Vizier op volleybal

 

Stam/ Schoon en Immers/ van de Velde naar halve finale in Espinho

VoV, 25-05-2024. 19:24 uur. De beachduo’s Stam/ Schoon en Immers/ van de Vele hadden zich via drie zeges in de poule en dus poulewinst rechtstreeks geplaatst voor de kwartfinale van het FIVB Elite 16 toernooi in Espinho.

Stam/ Schoon speelden in de kwartfinale tegen het duo Tina Graudina/ Anastasija Samoilova uit Letland. Dat de ko-ronde tegen Cottardi/ Menegatti met 2-1 had gewonnen. Via 14-21, 21-17 en 16-14. Het duo uit Letland staat 12de op de World Ranking, werd dit jaar 9de in Brasilia, 4de in Doha en 1ste op het Challenge toernooi in Recife. In 2023 speelden de duo’s drie keer tegen elkaar, twee keer was er winst voor Stam/ Schoon, de laatste onderlinge wedstrijd ging met 1-2 naar het Letse duo.

Het werd in twee sets een gelijk opgaande wedstrijd, met twee keer een succesvolle finale voor Stam/ Schoon. De duo’s liepen zowel in de eerste als de tweede set gelijk op in de score met geringe onderlinge verschillen die zowel in beide  sets bij 16-16 spannende big points in het vooruitzicht stelden.

In de eerste set scoorde Raïsa Schoon 17-16, Letland sloeg uit en ging de time in bij 18-16. Ze maakten het eerste punt na die pauze, maar de volgende twee waren via Katja Stam en een ace via de netband door Raïsa Schoon voor Nederland, waarmee het dus 20-17 werd. Twee foutserves maakten een eind aan de set met 21-18.

In de tweede set kwam Letland via een foutserve van Katja Stam op 16-17, Raïsa maakte gelijk, Katja Stam haalde na de veldwissel bij 17-18 het puntje achterstand van het scorebord. Daarna serveerde ze een ace, Letland sloeg de volgende aanval in het net (20-18), waarna Tina het verlies even kon uitstellen. Met 21-19 pakte het BTN-duo de 2-0 zege en het ticket voor de halve finale.

Tegenstander in de halve finale zijn Nuss/ Kloth uit Amerika, die ook in de poulefase al aan de andere kant van het net stonden, toen werd het 2-1 voor Nederland..

Voor Matthew Immers en Steven van de Velde is het bereiken van de kwartfinale goed voor 740 OS-ranking punten. In de strijd ‘Wie van de drie NL-duo’s’ gaan naar Parijs staan zij nu op positie één en hebben Brouwer/ Meeuwsen en Boermans/ de Groot achter zich gelaten. De halve finale halen kan nog meer punten opleveren en de afstand naar hun Nederlandse achtervolgers dus vergroten.

In de kwartfinale speelden Immers/ van de Velde tegen Bryl/ Losiak, die in de ko-ronde met 2-0 van Cottafava/ Nicolai hadden gewonnen. In 2023 speelden beide tweetallen in Uberlandia tegen elkaar, toen won het duo Bryl/ Losiak met 1-2.

Maar deze keer was Immers/ van de Velde met 2-0 de winnende partij. Net als bij de NL-dames werden de sets in de big points beslist, nadat daarvoor beide teams in beide sets gelijk op liepen, met af en toe een verschilletje van een paar punten.

In de eerste set waren er veldwissels bij 4-3, 8-6, 11-10 en 14-14. Steven van de Velde zette Nederland na de side out (17-16) met een ace op 18-16 en Polen maakte daarna een aanvallende fout voor de 19-16 waarop weer van speelhelft werd gewisseld. De foutserve van Nederland maakte 19-17, van de Velde zette Oranje op setpoint, dat met een foutieve opslag van Polen werd verzilverd.

Polen had aanvankelijk in de tweede set voordeel (6-9), maar een in de hele wedstrijd sterk blokkerende van de Velde maakte met twee blokpunten op rij gelijk bij 9-9. Polen trok het initiatief op de side out naar zich toe, pas bij 16-16 kwam Nederland op gelijke hoogte. De 17-18 voorsprong van Polen werd met o.a. een ace van Matthew Immers en het zevende blokpunt in de wedstrijd door van de Velde veranderd in 20-18. Na de Poolse side out maakte van de Velde de set uit (21-19)

In de halve finale is het Duitse duo Ehlers/ Wickler, die in de poulefase Boermans/ de Groot versloegen, de tegenstander.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s FIVB.