Sterk spelend Nederland verliest van Polen (1-3)

VoV, 07-10-2023. 12:40 uur. De voorlaatste tegenstander van de Oranje mannen bij het OKT in Xi’an in China was Polen, de Europees Kampioen en Volleybal Nations League winnaar van deze zomer. En de nog ongeslagen koploper in de poule van Oranje. En na 22 achtereenvolgende positieve resultaten, gewonnen wedstrijden, die meetellen voor de Wereldranglijst, staan ze daar nu ook op de eerste plaats, ruim voor USA en Italië.

Van de laatste vijf onderlinge partijen won Polen drie keer met 3-0, één keer met 3-1 (afgelopen VNL-competitie) en één keer met 3-2. Met een zege zou Oranje heel goede zaken op de FIVB World Ranking gaan doen. Polen kon via winst het ticket voor de OS in Parijs binnenhalen.

Bondscoach Piazza liet de onderstaande starting seven aan de wedstrijd beginnen:

• Spelverdeling: Wessel Keemink
  • Libero: Robbert Andringa
  • Diagonaal: Thijs ter Horst
  • Passer Lopers: Wouter ter Maat en Gijs Jorna
  • Midspelers: Fabian Plak en Michaël Parkinson.

Oranje kwam via 21-25 op een 0-1 voorsprong, ging in de tweede set na 10-9 onderuit en verloor de set met 25-17. In de derde set maakte Polen het verschil voor de 25-22 winst na de 19-19 gelijke stand en in de vierde set ontspon zich in de finale een waar spektakelstuk. Nederland kreeg kansen genoeg om de tiebreak af te dwingen, maar ging bij het eerste matchpoint voor Polen op 28-27 de boot in. Polen was blokkerend en serverend met 19 om 7 punten de sterkere. Thijs ter Horst werd met 22 punten topscorer van de partij, Wilfredo Leon maakte 21 punten.

In de openingsset nam Oranje via scores van ter Horst, Plak en Parkinson een 0-3 voorsprong en daarna moest de nummer één van de wereld de hele set in de achtervolging, maar slaagde er niet in om Nederland voorbij te gaan. Na een ace van Leon werd het wel 5-5 en even later 6-6, maar vervolgens kwam Oranje weer twee punten voor door een blokpunt van Fabian Plak. Zijn ace zette de marge bij 8-11 op 3 punten.

En nadat Parkinson die bij 10-13 op het scorebord had gezet werden het via een aanvallende fout van Polen vier. Dat verschil bleef staan, ondanks time-outs van Polen. Bij 12-16, 14-18 en 16-20 had Nederland nog steeds die veilige marge te pakken. Dat bleef na Poolse foutserves voor 18-22 en 19-23 ook zo. Wouter ter Maat maakte er vijf punten verschil van met een driemeer aanval (19-24). Een Poolse foutserve besliste de set met 21-25 voor Nederland. Sil Meijs en Bennie Tuinstra kregen in de finale ook nog even speeltijd.

In de tweede set kwam Polen bij 2-1 voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong, en met een kill-block maakten ze er twee punten verschil van bij 8-6. Thijs ter Horst hield Oranje op één puntje afstand tot 10-9, vervolgens nam Polen met een serie van vier punten afstand naar 14-9, waarop de tweede Nederlandse time out volgde.

Dat bracht geen wijziging, Polen leek warmgedraaid te zijn en liep uit naar 20-12. Door o.a. een ace van Leon en een blokpunt op ter Maat. Tuinstra en Meijs, die eerder in het veld gekomen waren, maakten weer plaats voor Keemink en ter Horst. Polen bleef ruim voor (23-16) en via twee Nederlandse foutserves sloten ze af met 25-17 winst voor de 1-1 stand.

In set drie veranderde Oranje een 7-6 achterstand in een 7-9 voorsprong. Via de side out en een breakpoint kwam Polen op gelijke hoogte, waarna beide teams hun side outs scoorden tot 12-13. Ter Maat liet er een aantal bij Nederland noteren en ook foutserves scoorden goed.

Na de 12-13 maakten beide teams tot 18-18 eerst hun side out en vervolgens een breakpoint. Ter Horst had succes bij 14-14 en 14-15, Piazza scoorde het punt voor de coach na de time out op 18-16. Polen maakte het verschil na 20-19, met een kill-block op ter Horst en een score van Leon werd het 22-19. En vervolgens gaven ze van die marge niets meer weg. Met 25-22 pakten ze de setwinst voor de 2-1 stand.

In set vier ging Oranje met van Garderen in de basis voor ter Maat bij 4-0 achter de time out in. Met een puntje meer of minder bleef Polen via 10-6 tot 15-11 aan de leiding. Plak blokkeerde Oranje naar 15-13 en na 18-15 scoorde van Garderen eerst de side out voor 18-16 en vervolgens liet hij drie Nederlandse punten noteren tot aan de 19-19 tussenstand. Parkinson zette Oranje op voorsprong (19-20) en vervolgens brak er een superspannende eindfase aan.

Nederland kreeg het eerste setpoint bij 23-24, dat werkte Leon weg en ook de volgende twee Nederlandse setpoints sloeg hij van de borden. Via een Poolse foutserve kwam Oranje bij 26-27 opnieuw op setpoint, Polen had nog een time out bewaard die ze toen opnamen. Er volgde een Nederlandse foutserve (27-27) een kill-block op ter Horst en een uitgeslagen driemeter aanval door van Garderen, waarmee het 29-27 en 3-1 voor Polen werd.