SV Dynamo II (v) wint beker Regio Oost

1stedivisielogoRvRrvs

In sporthal de Veste in Borne was het gisteren bij de finales om de Nevobo Regio Oost Bekers een drukte van belang. Vanaf 12:00 uur stond eindstrijd in de vier categorieën van deze bekerwedstrijden op het programma. Doordat de jeugdwedstrijd bij de meiden in een vijfsetter van meer dan tweeënhalf uur werd beslist (Rivo won)  liep de planning nogal uit. Bij de jongens won Orion met 3-1 van NVC en pas om 17:00 uur, een uur later dan gepland,  begon het duel waar we voor gekomen waren. Tussen SV Dynamo II uit Apeldoorn en ikwilvanmijnautoaf.nl / DeVoKo II uit Denekamp. Beide teams waren op de tribunes goed vertegenwoordigd, en met name de Dynamo trommelaars deden een aanval op de trommelvliezen van de fans in hun directe omgeving.

SV Dynamo II had de beste start, ze kwamen vlot op 0-2 voor, keken na een foutserve,  een ace van Merle Roetenberg en een scorende midaanval van Aileen Knippers even tegen een 3-2 achterstand aan, maar kwamen door een hattrick aan DeVoKo fouten (3-5) en scores van Loreen Janssen en Willeke Bon op een ruime 3-7 voorsprong. En DeVoKo bleef in het verdere verloop van de set achter de tegenstander aanlopen, waarbij het verschil tot 8-12 op vier punten bleef omdat beide ploegen hun side outs pakten.

De 8-13 kon DeVoKo nog tot 12-14 terugbrengen. Lieke Mollink en Rosalie Metgod scoorden vanaf de buitenkant, Dynamo was aangewezen op een kadootje van de tegenstander. Er volgden in vlot tempo nog meerdere gulle gaven van DeVoKo, uitgeslagen aanvallen en een opstellingsfout brachten een 12-19 op het scorebord, aces van Loreen Janssen maakten er 12-23 van. Met 14-25 ging de set naar de ploeg van trainer coach Jeroen van der Linden. De foutenlast bij DeVoKo, ze scoorden 11 keer voor Dynamo en kregen er 5 voor terug, alsmede de lagere aanvallende scores ( 7 om 11), beslisten de set.

Het beeld in de tweede set week niet veel af van de voorgaande. Dynamo was de dominerende partij en vanaf het begin (1-3) pakten ze een kleine voorsprong die ze gedurende de set verder uitbouwden.  Bij de ploeg uit Apeldoorn waren Tessa Baltus en Willeke Bon vanaf de buitenkant erg trefzeker. Serverend (4 aces) en blokkerend (3 blokpunten) had Dynamo de betere scores, DeVoKo kon daar maar een enkel blokpunt van Aileen Knippers tegenover zetten. Voeg daarbij de 7 / 13 scores op de aanval, dan is de 17-25 setwinst snel verklaard. Dynamo kon zich een hoger foutenlast permitteren, kwam in deze set met tussenstanden 5-8, 8-12, 12-17 en 13-20 niet in de problemen. Na de 17-23 maakten Lynn Zweekhorst en Tessa Baltus de 0-2 perfect.

Het trainersduo Damir Colo en Johan Strokap aan DeVoKo kant moest iets bedenken om niet kansloos met een 0-3 nederlaag terug naar Denekamp te gaan. DeVoKo liet Jet Arens in de basis beginnen. Maar het spelbeeld veranderde niet wezenlijk. Opnieuw dicteerde Dynamo het gebeuren binnen de lijnen. Opnieuw was Tessa Baltus erg trefzeker en kwam DeVoKo maar moeilijk tot afronding van de set – ups van Fleur Blokhuis. Bij 7-12 stond Dynamo ruim aan de goede kant van de score.

Dat bleef tot 12-17 ook zo, wel had Jeroen van der Linden de ploeg op 12-15 naar de kant gehaald, de foutenlast van zijn team was te hoog, er werd slordig gespeeld en Dynamo hield op die manier DeVoKo in de wedstrijd. Na de 12-17 kantelde de set naar DeVoKo voordeel. Daar waar Dynamo niet meer kon scoren op eigen serve, pakte DeVoKo steeds een puntje extra en liep zo langzaam maar zeker in. Lieke Mollink zorgde voor 14-17, een ace van Britt Roeleveld zette de stand op 18-20 en op 22-22, na een uitgeslagen Dynamo aanval,  werd de tweede Apeldoornse tactische time out opgenomen.

Na de 22-23 blokkeerde Lieke Mollink  nogmaals raak, een netfout zette DeVoKo op setpoint, een foutserve maakte het ongedaan. Dynamo kon de setpoints op 25-24 en 26-25 ook nog wegwerken, maar toen spelverdeelster Fleur Blokhuis met een tweede bal 27-26 scoorde en direct daarop Dynamo de aanval uitsloeg had DeVoKo de aansluitende 1-2 stand op het scorebord gebracht. Hun vechtlust en niet aflatende inzet was beloond, en dat werd met luid gejuich begroet. Al moet er wel de kanttekening bij gemaakt worden dat Dynamo met 14 scores voor DeVoKo wel heel erg gul was in deze set.

In de tweede helft van de derde set was het duel een echte wedstrijd geworden en dat bleef het ook in de vierde set. DeVoKo had de flow te pakken, en bij Dynamo liep het even wat minder, hetgeen resulteerde in een 8-5 voorsprong voor de Denekampers. Lynn Zweekhorst kwam aan serve na een blokpuntje voor 8-6 door Tessa Baltus en zij serveerde Dynamo naar 9-10 . De strijd bleef gelijk opgaan, Jet Arens serveerde via een ace 11-10 op de borden, het ace van Fleur Blokhuis, zette de stand op 14-13. Dynamo veranderde de tussenstand van 17-15 in 17-18, DeVoKo kwam door een blokpunt van Britt Roeleveld op 19-18, Dynamo nam bij 19-20 weer de leiding over. Tessa Baltus bleef scorend nadrukkelijk aanwezig, vanaf de buitenkant sloeg ze veelvuldig raak.

Het publiek ging er eens goed voor zitten, de trommelaars deden nog eens extra hun best en de DeVoKo supporters probeerden hun team naar een tiebreak te schreeuwen. Dynamo sloeg toe na de 20-20, via de handjes scoorde Tessa Baltus (20-21), een moment van onachtzaamheid daarna, de balbaan van de Dynamo opslag werd niet goed ingeschat waarna de door DeVoKo nagekeken bal precies voor 20-22 inviel. Na de time out door Damir Colo zette een blokpunt 20-23 op het scorebord, het leek een gelopen race.

Vooreerst leek dat, want DeVoKo gaf niet op. Na de 21-24 knalde Merle Roetenberg de bal keihard in de brievenbus en Fleur Blokhuis serveerde haar derde ace in deze set, daarmee kwam de stand op 23-24 en ging Dynamo opnieuw de time out in. Het matchpoint werd door Dynamo in de volgende rally verzilverd. Willeke Bon sloeg vanaf de vier de bal langs de lijn raak. De beker en de gouden medaille was voor Dynamo, het zilver voor DeVoKo en het welverdiende applaus voor beide teams. Ze hadden het verdiend.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Rudy van ’t Rood.