Sterk begin Oranje aan OKT in Japan

160514Juichend Oranje

De Nederlandse dames volleybalploeg is sterk aan het OKT toernooi in Japan begonnen. Tegenstander Kazakhstan kwam er drie sets niet aan te pas (12-25, 14-15 en 8-25), alleen in de tweede set had Oranje het moeilijk. Toen stond Nederland  onder druk, vooral omdat het passend niet klopte en ze eigenlijk vanaf het begin (4-0) achter de feiten bleven aanlopen.

Guidetti had Celeste Plak een basisplaats gegeven omdat Maret Balkestein – Grothues met een licht spierblessure kampte. Plak was ook meteen de servetarget in de wedstrijd voor Kazakhstan, in het achterveld werd ze regelmatig vervangen door Kirsten Knip en ook door Maret.  Verder begon Oranje met de bekende namen. Laura Dijkema, Debby Pilon-Stam , Lonneke Sloetjes, Anne Buijs, Robin de Kruijf en Yvon Beliën.

Lonneke Sloetjes was scorend de absolute uitblinker. Totaal liet ze 30 punten noteren, aanvallend verzilverde ze 27 van de 40 set ups. Ook Anne Buijs had het vizier op scherp staan, totaal kwam ze tot 17 punten, 11 van de 17 set ups waren raak. En dat het gevaar voor Kazakhstan van de buitenkant kwam bleek wel uit de 12 uit 21 die Celeste Plak erin ramde. Celeste scoorde totaal 14 keer. In eigen scores had Oranje een 48 om 78 voordeel, en ook had Oranje een lagere foutenlast. In totaal maakten ze 11 punten voor de tegenstander, waarvan in de gewonnen sets 3, 1 en 1.

Kazakhstan kon het in de eerste set even bijhouden (3-4), totdat Robin de Kruijff met een omloopscore de stand op 3-5 bracht en Celeste Plak ging serveren. Anne Buijs en Lonneke Sloetjes brachten de stand op 3-11, de technische (3-8) en tactische (3-10) time out kregen Celeste niet van de opslag af. Oranje liep naar tien punten voorsprong uit bij 7-17, na de netfout (7-18) ging Yvon Beliën serveren en scores van Lonneke Sloetjes zorgden ervoor dat ze tot de 8-22 aan de opslag bleef. Na setpoint op 9-24 kon Kazakhstan de tien puntengrens op eigen kracht passeren, onder andere via twee blokpunten, op 12-24 serveerden ze fout.

In de tweede set kwam er een ander Kazakhstan binnen de lijnen. Er was gewisseld en dat leek de ploeg goed te doen. Ze pakten meteen een 4-0 voorsprong en eigenlijk heeft Oranje daarna de hele set achter de tegenstander aan gelopen. Nederland leek iets te relaxed te zijn begonnen. Bij de 8-2 bij de eerste technische time out was een ruime marge, als gevolg van veel servedruk op de Nederlandse passlijn en slordig spel van Oranje, vooral passend.

Nederland kreeg het verschil niet gedicht (13-7 en 16-11), kwam na de tweede technische time out wel sterk opzetten (19-17) maar slaagde er niet in om de aansluitingstreffer te maken.  Sloetjes en Buijs scoorden volop, maar Oranje werd door onder andere Katerina Tatko, totaal 12 punten, op afstand gehouden. Ook de door Guidetti gevraagde challenge op 18-15 leverde geen punt op.

Wat de aansluitende 19-18 had moeten worden, belandde buiten de lijnen, de tweede Nederlandse challenge op 19-17 werd ook niet gehonoreerd. Kazakhstan kwam op 20-17, Lonneke Sloetjes hamerde er na 21-18 nog twee achter elkaar in (21-20), op 22-20 ging Guidetti de time out in, daarna verving hij Anne Buijs voor Kirsten Knip in het achterveld. Kazakhstan was niet onder de indruk en scoorde drie keer achteraf elkaar, waaronder een ace voor setpoint. Met 25-21 beslisten ze de set voor zich. Kazakhstan had zich op alle onderdelen van het spel verbeterd ten opzichte van de eerste set, waarop Oranje het antwoord schuldig moest blijven.

Dat veranderde vanaf pakweg 8-8 in de derde set. Kazakhstan legde nog steeds de servedruk bij Plak en Buijs neer, maar na die tussenstand kreeg Oranje weer grip op de tegenstander en kon het spelbeeld een volledig ander aanzien geven. Quinta Steenbergen, erin gewisseld voor Yvon Beliën, serveerde Oranje naar 10-14 en met twee en driepunters liep Oranje via 11-16 en 12-19 ver weg van Kazakhstan. Buijs, Sloetjes en Plak waren vanaf de buitenkant en de diagonaal belangrijk.  Laura Dijkema kwam na een rake smash van Anne Buijs (14-22) aan serve en serveerde de set in een keer uit. Sloetjes liet het laatste punt aantekenen. Drie blokpunten, drie aces, een punt meer in de aanval alsmede vier minder voor de tegenstander gescoorde punten maakten het verschil in deze set.

Oranje ging in de vierde set op de ingeslagen koers door. Na de 1-0 maakte Sloetjes gelijk en vervolgens serveerde Anne Buijs Oranje naar 2-5. Kazakhstan werd vervolgens in een aantal servebeurten naar een 4-15 achterstand gespeeld. Oranje overklaste de tegenstander helemaal en denderde full speed door richting een 1-3 zege. Via 6-20 werd het 8-25. Anne Buijs serveerde een mooie serie aan het eind, net als aan het begin van de set, met deze keer twee aces erin. Lonneke Sloetjes maakte de 8-25.

Commentaren: Teamcaptain Maret Grothues vertelde op de persconferentie onder de indruk te zijn geweest van de manier waarop Oranje de wedstrijd drie sets had gedomineerd. Alleen in de tweede set liet bij ons het blok, de serve en de verdediging het volgens haar even afweten. “Maar we herstelden ons goed en maakten het prima af.”

Trainer coach Guidetti was blij met het resultaat. We hebben de drie punten gepakt die we wilden binnenhalen. In de tweede set ging ons niveau een stuk naar beneden door problemen met de opslag. Daarna konden we weer druk uitoefenen en in de derde en vierde set hadden we de serve en de aanval weer op orde.