Tiebreakzege Apollo 8, FAST en Sliedrecht

VoV, 18-11-2018. 7:00 uur. In de Eredivisie bij de dames hebben FAST, Apollo 8 en Sliedrecht Sport hun duel via een vijfsetter gewonnen. Verliezers in deze partijen waren Dros – Alterno, Regio Zwolle Volleybal en Springendal Set-Up ’65. Eurosped en VC Sneek behaalden een duidelijke 3-0 zege, Sneek thuis, Eurosped in Amsterdam.

De verrassing van dit weekend bij de dames zat wel in de drie wedstrijden, die in een tiebreak eindigden. Apollo 8 leverde een kleine, middelgrote, grote stunt af in Zwolle door de van  thuisploeg, die vorige week koploper Eurosped met 0-3 in Vroomshoop had verslagen te winnen, en verder was het puntje van Dros – Alterno tegen FAST en dat van Set-Up tegen Sliedrecht Sport ook niet meteen door iedereen verwacht.

Apollo 8 speelde een goede wedstrijd, kwam met 1-2 voor in sets (26-24, 18-25, 22-25), maar kon de winst pas na de vijfde set bijschrijven (25-18, 10-15). De ploeg uit Borne ging full speed de hele wedstrijd, een oorzaak dat de thuisploeg niet in haar normale spel kwam. “Bij vlagen liep het goed bij ons, maar wij kregen de puzzel gewoonweg niet in elkaar om tot resultaat te komen. Door slordigheden en heel veel persoonlijke fouten bleef het onrustig aan onze kant”, vertelde Regio Zwolle Volleybal trainer Wilfried Groothuis aan Sportief Zwolle.

Antoinette Posthuma (19 punten) en Jeanine Stoeten (18 punten, incl. 3 aces en 4 blokpunten) namen bij Apollo de meeste punten voor hun rekening, bij Zwolle waren dat Siska Hoekstra (14 punten incl. 4 aces) en Ester de Vries (11 punten).

Springendal Set-Up ’65 was een knap lastige tegenstander voor landskampioen Sliedrecht Sport. Vooral serverend had de ploeg uit Ootmarsum de druk er stevig op. Sliedrecht Sport kon in de eerste set na 20-21 toeslaan via scores van Fleur Savelkoel (22-25), in de tweede set deed Set-Up dat na de 22-21 stand middels Kirsten Kamphuis – Oude Luttikhuis (25-21). Sliedrecht was na 14-16 in de derde set de betere ploeg, ze liepen uit naar 14-20 en wonnen met 16-25.

De vierde set was hartstikke spannend, teams wilden niet van wijken weten en bij 23-21 leek de thuisploeg de beslissende voorsprong te pakken te hebben. Met drie scores op rij van opnieuw Kirsten Kamphuis – Oude Luttikhuis werd het na 25-26 setpoint op 28-27, dat met een ace van Kiki von Piekartz verzilverd werd. In de tiebreak wisselden de teams met 5-8 van speelhelft, het werd nog 7-8 maar de foutenlast in de eindfase deed Set-Up de das om.

Kirsten Kamphuis – Oude Luttikhuis werd met 27 punten, inclusief 6 aces, topscorer. Merle Baasdam maakte 19 punten. Bij Sliedrecht Sport kwam Fleur Savelkoel tot een totaal van 18 punten.

FAST heeft in een ongemeen spannende strijd nipt met 3-2 van Dros – Alterno gewonnen. Drie sets eindigden met twee punten verschil, waaronder de tiebreak (17-15). Beide teams wonnen een set met 24-26 en 26-24. De eerste was met die stand voor de bezoekers uit Apeldoorn, in de derde kon FAST het verlies via deze uitslag buiten de deur houden, om in de vierde alsnog de gelijke stand op het scorebord te krijgen middels 25-18. Daarmee hadden ze een 0-2 achterstand (Dros Alterno won ook de tweede set (18-25) ongedaan gemaakt. In de tiebreak trokken ze daarna aan het langste eind.

Veerle van de Heuvel was met 20 punten, incl. 5 aces, de meest scorende FAST speelster. Joska Franse maakte er 16. Lisa Kersten serveerde ook 5 aces. Bij Alterno kwam Laura Overwater met 5 aces, 8 blokpunten en 5 aanvallende punten op een totaal van 18 scores. Frouke Hoenderboom kreeg er 16 op naam. Serverend en blokkerend werd er toch stevig gescoorde in deze partij. Totaal 24 om 33 punten.

Na de zege van Pharmafilter US  en de nederlaag van Eurosped vorige week was het even de vraag hoe de rode lantaarndrager (US) en de koploper zich zouden herstellen. En of de ploeg uit de hoofdstad misschien een stunt in petto had. Volgens hun programma boekje was het logisch dat US won, omdat de passing van Susanne Kos het nu eenmaal tegen de slimheid van Saskia Bos zou afleggen. Dat bleek dus helemaal niet het geval.

Ook het wapen van de zevende man / vrouw op de tribune, die op allerlei manieren met woorden de tegenstander uit hun spel wilden halen, mocht niet baten. De gasten uit Vroomshoop waren met 0-3 de duidelijk bovenliggende partij. US kreeg maar schamele 16, 20 en 21 punten mee. Op 2 december kunnen ze het in de beker nogmaals proberen!

Ook VC Sneek liet zich niet verrassen. Zij boekten een 3-0 zege tegen TTP. De talentenploeg bleef drie sets onder de twintig (17, 18, 13). Bij Sneek kwamen Roos van Wijnen (15 punten, incl. 6 aces) en Britt Schreurs (13 punten) scorend in de dubbele cijfers. Lieze Braaksma blokkeerde 4 keer raak. Rianne Vos werd bij TTP de meest scorende  speelster met 8 punten.

Eurosped is met 8-20 de koploper, Sliedrecht staat er virtueel met 7-17 net zo goed voor, Zwolle is derde (8-17), FAST vierde (8-16) en Sneek vijfde (8-15). In het rechter rijtje staat Set Up op 11 punten, Apollo heeft er 10, Alterno 5, TTP 4 en US 2. Alterno speelde 7 wedstrijden, de andere teams in het rechter rijtje al 8.