Thuisnederlaag voor Set-Up’65 vs Zwolle

VoV, 14-08-2018. 11:57 uur. Springendal Set-Up ’65 is het kalenderjaar 2018 niet goed begonnen. In de eerste thuiswedstrijd van het nieuwe jaar werd een 1-3 nederlaag geleden tegen Regio Zwolle Volleybal, waarvan uit nog met dezelfde cijfers was gewonnen. Voor een aantal Set-Up speelsters, die in het verleden het Zwolle shirt al droegen, was dit extra vervelend.

Set – Up had middels scores van Marianne het Lam – Scholten (twee blokpunten) en Marleen van Benthem de beste start (6-2) en kon ook in het verder verloop van de eerste set heel lang aan de goede kant van de score blijven. Al waren met name Ester de Vries en Iris Reinders aan Zwolle kant lastig af te stoppen, de thuisploeg bleef een paar punten voor houden. Bijvoorbeeld door de 9-5 en 12-8 van Daphne Giesselink, en de 11-6 en 13-10 van Marleen van Benthem. Shanlee McLennan scoorde 17-14, Iris Reinders haalde de serve terug en ging zelf opslaan.

En was een plaag voor de passlinie van Set-Up. Brahim Abchir nam bij 17-16 en 17-19, na de derde ace van Iris Reinders, zijn time outs op. Het hielp niet, na twee mislukte Set – Up aanvallen volgde het vierde ace van Iris voor 17-22, een kill – block van de spelverdeelster van Zwolle maakte 17-23. En daarmee was de basis voor de uiteindelijke 21-25 setwinst gelegd.

Zwolle scoorde in deze set 21 eigen punten, bij Set-Up bleef de teller op 12 staan. Duidelijk dachten wij.

In de tweede set nam Zwolle het stokje na de 2-0 achterstand over en liep uit naar 2-4. Set-Up kwam via Jaimee-Lee Morrow terug in de wedstrijd (7-6), waarna zich een gelijk opgaande strijd afspeelde. Op mid werden de mooiste punten gescoord door beide teams, die van Marianne het Lam – Scholten voor 13-12 had een lintje moeten krijgen. Daarvoor had Anneke Ykema het haar bij 11-11 in een iets afgezwakte vorm voorgedaan. Vanaf de 13-12 speelde Zwolle met te veel fouten, de aanvallen en de opslagen lukten niet. Set-Up liep uit naar 19-16.

Drie Set-Up kadootjes op rij maakten 19-19, Anneke Ykema deed daarna na wat ze eerst op mid had voorgedaan met een knallende eerste tempo score voor 19-20. Ondertussen had Brahim Abchir bij 19-18 en 19-20 zijn time outs opgebruikt. Een dankjewel dreun van Marianne het Lam – Scholten maakte gelijk. Uitblinker Ester de Vries maakte vanaf de driemeter, haar favoriet stek om te scoren in deze partij, de 20-21, het blokpunt voor 20-22 en de uitgeslagen aanval voor 20-23 waren de volgende punten. Loes Engbers – Hollink maakte de 22-23, verder kwam Set-Up niet, Ester de Vries en Iris Reinders namen de laatste twee punten voor hun rekening.

Zwolle scoorde in deze set 18 eigen punten, bij Set-Up bleef de teller op 16 staan. Dan kunt u zelf wel snel even de foutenlast berekenen.

In het begin van de derde set, tot aan 3-5,  waren Marleen van Benthem en Esther de Vries, o.a. twee aces,  de puntenmakers.  En Manon Zeeboer pakte ook een puntje mee. En vervolgens liepen de gasten langzaam maar zeker steeds verder (6-11, 7-13) uit. Twee aces van Loes Engbers – Hollink zorgden voor de 10-13, en darna kwam Set – Up erg gemakkelijk aan de punten. Zwolle ging vier keer de fout in, Loes Engbers – Hollink scoorde blokkerend, maar omdat Iris Reinders, Manon Zeeboer en Ester de Vries ook gewoon de ballen voor Zwolle tegen de vloer bleven hameren veranderde er tot aan 18-22 niet teveel aan het verschil bij de tussenstanden.

Dat gebeurde pas nadat Inge Molendijk bij 19-22 aan de opslag kwam. Jorieke Bodde scoorde, Inge serveerde twee aces en Marleen van Benthem sloeg van positie vier raak. Set – Up stond op 23-22, Wilfried Groothuis ging voor de tweede keer in deze serie de time out in. Op 23-23 serveerde Zwolle fout en in de volgende rally besliste de netfout de set. Met 25-23 had Set-Up de wedstrijd in leven gehouden.

Set – Up scoorde 16 keer voor zich zelf en bij Zwolle bedroeg dat aantal 15.

Zwolle scoorde in de vierde set vooral met hun driemeter aanval. Ester de Vries en Iris Reinders werden keer op keer in stelling gebracht en knalden met grote regelmaat een punt op het scorebord. Okay, het ging ook weleens mis, maar hun scores bepaalden voor een groot deel de gang van zaken in deze set, waarin Set-Up na een aanvankelijk voorsprong (5-3) met 7-11 achter kwam en daarna een verloren strijd leverde.

Het verschil hielden de gasten op vier à vijf punten, een tegenpunt werd met een punt beantwoord. De side out was stabiel en eigenlijk was er geen centje pijn voor Zwolle. Via de tussenstanden  9-13, 11-16 en 15-20 kwamen de teams bij de big points. Zwolle liep uit naar 17-23,  op 18-23 ging Zwolle de time out in en maakte zich op om de beslissende tikken uit te delen. Eerst was er nog een blokpunt van het duo Jorieke Bodde / Marianne het Lam – Scholten voor 19-23, daarop volgden twee foutserves (20-24), waarna Manon Zeeboer met een piekfijn lobje de set en de wedstrijd besliste.

Zwolle scoorde 17 keer een eigen punt in de ze set, Set-Up kwam tot totaal 12.