Stuttgart wint Oranje gekleurde Bundesliga topper.

VoV, 18-02-2023. 3:09 uur. Gisteravond stond in de Bundesliga de topper tussen koploper SC Potsdam en directe belager MTV Stuttgart op het programma. Met in die partij veel Oranje inbreng via vier speelsters bij Potsdam en twee bij Stuttgart.

Het zijn voor beide teams de weken van de waarheid, zowel in de Bundesliga als Europees. Potsdam speelt aanstaande dinsdag in de CEV Cup tegen Scandicci en op 26 februari de bekerfinale tegen SSC Schwerin. Ook MTV Stuttgart doet Europees nog mee, zij hebben zich als poulewinnaar rechtstreeks voor de kwartfinale van de Champions League geplaatst en spelen tegen Novara.

Voor Hester Jasper, een van de vier Nederlandse speelster bij Potsdam, was het een bijzondere wedstrijd. Vorig jaar stond ze nog op de kampioensfoto van Stuttgart, nu is dat het “team to beat”

Een met 2.250 toeschouwers uitverkochte SCHARRena zag de thuisploeg met 3-1 winnen en de koppositie in de Bundesliga met 15-41 t.o.v. de 16-41 van Potsdam overnemen. Setstanden 22-25, 25-18, 25-18 en 28-26. Krystal Rivers (Stuttgart) werd met 25 punten topscorer van deze topper, Britt Bongaerts, die ook een puntje meepakte, kreeg de MVP-titel. Eline Timmerman scoorde 10 keer. Voor Potsdam had Fleurs Savelkoel 13 keer succes, Hester Jasper en Sarah van Aalen maakten ieder 6 punten. De eigen score sloot met 80 om 66 punten af.

Via een blokpunt van Sarah van Aalen kwam Potsdam in de eerste set aan de leiding, met 3-8 ging de technische time out in en vervolgens bouwde Potsdam het verschil uit naar zes punten bij 6-12 en 10-16. Rivers bracht Stuttgart nog naar 22-23, sloeg daarna uit (22-24) en een aanvallende fout van de thuisploeg bepaalde daarna de 22-25 eindstand.

Stuttgart had de veel betere start in de tweede set (6-1), bij 5-1 had Potsdam de eerste tactische time out genomen. In het verdere verloop van de set liep Potsdam steeds in de score een eind achter Stuttgart aan (17-12, 22-16). Marie Schölzel en Simone Lee droegen hun steentje ook bij in de scores van de thuisploeg en met een foutserve van Fleur Savelkoel werd de 25-18 setstand bereikt.

Stuttgart kwam na 5-5 in de flow en bouwde een 8-5 en 12-6 voorsprong op in de derde set. Bij 15-8 werd Hester Jasper gewisseld, dat zorgde even voor een opleving (17-14) bij Potsdam maar niet voor een kentering. Stuttgart herpakte zich (22-14) en met een kill-block van Simone Lee pakten ze de setwinst met 25-18 en de 2-1 voorsprong in sets.

Potsdam profiteerde in de vierde set vooreerst van de fouten van Stuttgart en nam na 5-4 een 5-8 en 10-16 voorsprong. De ploeg van het viertal Nederlandse speelster, libero Florien Reesink kwam niet in actie, koerste keihard op een tiebreak af. Echter kwam Stuttgart net zo hard, dus ook keihard, terug in de set (18-19) en nam bij 21-20 de leiding over. Fleur Savelkoel zette de bezoekers op 22-24, één rake klap was voldoende voor de tiebreak. Stuttgart kwam bij 25-24 op matchpoint, maar ook de thuisploeg slaagde niet om het bij eerste gelegenheid af te maken. Dat lukte bij de tweede keer wel, na 25-26 maakten ze met een driepunter de wedstrijd uit.