Vizier op volleybal

 

Stam/ Schoon rechtstreeks naar kwartfinale in Doha.

VoV, 04-02-2023. 4:02 uur. De beachduo’s Katja Stam/ Raïsa Schoon en Alexander Brouwer/ Robert Meeuwsen zijn in Doha door naar de KO-fase van het toernooi. Stam/ Schoon gingen via poulewinst rechtstreeks naar de kwartfinale en Brouwer/ Meeuwsen spelen een tussenronde, de Round of 12, voor een plek in de kwartfinale.

Gisteren hadden beide teams hun laatste poulewedstrijd op het programma staan, die van Brouwer/ Meeuwsen ging niet door omdat de tegenstander zich wegens een blessure terug moest treken. Zo kregen de Nederlanders een 2-0 zege via twee keer 21-0 bijgeschreven, waarmee ze  als tweede in hun poule doorgingen. Zij spelen vandaag om 13:00 uur tegen de Italianen Nicolai/ Cottafava. Bij de beach Pro Tour Finals vorige week in Doha was dit duo in de kleine finale te sterk voor onze landgenoten.

Katja Stam en Raïsa Schoon speelden hun derde driesetter in de poulefase en wisten deze weer winnend af te sluiten. Daarmee werden ze koploper en pakten het ticket voor de kwartfinale zonder in de tussenronde in actie te hoeven komen. Het duel tegen de Letse ploeg Anastasija/ Tina was net als de vorige twee weer spannend tot de laatste rally.

Het NL-duo ging in de eerste set met 9-12 voor de technische time out in, zag de voorsprong slinken en vroeg op 13-13 een tactische time out. De 15-14 achterstand werd o.a. door een aanval in het net en een technische fout van Letland omgebogen naar een 15-18 voorsprong en dit verschil lieten Stam/ Schoon zich niet meer afpakken. Op 17-20 gaf Nederland nog twee punten weg, waarna Katja Stam de set besliste.

In de tweede set had Letland bij de technische time out een 12-9 voorsprong. Ze liepen uit naar 15-10, maakten echter daarna te veel eigen fouten waardoor de Nederlandse dames tot 15-14 terug konden komen. Op 19-17, na een ace van Letland, ging het BTN-duo de time out in. De setpoints op 20-18 werden weggewerkt (20-20), waarna het superspannend werd. Letland maakte hun setpoints op 21-20 en 23-22 middels foutserves zelf ongedaan, Raïsa Schoon deed dat bij 22-21. Met een ace pakte het Letse duo na de 24-23 stand de setzege.

In de tiebreak liepen de duo’s in de score na 8-8, time out Nederland nadat een 3-6 voorsprong verloren was gegaan, gelijk op naar de setfinale. Op 13-13 blokkeerde Katja Stam matchpoint tegen het zand, haar ace voor de 13-15 bracht hen de derde zege via de tiebreak in de poulefase.

Stam/ Schoon spelen vanmiddag de kwartfinale. De tegenstander is nog niet bekend.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto FIVB.