Tiebreak is troef in Utrecht en Assen

VoV, 26-03-2023. 6:33 uur.  VV Utrecht en VC Sneek speelden gisteravond opnieuw een vijfsetter, net als in de halve finales van de beker al twee keer het geval was. Alleen trok VC Sneek deze keer de winst naar zich toe. Het herstel volgde nadat ze in de derde set naar een hele dikke nederlaag waren gespeeld.

VV Utrecht kon in de eerste set een 14-17 achterstand bij 19-19 ongedaan maken en stoomde door naar 23-20, waarop de 25-21 zege volgde.  In set twee kwam VC Sneek van 20-19 achter op een 20-22 voorsprong en na setpoint 22-24 pakten ze de winst met 22-25.

De derde set was met overmacht voor de thuisploeg. VC Sneek liet het even afweten en kwam reeds vroeg in de set verachter (9-4, 12-5, 18-9) waarop een dikke 25-11 nederlaag volgde. Het herstel volgde na een 5-1 achterstand in de vierde set. Bij 8-11 waren de rollen omgedraaid, VV Utrecht slaagde erin om het blad nog een keer te wenden (17-16, 21-20) maar was niet opgewassen tegen de eindsprint van de gasten. Van 21-20 achter maakten ze in een ruk 21-25 winst.

In de beslissende vijfde set werd met 8-7 van speelhelft gewisseld, VC Sneek kon daarna van 12-11 achter een 12-14 voorsprong maken en sloot met 13-15 en dus 2-3 winst af.

Marly Bak werd met 19 punten de topscorer van de partij, Rixt van der Wal scoorde het vaakst voor VC Sneek. Totaal 17 keer, waarvan 5 keer blokkerend.

Apollo 8 had het knap lastig tegen Sudosa-Desto in Assen. De thuisploeg kon na zes wedstrijden hun eerste puntje in de kampioenspoule laten noteren. De 2-1 voorsprong in sets kon echter niet in wedstrijdwinst worden omgezet, de gasten uit Borne kwamen sterk terug en wonnen alsnog. Setstanden 25-23, 23-25, 25-21, 20-25 en 13-15.

Sudosa-Desto was vanaf de openingsserie in de eerste set (3-0) bijna de hele set de ploeg aan de leiding.  Jorieke Bodde maakte bij 6-6 nog gelijk, maar de thuisploeg nam meteen weer afstand (13-9, 17-12) en hield het verschil tot aan de big points op een punt of drie (21-18). Bij 22-22 was Apollo 8 ernaast, met een ace kwam Sudosa op setpoint bij 24-22, dat ze na de time out op 24-23 benutten.

De tweede set was veel van hetzelfde wat de tussenstanden betreft. Sudosa ging bij 10-9, 14-11, 16-14 en 22-20 aan de leiding. Apollo sloeg zich met een serie van vier punten naar setpoint (22-24) en ging bij 23-24 de time out in. Rianne Vos zorgde daarna voorde 23-25 en 1-1 in sets.

Na 12-12 in de derde set serveerde Sudosa-Desto zich naar een 18-12 voorsprong, Apollo vocht zich nog terug in de set en dwong de thuisploeg bij 23-18 en 23-21 in de time out, maar slaagde er in verlies buiten de deur te houden (25-21).

Met de rug tegen de muur moest Apollo 8 de vierde set winnen om in de wedstrijd te blijven. De vlotte 0-4 was daarvoor de eerste aanzet. Al ging dat voordeel bij 9-7 alweer helemaal verloren. Na 16-16 kon Apollo de leiding weer overnemen (16-20) om deze niet meer af te geven. (20-25).

Van 6-4 achter maakte Apollo 8 in de tiebreak een 6-8 tussenstand bij de veldwissel, de 8-9 werd 8-11, de 11-14 werd 13-14, waarna de set met 13-15 werd beslist in het voordeel van de gasten.

Paula Boonstra werd met 16 treffers de topscorer van de partij, bij Apollo 8 scoorden Rianne Vos en Eline Rohaan de meeste punten. Beiden kwamen tot 14 treffers. Apollo had aanvallend (55 om 57) en blokkerend (6 om 9) licht voordeel