Vizier op volleybal

 

Teampresentatie Springendal Set-Up ’65 D1

VoV, 29-09-2017. 14:35uur.  Gisteravond presenteerde Springendal Set – Up ’65 haar nieuwe dames 1 team voor het seizoen 2017 – 2018.  Net als vorig jaar, en ook volgend jaar weer,  gebeurde dit bij de  Lammerink Installatiegroep in Ootmarsum, een van de sponsoren van de Eredivisieclub. Heel veel genodigden, waaronder een grote groep sponsoren, waren present en zeer benieuwd wat er voor het volgend seizoen te melden was.

Er was deze avond ruim aandacht voor de club sponsoren, die gezamenlijk het volleybal op eredivisieniveau in Ootmarsum mogelijk maken en daarnaast werd met tussenpozen de uitgebreide groep vrijwilligers, er zijn er altijd nog meer welkom, bedankt voor hun vele werk voor de vereniging. Het aantal sponsoren was inmiddels tot 55 gegroeid, die niet alleen uit Ootmarsum maar uit heel Noord Oost Twente komen. Gezamenlijk vormen zij een stevig fundament onder de club en onder het eerste dames team. Clubvoorzitter René Bosch en voorzitter Michel Luft van de sponsorcommissie benadrukten dat meerdere keren.

De hoofdmoot van de avond was echter de amusante ‘show’ die Mark Oude Bekke via zijn interviews met de eerste elftalspeelsters had. Mooi was ook dat de interviewer niet kon voorkomen dat een aantal dames de rollen omdraaide en hij zo zelf onverwacht met zijn antwoorden behoorlijk in de verdrukking kwam. Als de smashes straks net zo raak zijn en de prikballen net zo hun doel treffen zit het met het scoringspercentage van de ploeg wel goed aanstaand seizoen.

Dat Springendal Set – Up ’65 met haar selectie internationaal is gegaan bleek wel uit de velen talen die er gesproken werden. Van Algemeen Beschaafd Nederlands via de Twentse tongval naar het vloeiende Duits van Jobke Schutte, en het ‘van Gaal Engels’ bij het interview met de Canadese en Australische speelsters. ‘Nice, ja nice. Zeker nice. Are there any questions in de zaal. No, nice. ’Gelukkig hoorden we geen ‘van Gaal Duits’ van Mark en gelukkig citeerde hij van Gaal dus niet met “Wir sind die besten in Ootmarsum, wir sind die besten in Twente und in Overijssel”  om vervolgens de kaart van heel Nederland er nog aan toe te voegen. Gelukkig dat niet.

Uiteraard had Mark zich ingelezen en terdege voorbereid op de één op één gesprekken, maar zo nu en dan was een speelster hem toch te slim af. Hij had zich als niet volleyballer ook nog eens heel erg verdiept in de posities, de taken die daarbij hoorden en op de bijzonderheden van het spel. En hij had buitenlandse wedstrijden bezocht en was daar Ootmarsumse invloeden tegengekomen. Dat hij echter nog geen ‘volleybalkenner bij uitstek’ was bleek wel toen libero Jorinda Kremer als eerste de microfoon gaf en hij wilde weten wat de rol van libero nu precies inhoudt. Dat wist Jorinda haarfijn uit te leggen1 En wat als ze geen volleyballibero was geworden, doelend op haar lengte? “Dan was ik gaan voetballen en daar libero geworden.”

Inge Molendijk werd daarna welkom geheten. “Terug van weggeweest” Met Sliedrecht vorig jaar kampioen geworden. “Pijnlijk, pijnlijk voor Set – Up.” Op de vraag hoe Set-Up dit jaar Sliedrecht kan verpulveren wist Inge het antwoord wel. Ze kende de ploeg, had voorkennis. Mark drong stevig aan op een antwoord, Inge spiedde de zaal rond of er ‘Sliedrecht fans’  waren. En gaf toen antwoord. Een wijs knikje richting VoV. “Niet noteren want anders weet Sliedrecht het ook.”

