Vizier op volleybal

 

TD: Het spant erom, bovenin en onderaan

VoV, 04-03-2020. 3:15 uur. Het is alweer even geleden dat de Topdivisie bij de dames een vol programma afwerkte en voor degenen die een geheugensteuntje nodig hebben hoe de stand van zaken op dit moment is even we eerst de stand.

1>VoCASA 17-40. 2> Laudame Financials VCN 15-34.
 3>IMS/ Voltena 16-33. 4> Booleans/ VV Utrecht 16-31. 5> Dynamo 16-27
 6>Koffievoordeel.nl Sudosa-Desto 16-24. 7> Rabobank Orion Volleybal 16-23
 8>Dros-Alterno II 15-19. 9> Sliedrecht Sport II 16-19.
10> PDK 17-17. 11> Pharmafilter US 16-16. 12> OBEG Donitas 16-5.

We hebben de bovenste twee extra apart vermeld, dit mede gezien de ontwikkelingen van de laatste weken in de Degradatiepoule van de Eredivisie Dames. We herinneren ons nog het jaar dat Peelpush de dupe werd in de Degradatiepoule en dat daarna VC Weert ook een fors aantal stappen terug moest doen uit de Eredivisie. Toen promoveerden kampioen Apollo en nummer twee US uit de Topdivisie naar de hoogste Nederlandse afdeling.

Met de sportieve en financiële perikelen van de laatste weken bij Springendal Set-Up ’65 en DROS-Alterno zou het dus zomaar kunnen zijn dat zich de geschiedenis herhaalt en ook de tweede plaats in de Topdivisie heel erg belangrijk wordt. Als je er staat en je wordt gevraagd kun je altijd nog neen zeggen als het er niet inzit, als je er niet staat maak je ook minder kans. Het is ons niet bekend wat de ambities zijn van VoCASA, VCN, Voltena en VVU, maar het zijn toch stuk voor stuk teams die een uitdaging niet uit de weg gaan.

In dit kader is de wedstrijd VCN vs. Voltena (zaterdag 19:30 uur) een prachtig affiche in de strijd om plek twee. Maar dat geldt ook voor Orion vs. VVU (om 17:30 uur in Doetinchem), deze teams hebben ook nog wat te bewijzen. Orion zal op revanche gebrand zijn gezien hun 3-0 nederlaag in de heenwedstrijd in Utrecht, VVU moet winnen om bovenin mee te blijven doen. VoCASA krijgt Sudosa-Desto op bezoek. De ploeg uit Assen had een prima serie voor de tweede winterstop inging. Met zeges tegen Orion, US, VCN en Donitas. Een dozijn punten in vier wedstrijden is en hele beste oogst. Wie komt er het beste van de top vier teams uit de eerste confrontatie na periode zonder competitieduels?

De laatste drie teams staan ook dikgedrukt. Ook dat heeft een reden. In die contreien zal zich de degradatie afspelen. En deze drie teams staan op dit moment volop in de gevarenzone.

Een vraagje! Zouden ze bij Donitas nog in handhaving geloven? Nog zes wedstrijden te gaan, als ze alles winnen komen ze op 23 punten, en dat kon nog weleens niet genoeg zijn voor handhaving. Dan moeten ze dus alle wedstrijden met 3-0 of 3-1 winnen.
Wijs ons de optimist aan die daarin gelooft en dat met argumenten kan onderbouwen, dan zullen we onze mening bijstellen dat Donitas dit jaar een stapje terugdoet en in de Topdivisie haar plaats zal afstaan aan plaatsgenoot Veracles, de trotse ongeslagen koploper in de Eerste Divisie A.

Overigens speelt Donitas zaterdag om 20:00 uur uit bij Alterno II, wellicht wordt de ras optimist in zijn mening gesterkt, maar misschien is de stap terug ook weer een stap dichterbij gekomen. We gaan het zien. Overigens kan Alterno II de punten ook wel heel goed gebruiken om niet in het degradatie gedrang verzeild te geraken.

De knaller onderin dit weekend is uiteraard US vs. PDK. Kijk naar de stand en dan is het duidelijk. PDK sprokkelde in de laatste drie wedstrijden zeven punten bij elkaar tegen VVU, Donitas en Orion. Gezien de voorgaande 14 wedstrijden een opmerkelijk aantal, een duiding dat het de koers naar boven heeft ingezet. US verraste zichzelf, hun fans en vijanden in hun laatste duel met een 0-3 zege bij runner up Voltena, daarvoor hadden ze wel zeven keer achter elkaar verloren. Beide teams kunnen zich nu geen verlies meer permitteren, het is een finaleduel om handhaving. Zelf de punten pakken werkt dubbel op bij een degradatiethriller.

Als laatste duel staat SV Dynamo tegen Sliedrecht Sport II op de agenda. In Apeldoorn beginnen ze om 16:30 uur. Net als Dros – Alterno kan promovendus Sliedrecht Sport de punten nog heel goed gebruiken om niet in de volgende vijf wedstrijden met degradatiestress te hoeven spelen. Dynamo kan, als het meezit met de andere uitslagen, de aansluiting naar de top vier maken. Een mooie target om een stapje extra voor te doen.

We informeren u hoe het afloopt.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort.