SV Dynamo moeizaam langs Set-Up ’65 in de beker.

VoV, 29-11-2023. 6:19 uur. In de derde ronde van de Nevobo beker had Set-Up ’65 gisteravond SV Dynamo Apeldoorn op bezoek in de Schalm. De thuisploeg was twee sets dichtbij setwinst en als het muntje beide keren de goede kant op was gevallen had er zomaar een stunt in kunnen zitten, maar beide keren trokken de gasten de setwinst met minimaal verschil naar zich toe. Aan het eind van de avond stond er via 27-29, 24-26 en 18-25 gewoon een kille 0-3 zege voor de ploeg uit Apeldoorn op het scorebord.

Het was heel lang een gelijkwaardige strijd tussen de topdivisionist, Set-Up staat 7de in de Topdivisie A, en de Eredivisionist, SV Dynamo is de nummer 7 van de Eredivisie. Wellicht werd door menigeen nog teruggedacht aan tijden dat ook de ploeg uit Ootmarsum op het hoogste niveau de degens kruiste met tegenstanders van hetzelfde kaliber, maar dat is historie.

Set-Up kwam in de eerste set met een serveserie van Merle Baasdam van 1-3 achter naar 5-3 voor, door o.a. drie aces op rij, goed uit de startblokken en kon heel lang aan de leiding blijven. Danae ten Oever en Merle Baasdam bleven de side out scores en breakpoints maken, Martine Stevelink serveerde bij 11-7 nog een ace.

Anna Zijl, Suus Gerritsen en Dagmar Mourits zorgden ervoor dat de achterstand van vijf punten bij 13-8 werd ingelopen naar 13-11, met een ketser ace scoorde Suus Gerritsen de 14-13. Set-Up knokte zich echter weer naar een voorsprong van drie en vier punten bij 16-13 en 18-14, midspeelster Fleur Kleine Schaars bracht met een blokpunt, een aanvalspunt en een ace de stand even later op 19-19.

In de setfinale was het stuivertje wisselen. 21-19 werd 21-22 en bij 24-22 had Set-Up setpoints. Een foutserve en een blokpunt maakten ze ongedaan, op 25-24 en 26-25 opnieuw setpoints voor de thuisploeg. Het setpoint voor SV Dynamo bij 26-27 kon Danae ten Oever nog ongedaan maken (27-27), daarna beslisten een foutserve en een aanvallende fout de set in het voordeel van SV  Dynamo (27-29)

In set twee blokkeerde Suus Gerritsen het verschil in het begin van de set naar twee punten bij 3-5, zij nam ook de punten 7 en 8 van Dynamo voor haar rekening, waarmee haar team op 5-8 voor kwam. Na twee aces van de thuisploeg stond het bij 9-9 gelijk, ook de 10-13 achterstand kon de ploeg van Damir Colo bij 13-13 wegwerken. Daarna volgde tot aan 19-19 een gelijk opgaand duel.

Set Up kwam met 21-19 voor, drie keiharde rake klappen van Dagmar Mourits draaiden de score om naar 21-22, Merle Baasdam en Danae ten Oever haalden het voordeel bij 23-22 weer naar de thuisploeg. Zowel Arjen Schimmel als Damir Cole namen in deze spannende finale hun tweede time out op, Fleur Kleine Schaars blokkeerde de 23-23 op het scorebord, de foutserve van de gasten zette Set-Up op setpoint. Fleur Kleine Schaar had met een omloopscore succes (24-24), Set-Up sloeg de rally voor de side out in het net (24-25), waarna Dagmar Mourits de set met een driemeter aanval besliste (24-26).

Dagmar Mourits was ook in de derde doorgang scorend uiterst belangrijk voor de gasten. Net als Saar Meijer, die de eerste drie punten voor haar rekening nam tot aan de 1-3 stand. Dagmar Mourits scoorde de punten tot aan 4-8, de achterstand kon de thuisploeg via o.a. Merle Baasdam en Martine Stevelink ongedaan maken (10-9). Saar Meijer zette Dynamo op 10-12 en op 12-13. Na 14-14 begon de grote Dagmar Mourits show, die duurde tot 16-22. Daarin gaf ze een demonstratie aces scoren.

Ze bracht zichtzelf met een rake klap langs de lijn aan serve bij 16-17 en liet vervolgens vier aces op rij noteren (16-21) en na de 16-22 sloot ze met een foutserve af voor 17-22. En daarmee was de set gespeeld en de wedstrijd beslist. Saar Meijer, Suus Gerritsen en Luna Strikwerda maakten de set met 18-25 af.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s door Remco Strikwerda, waarvoor dank.