Jorieke Bodde heeft een hobby waar ze heel veel uren achter elkaar mee bezig kan zijn. Namelijk slapen. Komt uit het kleine, leuke, toeristische en gezellige De Lutte. Maakte de stap van de derde divisie naar de Eredivisie. Er was nog iets met de BIG FIVE in Zuid Afrika, de olifanten en tijgers en zo. Jorieke vond eigenlijk al snel dat ze genoeg van zichzelf had verteld, meer hoeven de mensen niet van me te weten.

Met libero Annelin Pasveer had Mark het niet over de rol van de libero maar meer over de rol van de auto in haar dagelijks leven. Woont in Enschede, traint in Ootmarsum, werkt in Deventer heeft een vriend die in Amsterdam woont. Dat telt aan op de kilometerteller. “Gewoon de verste wegstrepen” was een tijd en kilometers besparend advies aan haar.

Kiki von Piekartz vertelde haar volleyballoopbaan, beginnend in Ootmarsum en vervolgens via Amerika en Zwolle weer terug naar Ootmarsum. Kiki zou de grappenmaker uit de selectie zijn had Mark gehoord en of ze met een grap wilde afsluiten? Kiki borduurde nog even voort op haar levens- en volleyballoopbaan. Afstuderen, daarna de Master nog doen, professor worden, en met Set-Up ‘volle polle’ voor play offs en landstitel gaan. “Wanneer vertel je de grap?” Kiki: “Ik heb er al twee vertelt.”

Wie kent ‘m niet in de volleybalwereld, het ‘Baasdammertje’. Het is het ‘Panenkaatje’ van het voetbal. Alleen wordt die niet meer geserveerd door Merle Baasdam. Omdat ze niet als ‘het meisje van die serve’  door het leven wil gaan, en dat terwijl Mark in het buitenland de jongste volleybalstertjes had zien oefenen op het ‘Baasdammertje’. Met inspeelshirts met ‘Baasdammertje’ op de rug.

Hoe moet dat in godsnaam nou verder, net nu het internationaal doorbreekt? “Je leert er maar mee leven, was het kordate antwoord van Merle.” En wat ze was geworden als ze niet was gaan volleyballen? Voetballer, bij Ajax, niet bij Twente? Neen niet bij Twente, wie wil er nu voor Twente spelen? En dat verhaal van de band One Direction was een beetje eenrichtingsverkeer.

Marleen van Benthem is met haar 31 jaar de nestor  van de ploeg. Eerder speelde ze al 11 jaar in het eerste, daarna 2 jaar in dames 2 en nu is ze weer terug. Wat doe je zoal naast het volleybal? Kort maar krachtig: “Eten, slapen en werken als badjuffrouw in Vriezenveen.” Omschrijf jezelf eens: “Klein, handig en behendig, dapper en bloedfanatiek.”

Als u ’s avonds een ommetje maakt in Ootmarsum en u komt iemand tegen die een dwergvarkentje aan het uitlaten is, dan weet u het zeker. Heel zeker. Jobke Schutte is naar Ootmarsum verhuisd. Want ze wil eigenlijk liever in Nederland wonen dan in Uelsen, Duitsland waar ze nu woont. Dwergvarkentje? Ja, dat is haar lievelingsdier. Het hoeft toch niet altijd een hond of kat te zijn?

Jopke zette Mark wel helemaal op het verkeerde been bij het begin van het interview. Ze sprak perfect Duits (ze studeert voor leraar Duits en biologie) en Mark had zichtbaar moeite met deze onverwachte niet geplande opening. Daar stond niets van in zijn draaiboek. Gelukkig had Jopke er veel minder moeite mee om naar Nederlands te switchen dan Mark omgekeerd. Kwam het allemaal toch nog goed.

