en Jill konden  het verschil niet maken, maar eigenlijk speelden iedereen vanaf deze stand onder het niveau. Via 6-12, 12-12 en 21-16 liep Protos eenvoudig weg. Daarna komt Sovoco wel dicht bij maar dwong dat zelf niet af. De thuisploeg maakte het spel en veel aanvallende fouten in de eindfase maar won uiteindelijk de derde set met 25-23 zonder echt in gevaar te komen.

In de vierde set houden de teams elkaar tot de eindfase in evenwicht. De start was voor Sovoco (4-8), maar werd snel wegegeven (9-9). Het publiek werd getrakteerd op een aantrekkelijke wedstrijd met veel lange rally’s. De ploegen scoorde veel met de middenaanval en de verdedigende strijdlust stuwden Protos en Sovoco tot grotere hoogte. Compliment voor alle speelsters.

Van 9-9 gaat de stand naar 17-17 met een maximale marge van twee punten.  Waar werd het verschil gemaakt? Op 22-24! Twee setpunten voor Sovoco om een verdiende vijfde set af te dwingen. De time-out van UVS Protos draaide de boel om en met een harde middenaanval en twee blokpunten stond 25-24 op de borden en een tel later werd met een tactische tipbal de winst binnen gehaald. De Sovoco dames bleven gedesillusioneerd achter (26-24).

Statistieken: Sovoco D2 92 punten: Aanval 37 punten, blok 4 punten, Service 8 punten en fouten Protos D3 43 punten. Studentenfiets UVS Protos DS3 98 punten Aanval 38 punten, blok 5 punten, Service 12 punten en fouten Sovoco D2 43 punten.

gh @ VoV, verslag door Remco Kerkhoven, trainer coach Sovoco D2. Foto Jan van den Noort.