Vizier op volleybal

 

Supercup voor Active Living Orion

VoV, 07-10-2019. 5:30 uur. Het beloofde een spannende, spectaculaire strijd om de Supercup te worden en dat was het ook gisteren in Doetinchem. Draisma Dynamo pakte de leiding in sets tot twee keer toe, maar het was toch thuisploeg Active Living Orion dat voor de derde keer in haar clubhistorie de eerste prijs van het seizoen binnen sleepte: 3-2 (23-25, 25-18, 23-25, 26-24 en 15-13).

De thuisploeg begon met Jannes van der Ham, David Bes, Jelle Hilarius, Peter Ogink, Pim Kamps, Adam White en libero Rob Jorna aan de wedstrijd. Dynamo-coach Redbad Strikwerda startte met Jeroen Rauwerdink, Nico Manenschijn, Rik van Solkema, Freek de Weijer, Maikel van Zeist, Wessel Blom en libero Mats Kruiswijk.

Na twee Apeldoornse kill – blocks, gevolgd door een slim balletje van Rauwerdink via het Doetinchemse blok, had Dynamo een gat van vier punten geslagen (8-12). Op 10-17, na een seve serie van Nico Mananschijn, haalde Orion coach Martijn van Goeverden zijn ploeg voor de tweede keer naar de kant, maar opnieuw was het volgende punt dankzij een effectief blok door Maikel van Zeist voor Draisma Dynamo (10-18). Orion knokte zich via twee driepunters terug in de set en vond knap weer aansluiting (21-22), maar Dynamo hield de zenuwen in bedwang. Uiteindelijk maakte een foutserve van Bes een einde aan het eerste bedrijf, dat met 23-25 naar Dynamo ging.

De opening van de tweede set was opnieuw voor de mannen uit Apeldoorn (2-4, 4-6), maar bij zeven punten kwam Active Living Orion langszij. Tot 10-10 was het vervolgens stuivertje wisselen, waarna Active Living Orion met Davis Bes aan service drie punten op rij wist te scoren (11-10, 14-10). Een kill – block van de voor Ogink ingebrachte Israëliër Saada bracht de set op 15-11 en die marge kwam nooit meer in gevaar. Adam White tekende voor de pass en smash van het punt waarmee Active Living Orion de stand weer gelijk trok: 25-18.

De langste rally van de wedstrijd tot dan toe leverde de thuisploeg haar vijfde punt in de derde set op (5-2), maar Draisma Dynamo vocht zich terug in de set en toen Rik van Solkema de bal hard binnen sloeg, had Dynamo de leiding weer overgenomen (6-7). Het ging gelijk op tot 19-19, waarna de eerste tempo aanval door het midden van Manenschijn zorgde voor het eerste gaatje (19-21). Active Living Orion vond de aansluiting weer, maar een blok van Maikel van Zeist bracht de marge opnieuw op twee (21-23). Via het Doetinchemse blok sloeg Rauwerdink zijn ploeg even later weer op voorsprong in sets: 23-25.

Na een kill block van Rauwerdink leidde Draisma Dynamo in de 4e set (3-4), maar na twee fouten op rij aan Apeldoornse zijde waren de rollen omgedraaid: 10-8. Even later smashte Rauwerdink zijn ploeg weer op gelijke hoogte (12-12), maar Orion bleef aan de goede zijde van de score (15-13, 16-15). Met een snelle aanval door het midden bracht Manenschijn Dynamo weer langszij op 16-16 en toen Saada even later de bal buiten de lijnen sloeg, was de marge weer twee in het voordeel van Dynamo (18-20). Strikwerda’s team hield die leiding vast tot een rake klap de ploegen op gelijke hoogte bracht (23-23). Kamps serveerde in het net, waarmee hij Dynamo op match point zette (23-24). Twee punten later stond Orion echter dankzij een vernietigende klap van White op setpoint, die hij zelf met een ace direct verzilverde: 26-24.

In de beslissende set ging Dynamo aan de leiding na een servicepunt van Manenschijn (2-3), maar toen Van der Ham even later twee punten op rij scoorde, leidde de thuisploeg weer (5-4). Een ace van Saada, gevolgd door een netfout van Dynamo bracht de thuisploeg opnieuw op voorsprong (8-6), maar Manenschijn sloeg zijn ploeg weer op gelijke hoogte: 10-10. Nadat Hilarius 13-11 binnen de lijnen sloeg, haalde Strikwerda zijn ploeg even naar de kant. De geblokte smash van Van den Berg bracht de thuisploeg op match point (14-12), dat in tweede instantie werd verzilverd door Saada: 15-13

Winnende coach Martijn van Goeverden was naar eigen zeggen tactisch verkeerd begonnen: “We wilden vooral inzetten op de pipe en buitenaanval, maar kwamen zo totaal niet in ons ritme. Dat hebben we dus snel omgegooid, ook het midden ging goed meedoen, die variatie hielp ons aan de Supercup.” Dat zijn ploeg veel fout serveerde, weet de coach niet aan het begin van het seizoen: “We hebben er veel op getraind. Doordat regelmatig veel services fout gingen, kon Dynamo telkens weer aanhaken. Maar goed, dat ging bij hen eigenlijk net zo.”

De uitstekende spelende spelverdeler en team captain van Active Living Orion, Pim Kamps, vond het een hele spannende wedstrijd: “Je ziet dat beide teams nog zoekende zijn. Nog niet alles loopt perfect, maar de strijd en felheid was er aan beide kanten. Met zeven nieuwe spelers ben ik tevreden over het basisniveau dat we vandaag hebben neergezet. Dynamo kende minder wisselingen in het team, maar heeft met Jeroen Rauwerdink duidelijk aan kwaliteit gewonnen.” Kamps kijkt uit naar de rest van het seizoen: “Deze prijs smaakt naar meer. We hebben vier sterke teams in de Eredivisie, we gaan zien wie dit jaar de sterkste zal zijn.”

gh @ VoV, bron persbericht Nevobo. Foto’s Rudy Biekart.