Tijd voor het buitenland. Dames en Heren

VoV, 01-05-2023. 11:57 uur. Nadat VakifBank van Nika Daalderop zich zaterdag voor de finale van de Turkse beker had geplaatst speelden ze gisteren tegen Fenerbahce om die cup. VakifBank won met 3-0 via de setstanden 25-15, 25-23 en 29-27. Nika Daalderop kan op haar volleybal CV dus winnaar van de Turkse beker laten noteren. Ze speelde niet, Paola Egonu werd met 25 punten de topscorer van de partij.

De finale in Turkije om de landstitel bij de mannen wordt een Nederlands onderonsje met Nimir Abdel-Aziz voor Halkbank aan de ene kant van het net en Wouter ter Maat en Bennie Tuinstra aan de andere kant voor Ziraat Bankasi. Hun ploeg won de derde en beslissende partij afgelopen zaterdag met 3-0 van Fenerbahce via de setstanden 26-24, 25-20 en 25-16. Het was dus een minder geslaagd weekend voor de club Fenerbahce.

Wouter ter Maat scoorde 16 keer, Bennie Tuinstra speelde niet. Morgen (02-05) staat de eerste wedstrijd gepland in de finale.

In Roemenië speelden Dinamo Bucuresti en Craiova afgelopen weekend twee keer tegen elkaar om de derde plaats in de eindrangschikking. Met beide keren thuisvoordeel voor Dinamo. Zaterdag won de ploeg van Ewoud Gommans met 3-1, zondag verloren ze met 1-3. Waarmee de stand dus op 1-1 komt. Ewoud Gommans maakte zaterdag 13 punten en zondag 9. Aanstaande zaterdag staat de volgend wedstrijd gepland.

In Tsjechië leed Budejovice van Stijn van Schie een 1-3 nederlaag tegen Lvi Praag. De derde set wonnen ze met 25-20, de andere gingen met 20-25, 22-25 en nogmaals 22-25 verloren. De stand is nu 2-1 voor Lvi Praag. Stijn van Schie scoorde 12 keer. Aanstaande woensdag heeft Praag thuisvoordeel en kan dan de serie beslissen.

In Frankrijk staat er ook een Nederlands onderonsje gepland in de finale om de landstitel bij de mannen. Tours van Michaël Parkinson had zich al geplaatst, Chaumont van Fabian Plak deed dat afgelopen weekend via een 0-3 (19, 21, 19) zege bij Nantes, waarmee ze de ‘best of 3’ serie met 2-1 wonnen. Fabian Plak speelde niet.

In Italië kent Conegliano van Robin de Kruijf de tegenstander in de finale nog niet. Zij moeten nog een paar dagen wachten, aangezien Vero Volley Milano gisteren via een 3-1 zege op Scandicci de stand in evenwicht (1-1) bracht. Via de setstanden 25-22, 23-25, 25-22 en 25-21 dwongen zij een derde en beslissende wedstrijd af.

Er waren 4.000 toeschouwers en Jordan Larson werd tot MVP gekozen. Yvon Beliën scoorde 3 keer, haar collega Elkaterina Antropova werd met 26 punten topscorer van de partij.

In Italië spelen na de reguliere competitie ook nog eens plaatsingswedstrijden.  Zo kwam Firenze afgelopen weekend uit tegen Busto Arsizio en won de vijfsetter met de setstanden 25-21, 25-20, 19-25, 21-25 en 13-15. Zij strijden om de posities 5 t/m 9. Britt Herbots werd voor 1.200 toeschouwers tot MVP gekozen, ze scoorde 18 keer. Jolien Knollema had twee invalbeurten bij Firenze.

Bij de manen won Piacenza van Freek de Weijer voor 1.800 toeschouwers het eerste duel om de derde plaats met 3-0 (17, 16, 22) van Milano van de Nederlandse bondscoach Piazza. De Weyer speelde niet. De finale in Italië gaat tussen Trentino en Civitanova.

Ook in België wordt er na de Champions play-offs en de Challenge play-offs rustig nog een play – off serie toegevoegd aan het seizoen, waarin gestreden wordt voor het deelname ticket aan de Europese Challenge Cup. Daarin speelden Aalst, Menen, Achel en Guibertin.

Aalst won met 3-0 van Guibertin (17 punten van Robin Overbeeke) en Menen was met 3-1 te sterk voor Achel. Voor Achel scoorden Dion Verwey en Tim Smit 7 keer, Sam Gortzak maakte er 2. Aalst en Menen gaan door naar de finale voor het ticket.