Vizier op volleybal

 

Tekst en uitleg over ‘De Joepbal’

VoV, 11-11-2017. 6:15 uur. Over het fluiten op techniek in de Eredivisie wordt vaak gediscussieerd. In het internationale topvolleybal wordt het credo ‘Let them play’ gepredikt, maar volgens sommige puristen moet een scheidsrechter streng blijven handhaven op het foutloos spelen van een bovenhandse bal. Wat is nu op dit moment de richtlijn in de Nederlandse Eredivisie? En hoe kunnen coaches en andere betrokkenen meepraten over dit onderwerp? Voorzitter van de Werkgroep Arbitrage Joep van Iersel legt uit.

Wat is nu de richtlijn ten aanzien van fluiten op techniek in de Nederlandse Eredivisie?

“De internal pass – lees: set-up – mag op dit moment soepeler beoordeeld worden. Het dragen van de bal blijft altijd fout. De bal dient met een kort contact gespeeld te worden, maar enige balrotatie of dubbel spelen met kort contact hoeft niet meer afgefloten te worden. Ook de eenhandige set-up is uiteraard bij kort contact gewoon toegestaan.  Een tweede of derde bal die over het net gespeeld wordt (en dus direct invloed heeft op de tegenstander), dient altijd streng beoordeeld te worden.

Het doel van deze richtlijn, die alleen voor de Eredivisie geldt, is dat er meer rally’s komen. Het publiek bezoekt wedstrijden om te genieten van de sport en de atleten, en niet om de scheidsrechter te horen fluiten op momenten dat het niet nodig is.”

Wat is internationaal de norm?

“Bovenstaande richtlijn komt uit de koker van de coachcommissie van de wereldvolleybalbond  FIVB. Zij prediken dan ook het credo: ‘Let them play’. In de praktijk zie je al dat op de Olympische Spelen, de wereldkampioenschappen en in de Champions League veel wordt toegestaan. Dit levert prachtige rally’s op.”

Hoe zou de scheidsrechter een wedstrijd het beste moeten leiden?

“Een scheidsrechter is er niet om de spelers te doceren, maar om de wedstrijd zo goed mogelijk te managen. Regels blijven regels, maar als een scheidsrechter consequent fluit volgens de nieuwe richtlijn, zal dit de aantrekkelijkheid van de sport alleen maar ten goede komen. De scheidsrechter moet vooral laten spelen en rally’s stimuleren. Alleen de echt duidelijke fouten, die iedereen ziet, moeten worden afgefloten.”

Hoe kan een coach of Eredivisie-organisatie feedback geven op de spelregels en/of richtlijnen?

“Na afloop van de wedstrijd kan de daarvoor aangestelde persoon van een Eredivisieteam (bijv. coach of aanvoerder) zijn mening ventileren over de arbitrage via het Teamtevredenheid formulier. Dit is een goede manier voor de scheidsrechters en de Werkgroep Arbitrage om feedback te ontvangen.  We zien echter ook dat dit formulier wordt gebruikt om kritiek te uiten op de technische lijn die door scheidsrechters gehanteerd wordt, omdat men het niet eens is met de nieuwe richtlijn. Daarvoor is dit formulier niet bedoeld, de scheidsrechters voeren namelijk uit wat hen geïnstrueerd is.

Liever zien we dat coaches en andere betrokkenen hun feedback over dit soort zaken direct aan de Werkgroep Arbitrage geven (via: arbitrage@nevobo.nl ). Daarnaast willen wij in april 2018 evalueren en vooruitkijken met coaches uit de Eredivisie. Twee vooraanstaande vrouwencoaches hebben zich al aangemeld voor dit overleg, bij deze vraag ik ook aan de mannencoaches om zich aan te melden.”  Aldus Joep van Iersel.

gh @ VoV, bron Nevobo. Foto Jan van den Noort.