Thuisploegen winnen in Eredivisie (v)

VoV, 9-12-2018. 6:58 uur. In de Eredivisie bij de dames waren er gisteren vier thuiszeges te noteren. Twee keer was er een heldere en duidelijke zege en kregen de bezoekers geen setje mee, twee keer moest de thuisploeg na een achterstand de tiebreak afdwingen en die voor zich zelf beslissen.

In Zwolle had Springendal Set- Up ’65 een lastige avond, zij kwamen er hoegenaamd tegen Regio Zwolle Volleybal niet aan te pas. Met 25-14, 25-17 en 25-19 hield de thuisploeg hun gasten drie keer onder de twintig. De tussenstanden van 16-11 in de eerste set, 10-6 en 16-9 in de tweede en 15-10 en 23-16 in de derde geven wel aan dat Set-Up heel weinig in te brengen had. Zwolle, dat een mindere periode met twee nederlagen en uitschakeling in de beker kende, sloot die periode met een zege via hard werken af. Ze kwamen eigenlijk geen moment in de problemen.

Saskia Hoekstra van Zwolle werd met 16 punten topscorer, Merle Baasdam kwam voor Set – Up tot 7 punten.  Zwolle was aanvallend met 43 om 18 punten veel sterker, aan aces en blokpunten scoorden ze een puntje meer (10 om 9). Totaal 27 eigen punten van Set-Up in drie sets was een bijzondere schamele oogst.

Apollo 8 kon aan de vier zeges op rij geen vijfde toevoegen. In Apeldoorn verloor de ploeg niet alleen met 3-2 na een 1-2 voorsprong in sets, maar zag ook Antoinette Posthuma met een zware knieblessure in de vierde set uitvallen.  Dros Alterno kon de spannende eerste set met 26-24 voor zich beslissen, in de tweede set waren de rollen omgedraaid en ging de winst met 23-25 naar de gasten uit Borne. De 15-25 leek het kantelpunt in de wedstrijd te worden, Alterno was kansloos in de derde.

In de vierde set bleef Apollo tot aan 12-9 goed in het spoor van de thuisploeg, vervolgens ging Alterno via 14-9 en 20-11 met de hele dikke 25-11 winst aan de haal. Zoals gezegd, in deze set viel Posthuma met een zware knieblessure uit. In de tiebreak bleef  Apollo wel bij Alterno in de buurt, maar kwam aan het eind met 15-12 te kort voor de winst.

Caya van Cooten werd bij Alterno met 23 punten de meest scorende speelster, Lisa Nobel maakte er 15, Romy Hietbrink kwam met 4 aces, 4 blokpunten en 5 aanvallende scores dicht bij haar in de buurt. Laura Overwater liet 7 blokpunten noteren. Antoinette Posthuma maakte 21 punten voor Apollo, 5 aces en 16 aanvallende. Esther Huls scoorde 12 keer.

Eurosped kon in Vroomshoop een 0-2 achterstand in een 3-2 zege veranderen. De thuisploeg liet zich in de eerste set de zege uit de handen grijpen. De 22-16 achterstand werd door VC Sneek na 23-20 en 24-22 veranderd in een 24-26 zege. Die tik kwam aan bij de ploeg van Jan Berendsen, want in de tweede liepen ze constant achter de feiten aan. Sneek kwam via 4-7, 11-15 en 17-21 op 19-25 en 0-2 in sets.

Na de 16-16 in de derde set, daarvoor had Eurosped een 0-3 achterstand via een 5-4 voorsprong weer in een 11-14 achterstand zien veranderen, ging het initiatief naar de tuisploeg. Sneek moest bij 18-16 de time out in, maar dat resulteerde geen effect. De 20-17 werd 25-21 winst. Het was gelijk opgaand in de vierde set, (7-7, 13-13, 18-18) voordat Eurosped zich op beslissende voordeel sloeg bij 21-19. Na de time out op 24-22 dwong Eurosped met de laatste score van de set de tiebreak af.

Met 8-6 werd van kant gewisseld in de vijfde. Sneek ging bij 9-7 en 11-8 de time out in, kwam terug tot 14-13, waarop Jan Berendsen de ploeg naar de kant haalde. De daarop volgende foutserve van Sneek besliste de set met 15-13 en de wedstrijd met 3-2.

Eline Timmerman liet 8 (!) blokpunten noteren. Eline Gommans blokkeerde 4 keer raak en Daphne Knijff maakte 3 punten op die manier. Totaal 19 om 5 blokpunten waren er in het voordeel van Eurosped. Sneek scoorde 1 ace meer (7/8) en aanvallend werd het in totalen 52 om 54 punten.  Britt Schreurs van Sneek werd de topscorer van de partij met 23 punten. Hester Jasper kwam op 16, Roos van Wijnen op 11. Bij Eurosped liet Dagmar Boom 19 punten noteren, Eline Gommans kwam op 13 en Eline Timmerman op 12.

Pharmafilter US behaalde de eerste thuiszege van het seizoen. In Amsterdam werd met 3-0 van TTP gewonnen. De eerste set was met 25-23 nipt in hun voordeel, daarna werden de verschillen met 25-17 en 25-21 wat ruimer.

De stand met vandaag nog FAST vs Sliedrecht Sport op het programma is: Eurosped 10-25, Sliedrecht 9-23, Zwolle 10-20, VC Sneek 10-19, FAST 9-16, Apollo 10-14, Set-Up 10-12, Alterno 10-7, TTP 10-6 en US 10-5.

gh @ Vizier op Volleybal. Archieffoto Chris Overkleeft.