Tijd voor het buitenland. Dames en Heren

VoV, 07-05-2023. 5:31 uur.  Naast de ‘best of’ wedstrijden in Italië en Duitsland, waarover we in aparte artikel berichten, stonden er in Europa gisteren nog een aantal belangrijke wedstrijden met Nederlandse inbreng op het programma.

In Griekenland kon Maret Grothues het seizoen met Panathinaikos na de 2-0 voorsprong in wedstrijden met de landstitel afsluiten. Het werd een vijfsetter, waarbij de gasten via 21-25 op een 0-1 voorsprong kwamen en met 20-25 in de vierde set de tiebreak afdwongen. Daartussen had de ploeg van Maret Grothues via 26-24 en 25-17 een 2-1 voorsprong gehad. Via 6-3 en 11-4 won Panathinaikos met 15-10 en kon zich voor 6.000 fans tot kampioen van Griekenland laten kronen.

Maret Grothues scoorde 12 keer en was foutloos in de servepass. De eigen score kwam via 5 om 6 aces, 14 om 13 blokpunten en 60 om 62 aanvallende punten tot stand. De foutenlast bedroeg 20 om 28 punten voor de tegenstander en was een beslissende factor in dit duel.

In Frankrijk stonden de teams van de middenmannen Michaël Parkinson en Fabian Plak voor het eerst in de finale tegenover elkaar. Chaumont had thuisvoordeel en maakte daar met een 3-0 zege maximaal gebruik van. Setstanden 25-20, 28-26 en 25-17. In de tweede set had Chaumont na de 23-23 vier setpoints nodig voor de setwinst.

Fabian Plak speelde niet, Michaël Parkinson had een invalbeurt. Één puntje voordeel in de eigen score had Chaumont (48 om 47), de foutenlast van 16 om 30 deed de rest.

In Polen stond ZAKSA van Twan Wiltenburg met 1-0 achter tegen Jastrzebski Wegiel en was het zaak om dat thuis recht te zetten. Daar slaagden ze echter niet in, met een 1-3 zege brachten de gasten de stand op 0-2 in hun voordeel. De eerste twee sets waren nog redelijk gelijk opgaand met 26-24 en 22-25, daarna was Jastrzebski met 15-25 en 19-25 de betere ploeg. Twan Wiltenburg speelde niet, de Fransman Stephen Boyer van Jastrzebski Wegiel werd met 22 punten topscorer.

In Turkije speelde Ziraat Bankasi thuis tegen Halkbank. De gasten die de thuiswedstrijd aan de hand van Nimir Abdel-Aziz (31 punten) met 3-1 hadden gewonnen, werden uit bij de ploeg van Wouter ter Maat en Bennie Tuinsta nu op een 3-0 nederlaag getrakteerd. Twee spannende sets (26-24, 30-28) werden gevolgd door een ruime 25-20 in de derde, waarmee het 1-1 in wedstrijden werd.

Wouter ter Maat scoorde 19 punten, Bennie Tuinstra pakte tijdens een invalbeurt ook een puntje mee. Nimir Abdel-Aziz scoorde 18  keer. Ziraat scoorde 13 keer vaker zelf een punt.

In Roemenië leed Dinamo Bucuresti van Ewoud Gommans een 3-2 nederlaag bij Craiova, waarmee de stand op 2-1 in het voordeel van Craiova kwam. Setstanden 23-25, 25-18, 25-22, 21-25 tot aan de tiebreak. In de vijfde set kwam de ploeg van Gommans met 11-13 voor, met 14-13 achter en verloor met 16-14.

Ewoud Gommans werd met 17 punten topscorer bij Bucuresti en mede topscorer van de partij.  Hij was 27 keer foutloos op de servepass. Vandaag spelen de teams opnieuw tegen elkaar, dan heeft Craiova weer thuisvoordeel en kunnen ze de titelstrijd beslissen.

In België speelden Lindemans Aalst en Menen in de finale van de Challenge poule tegen elkaar voor het Europese challenge ticket, dachten we. Menen won met 1-3 en kon na de nipte setwinsten met 31-33 en 24-26 in de eerste twee sets met 25-16 in de vierde set de wedstrijd beslissen. De derde verloren ze met dezelfde setstand.

Robin Overbeeke scoorde 9 keer voor Aalst. Hij stond in de eerste set in de basis en had daarna in 2 sets invalbeurten. De 33 om 25 foutenlast maakte de voordelige eigen score van 71 om 67 punten ongedaan bij Aalst.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto website Panathinaikos, dat kampioen werd.