En interviewer Mark had het ook niet makkelijk tijdens het gesprek met Marianne Het Lam – Scholten, die in een vlotte bewoordingen, bam, bam, bam, net als een snelle midaanval in eerste tempo, vertelde waar ze gespeeld had, wat ze voor de kost deed, waar ze woonde en wat haar favoriete TV programma’s waren. En nadat zij verteld had dat ze naar Set-Up was gegaan om een stapje hoger op de Eredivisieladder te spelen afsloot met “En vertel eens Mark, waar blijf jij voor thuis?” Alweer zo’n onverwachte wending. Tja daar kon Mark dus niet onderuit! “Ik heb het laten gebeuren” zei hij nadien, maar dat was toch even een beetje bezijden de waarheid, Marianne was toen even leidend en Mark volgend.

De keuze van Daphne Giesselink  om in Oldenzaal te gaan wonen kon Mark van harte goedkeuren. Daar kwam hij ook vandaan. Daphne is iemand die als ze ergens voor gaat er 100% voor gaat. “Dan wil ik alles tegelijk doen, dat oogt dan soms chaotisch maar moet een perfect resultaat opleveren.” Geniet van Oldenzaal was nog een welgemeend advies aan Daphne.

En hoe graag Mark het interview met Shanlee Ray Mc Lennon  en Jaimee Lee Morrow ook had uitgesteld of  naar steeds later had verschoven, het moest toch een keer gebeuren. Nice to have you here, real nice Shanlee. Can you tell us more about yourself? Of course, shall I do that in Dutch!

Wat nou? Grote ogen, alweer een verrassing. “Please, nice, okay!”  “Hallo, ik ben Shanlee, ik kom uit Canada. That’s all.” “Okay nice, I want nog to say, that I don’t beantwoord any questons méér.” Ging Mark verder. En daarna ging het gesprek in horten en stoten over de Bobcats van de Brandon University, haar volleybalteam in Canada, over “what kind of speelster are you” en het verschil tussen de Canadese politie en de Royal Canadian Mounted Police, de Mounties. “I am a big fan of the Mounties” begreep Shanlee niet zo goed. Enfin ze kwamen er wel uit en de zaal vond het allemaal bijzonder vermakelijk.

Jaimee Lee Morrow had net een reis van 31 uur achter de rug en wilde eigenlijk maar één ding. Slapen. Klasse dat ze bij de presentatie was en ook zij kreeg de vraag meer over zich te vertellen. “For the people in de zaal, please tell us who is Jamie Lee Morrow? Dat deed ze, Australisch international, had net het WKK achter de rug, was nu 2 jaar international en wilde graag ‘overseas’ spelen. En hoe gaat dat dan vroeg Mark zich af? Met duim en pink een telefoonhaak nadoend, “Hello, with Set- Up uit Ootmarsum, can you come to Holland en play voor us in de Eredivisie?“ Yes, thank you, see you bij Lammerink on de 28ste september” Nice. Jaimee Lee legde uit dat het via trainers, makelaars en het bekijken van video’s ging. “Ja, nice.”

Na Jaimee Lee was de technische staf aan de beurt, want zonder TS kan het team het wel vergeten. Brahim was wegens een verblijf in het buitenland afwezig, maar de andere leden van de staf vertelden wat hun taken waren in de selectie. Achtereenvolgens assistent trainer coach Ronald Leussink,   fysiotherapeuten Rik Lammerink en René van Helden, data analiste Martine Beekvelt en mental coach Hennie Oude Vrielink.

En dan was er nog een smetje op de avond, vertelde Mark. En die kreeg de voorzitter toegeschoven. Vorig jaar aanvaardde René Bosch de opdracht “Zorg ervoor dat er een clublied komt”. Maar daar was dus niets van terecht gekomen. Erg teleurstellend, niet alleen voor sponsoren en aanwezigen maar vooral voor het “onder de trap” koor. “Dat komt dus wel goed” van vorig jaar was dus niet goed gekomen.

Springendal Set – Up ’65 en het hele ‘Team dames 1’ kan samen met Mark Oude Bekke, Michel Luft van de sponsorcommissie en voorzitter René Bosch terugkijken op een mooie presentatie. De eerste opslag was goed, het was een ace, nu het vervolg binnen de lijnen nog.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto nog zonder Jaimee- Lee Morrow door Herman Zandhuis.