Vizier op volleybal

 

Spelverdeelster Hyke Lyklema van Team 22 naar Dukla Liberec

VoV, 03-06-2022. 14:30 uur. Het lijkt wel of Tsjechië bij uitstek het land c.q. de competitie is/ heeft waar Nederlandse spelverdelers en spelverdeelsters goed in de markt liggen. Nu gaat Hyke Lyklema van Team 22 de overstap naar Tsjechië maken, ze gaat spelen voor Dukla Liberec, waar een aantal jaren geleden ook Rochelle Wopereis voor uitkwam. En vorig seizoen waren de beide Oranje mannen spelverdelers Wessel Keemink en Gijs van Solkema daar ook actief. En laten we Daan van Haarlem niet vergeten, hij speelde net als van Solkema in het verleden voor Kladno.

Voor Hyke Lyklema is het haar eerste professionele buitenlandse avontuur. De afgelopen 4 jaren heeft zij in de eredivisie gespeeld, vanaf haar 15e jaar woont ze op Papendal en speelde ze in het Talent Team en het afgelopen jaar in Team 22. Momenteel staat ze op de longlist van bondscoach Avital Selinger.

Vanaf haar twaalfde of dertiende is Hyke al bij de selecties van Oranje. Ze heeft in alle (pre)jeugd- en jong Oranjeteams mogen spelen; geen enkele wedstrijd van deze teams is zonder Hyke geweest. Een van de hoogtepunten was het spelen van de halve finale en de plek om de 3e plek met jong-Oranje op het WK onder de 20 in Rotterdam afgelopen zomer (Servië en Rusland).

Zie de statistieken van het WK. https://www.volleybal.nl/wku20Nu

En nu dus een nieuw avontuur bij de topclub van Tsjechië Dukla Liberec. De stap naar het buitenland is haar volgende halte in haar startende carrière.

Hyke is 1.87 m lang en dus spelverdeelster, een rol die ze bij de RTC trainers en op Papendal gelijk toebedeeld kreeg vanwege haar ‘mooie handjes’ en waar we wel verrast over waren. Gezien het feit dat ze altijd al lang is geweest en boven de rest uitstak was een aanvalspositie (mid) logischer geweest, want ze heeft ook kracht genoeg.

Ook dat ze gevraagd werd op haar 15e om in het Talent Team te komen kwam als een verrassing: Hyke deelde ons mee dat ze gevraagd was en dat ze het ging doen. Daar konden de ouders het mee doen. Het blijft bijzonder….En nu dus emigreren naar het buitenland om daar te gaan volleyballen. Afijn, we zullen zien hoe dit avontuur verder gaat.

gh @ VoV. Bron Ina Wolting. Foto Rudy Biekart.