Strijd om Europese CL, CEV en Challenge Cup.

VoV, 03-02-2022. 6:14 uur. Gisteravond werd er in drie Europese toernooien gespeeld door zowel de dames als de heren. In de Champions League kwamen o.a. Novara en Conegliano in actie. En ook SC Dresden, al spelen daar overigens geen Nederlandse dames.

In de CEV Cup speelde Wessel Keemink met Karlovarsko tegen Tours, dat eerder de Nederlandse teams Dynamo en Lycurgus uitschakelde en daarna Modena met de Nederlanders Abdel- Aziz en van Garderen. Zou de ploeg van Keemink de volgende in deze rij worden? In de Challenge Cup speelde Panathinaikos van Maret Grothues op Tenerife tegen la Laguna, dat vroeg in het toernooi Apollo 8 uitschakelde en dat de heenwedstrijd in Athene met 2-3 had gewonnen.

Champions League: Novara, dat maar een selectie van 9 speelsters had voor dit uitduel (zie foto boven), leed de eerste nederlaag in de poulefase bij het Turkse THY in Istanbul. Via 25-21, 17-25, 25-23 en 25-16.  In de eerste set pakte THY de winst na 21-21, in de tweede was Novara na een opleving van THY naar 9-10 heer en meester (3-9, 10-17, 13-20), in de derde set verloor Novara een 17-21 voorsprong (24-22) en in de vierde set was de thuisploeg een maatje groter dan de gasten. Via o.a. 22-12 en 24-14 werd er dik gewonnen. Rosamaria werd met 19 punten de meest scorende Novara speelster, Daalderop maakte er 12. Kiera van Ryk (14) en Hanna Orthmann (13) maakten bij THY de meeste punten.

Stand met vermelding zeges en punten: Novara 4-12, Dynamo Moskou 3-7, THY 2-8, VK Liberec 1-3. Novara is door naar de kwartfinale.

Conegliano, dat o.a. zonder Egonu, de Kruijf en spelverdeelster Wolosz aantrad tegen ZOK UB won met 0-3. Setstanden 16-25, 22-25 en 13-25. De eerste en derde set waren afgetekend na de tussenstanden 10-17, 12-22 in de eerste en 4-12, 10-22 in de derde. In de tweede set kon Conegliano pas na een 20-18 en 22-21 achterstand de stand naar hun voordeel omdraaien. Vier punten op rij door o.a. Sylla beslisten de set toen alsnog in hun voordeel. De koploper in Italië was op alle onderdelen scorend beter, in de aanval +9, blokkerend +12 en serverend +6. De mid speelsters Vuchkova (14) en Folie (12) waren scorend erg succesvol.

Stand met vermelding van gespeelde en gewonnen wedstrijden en punten: Conegliano 5-5-15, Chemik Police 4-3-9, ZOB UK 5-1-4 en Nyireglyhaza 4-0-0. Conegliano is door naar de kwartfinale.

SC Dresden verloor op eigen veld met 0-3 van Rzeszow, dat in de poule ongeslagen aan de leiding gaat. De Poolse ploeg nam in de eerste set na 18-20 afstand naar 18-23 en won met 19-25. In de tweede maakten ze van 22-21 achter een 22-25 zege en in de gelijk opgaande derde set (7-7, 11-11, 14-14, 17-17., 20-20 en 24-24) waren ze in de finale het effectiefst. De foutenlast (19 om 7) was bij Dresden in vergelijking met hun tegenstander te hoog om succes te hebben.

Stand met vermelding gespeelde en gewonnen wedstrijden en punten: Rzeszow 5-5-13, Kaliningrad 4-2-7, Dresden 5-2-6, DNIPRO 4-0-1. Rzeszow is door naar de kwartfinale.

In De CEV Cup ging Karlovarsko van spelverdeler Wessel Keemink op bezoek bij Tours, de koploper in Frankrijk. De Fransen beslisten de wedstrijd in drie sets in hun voordeel. Via 25-22, 27-25 en nogmaals  25-22 waren de verschillen in de setstanden niet groot, maar groot genoeg om Karlovarsko in de thuiswedstrijd met de taak op te zadelen om met 3-0 of 3-1 te winnen om een golden set af te dwingen.

Tours begon overweldigend en pakte een 5-0 voorsprong in de eerste set. Karlovarsko kwam nog wel dichtbij (17-16), maar zag daarna het verschil weer oplopen naar 20-16. In de tweede set ging de Tsjechische ploeg na 5-5 tot aan 12-15 aan de leiding, Tours nam over (20-18), Karlovarsko knokte zich terug in de set (23-24), maar trok in de finale aan het kortste eind. Bij 20-19 in de derde set waren er kansen voor Karlovarsko op een vierde set, de serie naar 23-20 en de side out naar 24-21 reduceerden die kansen tot nihil. (Nog geen matchreport beschikbaar bij CEV)

Bij de dames werd het CEV Cup duel tussen Le Cannet (Tessa Polder) en Alba Blaj uitgesteld.

Challenge Cup: Panathinaikos werd in de kwartfinale uitgeschakeld door La Laguna Tenerife. Op het Spaande eiland verloren ze met 3-0, na de thuisnederlaag met 2-3.

In de eerste set ging het na 18-20 de verkeerde kant op voor de ploeg van Grothues. De serie naar 22-20 mondde uit in 25-21 set verlies voor Panathinaikos. In de tweede set moest de Griekse ploeg na de 9-2 achterstand al vlot in de achtervolging, die hen bij 20-18 en 22-20 tot op twee punten bracht. Tenerife hield echter het hoofd koel en pakte de 25-23 zege. Tot 11-10 in de derde set bleven de teams aan elkaar gewaagd, daarna liep La Laguna uit naar 21-14 en sloot met 25-19 af.

Scores aanval 34 om 29, blok 13 om 6, aces 4 om 3. Foutenlast 25 om 24. Grothues scoorde 6 van de 17 set ups.