Vizier op volleybal

 

Stunts in de Bundesliga

VoV, 08-01-2018. 6:42 uur. De tweede wedstrijddag in het nieuwe jaar in de Bundesliga bij de dames bracht twee verrassende uitslagen in de boeken. Subtopper Münster verloor uit bij laagvlieger Erfurt en Schwerin leed een 2-3 nederlaag in de thuiswedstrijd tegen de Rote Raben

Voor Münster leek er in Erfurt geen kou aan de lucht na twee sets. Twee keer hielden ze de thuisploeg ruim onder de twintig punten bij de setstanden 16-25 en 18-25. De altijd lastige derde set, nadat er twee gewonnen zijn, ging met 25-20 naar Erfurt, dat in Mercado een zeer veel scorende speelster had (totaal 33 punten). De 29-27 in de vierde set betekende puntverlies voor Münster,  betekende dat er minimaal één puntje in Thüringen bleef.

Bij de 11-5 achterstand in de vijfde set kondigde zich het verlies aan, Münster knokte zich nog weer in de wedstrijd, maar de foutserves van spelverdeelster Hindriksen en Chiara Hoenhorst waren daarna spelbrekers bij de inhaalrace. Na de 15-12 moest Münster met één puntje genoegen nemen.

“Erfurt speelde een gedegen goede partij, wij maakten teveel fouten, in de vierde set waren er mogelijkheden, die we echter door een beetje pech niet konden benutten. Ook het gebrek aan routine, toen de druk alsmaar toenam, speelde ons parten”  aldus trainer coach Teun Buijs.

Juliët Lohuis, die de zilveren MVP titel kreeg, had scorend een prima dag met een totaal van 21 punten, waarvan er 7 via een blokpunt op het scorebord kwamen. Aanvallend was Münster met 49 om 60 punten toch behoorlijk sterker, ook serverend hadden ze voordeel (3 om 7). Het blok (16 om 10 punten) en de foutenlast (32 om 35) waren bij Münster lager.

Rote Raben verraste de eigen en de Schwerin fans met een 2-3 zege bij de topploeg. De 2-1 achterstand in sets werd met een imponerende 16-25 weggewerkt, waarna Schwerin in de vijfde set het matchpoint maar niet gemaakt kreeg. De Rote Raben deden dat vervolgens wel en pakten met 14-16 de luid bejubelde winst. Marlies Wagendorp had in elke set een invalbeurt, maar ze kwam niet tot scoren.

VfB Suhl Lotto Thüringen van trainer coach Han Abbing verloor thuis met 0-3 van VC Wiesbaden. In de tweede set waren ze dicht bij setwinst (24-26), in de andere twee (17, 18) was Wiesbaden een maatje te groot.

In de stand staan de teams met Nederlandse inbreng op de volgende posities: 1> Dresden 11-29, 2> Stuttgart 10-25, 4> Ladies in Black Aachen 11-21, 5> USC Münster 11-21, 7> Rote Raben 11-14 en 9> VfB Suhl 11-6.

Bij de mannen in de Bundesliga verloor Bergisch Volleys met 1-3 van BR Volleys Berlijn. Rutger Zoodsma en Mart van Werkhoven scoorden 8 en 9 keer. Hun ploeg kwam aanvallend veel tekort met 37 om 59 scores en ook hadden de gasten serverend veel voordeel met 0 om 9 aces. Blok (13 om 7) en foutenlast (21 om 30) waren in het voordeel van Bergisch Volleys.  Verder won Lüneburg met 3-1 van Bühl, Gijs van Solkema kwam niet voor Lüneburg in actie.

In de tweede Bundesliga bij de dames won Borken, met Maud van Koot drie sets in de basis, met 0-3 in Berlijn, Leverkusen boekte een 3-1 thuiszege. De MVP titel was daar voor Fabienne Coenders en SCU Emlichheim verloor uit bij Bad Laer met 3-2.

Bij de mannen in de tweede Bundesliga verloor Schüttorf met 3-0 bij koploper CV Mitteldeutschland en liep Bocholt,  de ploeg van trainer coach Henk Goor, thuis tegen een 3-0 nederlaag aan. VCO Berlijn van Johan Verstappen, dat niet speelde, staat tweede, Schüttorf derde en Bocholt tiende.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Ruud Montagne, Teun Buijs.