Spannende ontknoping Serie A1 Italië

dekruijfvsBelien2

VoV, 21-03-2017. 8:48 uur. In de Italiaanse serie A1 bij de dames zal aanstaand weekend bij de laatste speeldag beslist worden hoe de koppelingen in de kwartfinales gaan worden. Zeker is dat Conegliano van Robin de Kruijf als eerste gaat eindigen en Bergamo vierde wordt. Waarschijnlijk is dat Casalmaggiore de tweede plaats behoudt en Novara als derde gaat afsluiten.

In hun laatste duel wordt niet verwacht dat Casalmaggiore bij nummer voorlaatst Montichiari puntloos blijft, terwijl Novara nog voor de pittige uitwedstrijd bij Busto A. staat. De stand van de top 4 is Conegliano 53, Casalmaggiore 46, Novara 44 en Bergamo 37. Als tegenstanders in de kwartfinales komen in aanmerking Scandicci (5de, 32), Modena (6de, 31), Bolzano (7de, 31), Busto A (8ste, 30) en Firenze (9de, 28). Het is voor de top 4 dus nog even afwachten wie zich definitief op de plaatsen vijf tot en met acht nestelen. De nummer 1 speelt tegen de nummer 8, nummer 2 tegen nummer 7 etc.

Afgelopen weekend stonden Robin de Kruijf en Yvon Beliën voor de zoveelste keer dit seizoen tegenover elkaar, de diverse bekerwedstrijden meegerekend. Conegliano won met 3-2, kwam met 2-0 voor maar kon de winst pas na de vijfde set (15-11) vieren. Het was een strijd met een hoofdrol voor de midspeelsters. De Kruijf en Raphaela Foli waren bij Conegliano met 22 en 21 punten scorend nadrukkelijk aanwezig, totaal werd er 51 keer via de deze mids aangevallen. Yvon Beliën en Laura Heyrman hadden scorend bij Modena met beide 13 punten ook een forse bijdrage, zij kregen 29 set ups te verwerken.

Floortje Meijners kon 18 keer voor Scandicci scoren in hun wedstrijd tegen Casalmaggiore, die door haar ploeg met 3-1 werd verloren. Met 25-19 en 25-21 pakte de thuisploeg de beslissende setwinsten nadat de eerste twee sets in 25-23 en 23-25 waren geëindigd. Novara kende alleen in de tweede set, vanwege een hoge foutenlast, problemen met de Italiaanse talentenploeg Italia.  Celeste Plak werd met 14 punten topscorer, Laura Dijkema pakte 3 puntjes mee en Judith Pietersen scoorde tijdens haar invalbeurt in de derde set ook 3 keer.

Montichiari van Flore Gravesteijn verloor met 3-1 bij Firenze. Flore viel in de derde set in en begon in de vierde in de basis. Zij scoorde 2 keer. De tweede set werd met 25-22 verloren, ondanks dat Firenze in deze set 13 keer voor Montechiari scoorde, daar stond wel tegenover dat de derde set met 20-25 werd gewonnen, ondanks dat Firenze in deze set maar één puntje weggaf.  Verder won Bolzano met 3-0 van Bergamo en versloeg Monza Busto Arsizio met 3-2.

Voor aanstaand weekend staan gepland Bergamo vs Conegliano, Montichiari vs Casalmaggiore, Modena vs Bolzano, Busto A. vs Novara, Scandicci vs Firenze en Italia vs Monza.

Bij de mannen stonden in de eerste wedstrijd van de halve finales Civitanova vs Modena en Trentino vs Perugia tegenover elkaar. Civitanova won met 3-2, Trentino met 3-1.

De foutenlast en dan met name de foutserves, speelde in beide partijen een hoofdrol. Bij Civitanova scoorden de teams 35 om 42 keer voor elkaar, waarvan er 25 en 27 via een foutieve opslag op de borden kwamen. Bij Trentino maakten ze 32 om 31 punten voor elkaar, waarvan beide teams 22 keer via de opslag in de fout gingen.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto CEV, de Kruijf vs Beliën.