Stadsclash in Istanbul voor VakifBank

VoV, 16-03-2020. 4:20 uur. In de Turkse competitie bij de dames stond afgelopen weekend de laatste ronde in het reguliere seizoen op de agenda, met onder andere de stadsderby en kraker eerste klas tussen VakifBank en Eczacibasi Vitra. De clash tussen twee van de drie beste teams ter wereld, met in hun ploeg wereldkampioenen, VNL-winnaars, Champions League winnaars. Om maar een paar titels te noemen.

Verder werd nog gespeeld (in het voorprogramma van de dag) Yelsilyurt vs. Aydin ofwel Nicole Koolhaas vs. Celeste Plak en Maret Balkestein – Grothues. Vandaag komt Yvon Beliën nog in actie bij Ihtisas vs. Galatasaray, die uitslag is niet meer bepalend voor de stand. We beginnen met Yesilyurt vs. Aydin.

In de eerste set nam Yesilyurt na 4-3 afstand naar 10-3, op 13-7 voegden ze daar nog en serie naar 17-7 aan toe en wonnen heel dik met 25-13. In set twee wist Aydin na de 10-11 tussenstand het verschil naar vier punten te tillen bij 14-18. Via de 19-25 maakten ze er 1-1 in sets van.

Set drie was weer voor Yesilyurt, met 25-19. Na de 16-15 liepen ze uit naar 21-15, Aydin kwam terug naar 21-18, maar kon daarna pas weer scoren bij de 24-18 stand en verloor met 25-19. Yesilyurt nam al vlot een handvol punten afstand (10-5, 15-10) in de vierde set en bouwde alleen maar verder uit (17-11, 22-12) om de set met 25-15 en de wedstrijd met 3-1 te winnen.

Scores Nicole Koolhaas 9 punten, Celeste Plak 10 punten en Maret Balkestein- Grothues 6 punten. Met een eigen score van 75 om 47 was wel duidelijk hoe de verhoudingen binnen de lijnen lagen.

VakifBank vs. Eczacibasi ging eigenlijk alleen maar om de eer. VakifBank stond drie punten voor en had een veel beter set gemiddelde dan Eczacibasi, ze konden zich zelfs een 0-3 nederlaag veroorloven. Ranglijst technisch gezien.

In de eerste set haalde Eczacibasi een 14-10 achterstand in en kwam met 14-15 voor, waarna het tot 16-16 gelijk opging. Toen sloeg VakifBank hard toe. Via scores van Bartsch en Haak werd het vlot 23-16, de eindstand van 25-17 zette Caliskan op het scorebord.

In set twee liep VakifBank door een serie punten van opnieuw Isabella Haal en Michelle Bartsch uit naar 20-13, na een 12-11 tussenstand. Boskovic sloeg Eczacibasi vervolgens naar 20-18, echter had VakifBank het betere eindschot met een serie punten van Gabi, die de stand naar 25-18 tilde, waarbij het laatste punt een ace van Haak was, die tot en met de tweede set al 14 punten achter haar naam had staan.

In de derde set maakte VakifBank de klus af. Bij 9-6 ging Eczacibasi al de time out in, dat hielp niet. Het werd 13-8 en 21-14. De inhaalrace van Boskovic en co. strandde bij 21-19, waarna VakifBank naar 23-19 uitliep en met 25-21 en dus 3-0 won.

Isabella Haak werd met 20 punten topscorer van de partij.

De eindstand na het reguliere seizoen en dus voor de play – offs is: VakifBank 63, Eczacibasi 57, Fenerbahce 53, Galatasaray 41, THY 34, Yesilyurt 33, Aydin BBSK 29 en Ankara PTT 26. De wedstrijd van vandaag is niet in de stand opgenomen.