SV Dynamo overklast Orion in Doetinchem

VoV, 21-04-2023. 6:05 uur. SV Dynamo Apeldoorn heeft gisteravond in de play-offs om de landstitel in de eerste wedstrijd een ferme tik uitgedeeld aan Orion. De lichtelijk favoriet zijnde thuisploeg leed een onverwacht duidelijke 0-3 nederlaag via de setstanden 18-25, 20-25 en 21-25. Sv Dynamo zat lekker in de wedstrijd, hetgeen van Orion niet gezegd kon worden.

De ploeg van Strikwerda, waarvan deze week bekend werd dat diagonaal Martijn Brilhuis en spelverdeler Sil Meijs zullen overstappen naar VC Limax, heeft nog twee zeges nodig om zich opnieuw landskampioen te mogen noemen.

Orion en SV Dynamo sloten de Kampioenspoule met hetzelfde aantal punten af (26), de ploeg van Dirk Sparidans had echter een beter setgemiddelde en mocht op basis daarvan thuis beginnen aan de serie.  In  het reguliere seizoen en de kampioenspoule stonden beide teams vier keer tegenover elkaar, daarvan won Orion er drie, de laatste met 3-2 in Doetinchem, hetgeen hen om die reden ook lichtelijk tot favoriet maakte.

SV Dynamo had de beste start en kwam door scores van Yannick Bak snel op een 2-6 voorsprong in de eerste set. Dirk Sparidans haalde de thuisploeg bij 4-9 naar de zijlijn, met een ace liet Yannick Bak zien dat de standaard foutserve na de time out ook wel eens niet standaard blijkt te zijn. SV Dynamo bleef een ruime marge in hun voordeel houden (6-12, 8-13, 10-16)

Ze bouwden het verschil via een aantal scores van Martijn Brilhuis en Erik van der Schaaf uit naar 11-19, waarop Orion zich voor de tweede keer aan de zijlijn moest melden. De lange rally na die pauze besliste Martijn Brilhuis met een rake klap. Yannick Bak zette de gasten met een op de lijn geslagen aanval op setpoint bij 16-24, twee keer kon Orion verlies uitstellen, daarna pakte SV Dynamo de eerste set (18-25)

In de tweede set was er bij Orion een scorende hoofdrol weggelegd voor Samuli Kaislosalo. Na een uitgeslagen driemeter aanval kwam SV Dynamo met 2-4 voor, tot aan de 8-8 tussenstand scoorde hij zes keer achter elkaar, waarvan twee aces. In het verdere verloop van de set waren de teams aan elkaar gewaagd, waarbij SV Dynamo wel steeds licht voordeel had en Orion de side en een breakpoint moest scoren om op gelijke hoogte te blijven. Tussenstanden 11-11, 14-14.

Bij 16-15 en 19-18 nam Orion de leiding, maar dat was van korte duur. Yannick Bak en een aanvallende fout van de thuisploeg draaiden de stand naar Dynamo voordeel (19-20) om waarop de side out weer voor de gelijke stand zorgde. Bij 20-22 ging Orion de time out in. Joris Berkhout liet zich echter niet uit zijn serverende ritme halen en maakte met zijn opslagen de set, met behulp van Martijn Brilhuis en Erik van der Schaaf, af. Met als laatste punt een ace van zijn hand. Via 20-25 werd het dus 0-2 in sets.

Bij 5-5 in de derde set, na een 2-5 achterstand, kon Orion nog op gelijke hoogte komen, vervolgens moest de ploeg uit Doetinchem constant in de achtervolging. Bij 10-12 slaagden ze er niet in om de aansluitende treffer te score, SV Dynamo liep vervolgens verder uit naar 10-16 en 12-19. Het leek nog even spannend te kunnen worden toen de thuisploeg in een alles of niets poging het verschil bij 19-21 en 20-22 tot twee punten reduceerde, echter pakte SV Dynamo middels hun topscorer Martijn Brilhuis de 21-25 setzege en dus de 0-3 wedstrijdwinst en om het compleet te maken de 1-0 voorsprong in de finalereeks.

Samuli Kaislosalo werd met 23 punten de topscorer van de wedstrijd. Daarna volgden in de lijst van beste puntenmakers vijf spelers van SV Dynamo. Martijn Brilhuis (19), Yannick Bak (15) en Erik van der Schaaf (11) kwamen in de dubbele cijfers. Dynamo had met 47 om 62 punten ook de veel betere eigen score, dat verschil zat voornamelijk in de aanvallende punten. (38 om 52)

Het vervolg volgt zondagmiddag om 15:00 uur in Omnisport Apeldoorn.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Hans van Dijk.