Supercup gaat naar landskampioen VC Sneek

VoV, 02-10-2023. 8:39 uur.  VC Sneek heeft gistermiddag bij de opening van het Eredivisie seizoen de eerste prijs weten te bemachtigen. In de strijd met bekerwinnaar Sliedrecht Sport bleef de landskampioen met 3-1 aan de winnende kant van de score. De setstanden 25-23, 25-10, 24-26 en 31-29 doen vermoeden dat het een gelijk opgaande strijd was, echter liet Sneek zich in de drie sets die met twee punten verschil eindigden verrassen door een sterk terugvechtend Sliedrecht Sport.

VC Sneek had een stroeve start, na twee aces van Evie van Kerkvoorde tot de 1-4 tussenstand haalde trainer/ coach Eric Reitsma de Friezinnen al naar de kantlijn. Door een torenhoge foutenlast bij de gasten uit Sliedrecht, tot 16-12 scoorden ze 10 keer voor VC Sneek, wist de thuisploeg het heft in handen te nemen en na de 8-8 de leiding over te nemen.

Bij 17-17 was er weer evenwicht, twee blokpunten en een ace van Anniek Siebring verder stond het 20-17, waarop Sliedrecht Sport de time out inging.  Evie van Kerkvoorde blokkeerde haar ploeg naar 22-22 en op de side out werd het vervolgens 23-22. Britt Schreurs en Louise Bijlsma namen de side outs voor 24-23 voor hun rekening, waarop VC Sneek opnieuw even rust nam. Anniek Siebring zorgde daarna voor de winnende treffer van de thuisploeg.

Bij 5-2 in de tweede set haalde Sliedrecht coach Elroy Bezemer zijn ploeg naar de zijlijn, hetgeen echter geen resultaten opleverde. VC Sneek liep uit naar 8-3, na de foutserve voor 8-4 kwam Anniek Siebring aan serve en zij gaf pas weer af op 13-5. In de eerste helft van de set was met name Rixt van der Wal een ware plaaggeest voor het Sliedrecht blok en de verdediging. Een stuk of zes punten liet ze in die fase noteren. Sneek denderde door, keek nooit meer om en liet Sliedrecht via 18-6 en 22-8 met 25-10 heel ver achter zich. Door een foutieve opslag van Sneek kwamen de bezoekers nog in de dubbele cijfers.

Met 2-0 op de borden en de getoonde overmacht leek er een vlotte beslissing op komst. Al helemaal toen VC Sneek in de derde set na de 7-7 gelijke stand het initiatief naar zich toetrok. Met een ace van Nynke Oud werd het 10-7, Sliedrecht kon een paar side outs scoren tot aan 11-9, maar op de serve van Nynke Hofstede leek het lot van de gasten te worden bezegeld. Zij serveerde met scorende assistentie van Anniek Siebring de tussenstand naar 15-10, daarop volgde nog een serie naar 18-10.

De eerste toost op de overwinning werden reeds in de kantine uitgebracht, toen Sliedrecht Sport onder aanvoering van de via de dubbele wissel in het veld gekomen spelverdeelster Lotte Groninger zich herpakte, hetgeen gelijk opliep met een slordige periode van de thuisploeg.

Sliedrecht Sport kwam met Louise Bijlsma aan serve en punten van Lana Lijkendijk terug naar 19-17, time out Sneek, verloor de aansluiting bij 21-17, maar bleef erin geloven. Toen Nikki van der Veen na een aanvallende fout van Sneek bij 22-20 aan serve kwam kantelde de set. Zij serveerde Sliedrecht naar 22-23 en bij 23-24 had Sliedrecht setpoint na een 19-11 achterstand met dus een 4 om 13 score. Bij 24-25, het derde setpoint was het raak voor 24-26 en 2-1.

In de vierde set gingen de teams op herhaling, alleen was de afloop anders. Sneek nam wederom een mooie voorsprong (na 3-5 werd het 7-5, 9-6 en 13-8). Bij 15-9 bedroeg het verschil alweer zes punten en was er wederom geen vuiltje aan de lucht voor een snelle afloop van de set. In de kantine werd er alvast nog  maar eens geproost op een goed en vlot einde van de set en de wedstrijd.

De 15-9 werd 17-11 en wellicht bedacht Sliedrecht Sport dat het na een soortgelijke stand in de vorige set ook nog de nodige potten kon breken. Sjakkie Donkers en Evie van Kerkvoorde sloegen de eerste punten voor de inhaalrace tegen de vloer, Lotte Groninger scoorde met een tweede bal, net als Nynke Oud dat in de vorige sets ook regelmatig had gedaan, de 19-17 en zij serveerde Sliedrecht bij 20-20 naast Sneek en bij 20-22 er voorbij.

Britt Schreurs haalde de serve terug, Sneek sloeg uit (22-23), maar kwam wel als eerste op set- en matchpoint bij 24-23  na een ace van Nynke Hofstede. Sliedrecht Sport werkte het ene na het andere matchpoint weg tot aan 27-26 en kwam via een aanvallende fout van Sneek zelf bij 28-29 op tiebreakpoint. Nynke Oude en Rosa Entius maakten het ongedaan (29-28), na de side out voor 29-29. Een voetfout bij de opslag en de uitgeslagen aanval van Sjakkie Donkers beslisten daarna de set en de wedstrijd.