Tiebreakzege VC Zwolle, volle buit voor VV Utrecht en Sliedrecht

VoV, 19-11-2023. 7:19 uur. Drie Eredivisiewedstrijden stonden er gisteren bij de dames op het programma, waarbij VC Zwolle vs. Sudosa-Desto de meest aansprekende was gezien de stand op de ranglijst.

Om 19:00 uur werd er aangefloten in de Hanzestad. In de openingsset maakte VC Zwolle het verschil met een serie van 9-5 naar 13-5 en bouwde daarna uit naar 18-8 om met 25-14 af te sluiten. Set twee ging met 26-24 naar de thuisploeg, daarin bleek dat Sudosa veel beter in de wedstrijd kwam en een 23-16 achterstand kon inlopen tot 23-22, maar na 24-24 moest capituleren.

Tot 15-15 waren de teams in de derde set elkaars gelijke, de serie naar 15-23 maakte het verschil voor de 16-25 setwinst en de 1-2 stand. In de vierde set dwong Sudosa-Desto de tiebreak af. Opnieuw maakten ze de marge voor de winst in het middendeel van de set, op de serie van 12-14 naar 12-18 en die van 14-19 naar 14-24 moest de thuisploeg het antwoord schuldig blijven. Het werd 15-25 en 2-2

In de tiebreak ging Sudosa-Desto met 3-6 aan de leiding, Zwolle kwam terug (6-6) en op de side out ging het daarna naar 10-11. Zwolle deelde een tik uit (13-11), maar Sudosa wist deze met een serie naar 13-14 te beantwoorden en kwam bij die stand op matchpoint. Verzilveren lukte echter niet, met 16-14 pakte de thuisploeg vervolgens de 3-2 winst.

Sudosa-Desto had blokkerend en serverend de betere scores met 6 om 11 blokpunten en 8 om 11 aces. Zwolle scoorde aanvallend meer punten (62 om 51), in de foutenlast werd het   29 om 22, waarmee Sudosa-Desto dus in de totalen met 98 om 102 vier punten meer bijgeschreven kreeg. Manon Torenbeek van Sudosa-Desto werd met 20 punten topscorer, bij Zwolle kwam Susan Schut tot 19 treffers.

Een uur eerder was in Sliedrecht de strijd tussen Sliedrecht Sport en Voltena begonnen. Dat duel was snel ten einde, Voltena had blijkbaar haar dag niet of Sliedrecht was in uitstekende vorm. Met een overmacht aan eigen scores op drie onderdelen besliste Sliedrecht het duel. Aanval 33/16, aces 10/0 en blok 12/3. Sjakkie Donkers van Sliedrecht Sport werd met 21 treffers topscorer.

In de eerste set was bij 12-2 en 21-8 wel duidelijk dat Voltena niets in de melk te brokkelen had, in set twee konden de gasten tot 10-7 redelijk in het spoor blijven, echter waren ze dat bij 16-9 en 21-11 helemaal kwijt. In de derde set eenzelfde eenzijdig beeld, waarin Sliedrecht via 13-6 en 20-10 snel een einde aan de wedstrijd maakte.

En om 20:00 werd er voor het eerst opgeslagen bij VV Utrecht vs. SV Dynamo. Daar waren twee sets spannend. Dynamo won de tweede met 23-25, VV Utrecht de vierde met 26-24. De andere twee waren met ruim verschil voor de thuisploeg. (25-16 en 25-20)

Utrecht leek na de 25-16 in de eerste set vlot tegen een 1-1 stand aan te lopen toen Dynamo bij 14-23 in de tweede twee rake klappen van de setwinst af was. De inhaalrace van Utrecht was bijzonder indrukwekkend, eerst naar 20-23 en nadat Dynamo bij 20-24 op setpoints was gekomen knalden ze er nog een serie naar 23-24 uit. Daar bleef het bij, de winst was met 23-25 toch nog voor Dynamo.

In set drie ging het tot 14-13 gelijk op, de serie naar 18-13 maakte het verschil van vijf punten dat er aan het eind nog stond. In de vierde doorgang nam Utrecht een 8-4 voorsprong, bouwde uit naar 15-10 en 20-14. Dynamo maakte van een 23-18 achterstand vervolgens een 23-24 voorsprong, maar zag de tiebreak net door de vingers glippen toen Utrecht drie keer op rij scoorde en met 26-24 en dus 3-1 won.

Teams waren blokkerend met 14 om 18 blokpunten sterk aan het net. Bij VVU scoorden Pleun Ypma en Marit Pasterkamp veel blokpunten, bij Dynamo was dat Suus Gerritsen. Dagmar Mourits werd met 15 treffers topscorer. Ook de foutenlast maakte met 30 om 37 treffers voor de tegenpartij een fors bestanddeel van de totale score uit.

Voor vandaag staan nog op het programma Apollo 8 vs. Activia en Peelpush vs. VC Sneek

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Rudy Biekart.