Tijd voor het buitenland, dames en heren

VoV. 04-04-2023. 11:35 uur. Bekerwinst voor Gijs Jorna en Michaël Parkinson, zij behaalden met hun teams afgelopen weekend in Griekenland en Frankrijk de zege in de bekerfinale.

Michaël Parkinson, die tevens tot beste midspeler van de Franse Eredivisie werd gekozen, won met Tours met 0-3 van Nice. Via de setstanden 21-25, 21-25 en 18-25. Michaël Parkinson scoorde in de finale vijf keer. Bij de dames won Beziers de finale met 3-2 van RC Cannes via 15-10 in de vijfde set.

Gijs Jorna werd bij de Griekse Final Four in de halve finale met PAOK gekoppeld aan Panathinaikos, dat duel wonnen ze met 3-1 en ook in de finale tegen Olympiakos was er een 1-3 zege Na de met 25-18 verloren eerste set pakten ze de winst via 20-25, 21-25 en nogmaals 21-25. Jorna nam in totaal 14 punten voor zijn rekening in beide duels.

In Turkije zijn zowel bij de heren als dames de reguliere competities nog volop bezig, mede vanwege de uitgestelde duels i.v.m. de aardbevingsramp.

Koploper Halkbank van Nimir Abdel-Aziz won met 3-2, na 23-25 in de vierde en 17-15 in de vijfde set, van Fenerbahce, dat derde op ranglijst staat. Abdel-Aziz scoorde 16 keer, even vaak als zijn collega Jaeschke. Ziraat Bankasi pakte een 3-0 zege tegen Altekma mede door 15 punten van Wouter ter maat, die een aanvallend scoringspercentage van 79% haalde. Bennie Tuinstra speelde niet.

Bij de dames in Turkije won VakifBank met 0-3 (22, 13, 21) bij PTT. Guidetti verving de hele basis na twee sets. Cansu, Egonu, Gabi, Ogbogu en Günes bleven na twee sets aan de kant, Nika Daalderop behoorde niet tot de dames die toen werden ingezet. VakifBank staat tweede, 9 punten achter koploper Eczacibasi.

In Griekenland werd er door de dames, ondanks de beker Final Four bij de mannen gewoon gevolleybald. Anna Mebus behaalde met Lamias een 0-3 zege bij hekkensluiter ZAON, dat welgeteld 12 eigen punten scoorde in drie sets, die overigens met 14-25, 11-25 en 8-25 werden verloren. Coach Ilias Aggalis verving na twee sets zo ongeveer de hele ploeg, ook Anna Mebus, die twee keer scoorde, bleef na set 2 aan de kant.

Maret Grothues won met Panathinaikos met 1-3 bij Aris. Ze scoorde 6 keer en werd het vaakst  dor de tegenstander (27 keer) gezocht met de opslag. Drie keer ging dat mis. Panathinaikos sluit het reguliere seizoen als derde af, Lamias is als elfde en voorlaatste geëindigd. Voor de teams volgen nu de play-offs.

In Polen zijn de acht teams voor de play-offs in de kwartfinale om de titel ook bekend. Op de laatste wedstrijddag was er een 3-0 nederlaag voor Belchatow van Dick Kooy, die één set speelde en niet scoorde. Olsztyn dat zonder Robbert Andringa aantrad won met 3-1 van Czarni Radom, Warszawa, dat zonder Niels Klapwijk speelde, verloor met 3-2 van Gdansk en ZAKSA van Twan Wiltenburg, die invalbeurten in twee sets had, won met 3-1 van Jastrzebski Wegiel.

Dit leverde de volgende koppelingen op voor de ‘best of 5’ series

• Rzeszow (1) vs. Stal Nysa (8)
  • Zawiercie (2) vs. Olsztyn (7)
  • Jastrzebski (3) vs. Gdansk (6)
  • ZAKSA (4) vs. Warszawa (5)

In België verraste Leuven in de Champions play-offs koploper Maaseik. Leuven won met 3-1 met een setstand van 35-33 in de derde set. VDK Gent versloeg Menen met 3-2 via 15-9 in de tiebreak. Met 22 scores van Jente de Vries en 8 van Chris Ogink hadden de Nederlanders een forse bijdrage aan de 90 om 68 eigen score in het voordeel van Gent. Roeselare speelde in verband met Europese verplichtingen (finale CEV Cup) niet.

Bij de dames was er in de Champions play-offs een 0-3 zege voor Asterix Avo uit bij Charleroi via de setstanden 17-25, 29-31 en 21-25. Laura Overwater scoorde 8 keer, Nova Marring kwam tot 20 treffers.

De stand in deze poule na drie wedstrijden is:

• 01> Asterix Avo 14
  • 02> Oudegem 8
  • 03> Gent 8
  • 04> Charleroi 0

In de Challenge poule won Antwerpen met 1-3 bij LvL Genk. Voor Famke Boonstra was er een scorende hoofdrol weggelegd, ze maakte 21 punten voor Antwerpen in de met 20-25, 25-23, 25-27 en 13-25 gewonnen sets.

• 01> Oostende 14
  • 02> Antwerpen 10
  • 03> Tchalou 6
  • 04> LvL Genk 0

In Tsjechië leed Oranje spelverdeler Wessel Keemink in de eerste wedstrijd van de halve finale om de landstitel met Karlovarsko een 2-3 nederlaag op eigen veld. De eerste en derde set zorgden voor een 2-1 voorsprong, in de vierde kon Prague met 15-25 de tiebreak afdwingen, die ze vervolgens met nipt met 15-17 wonnen. Wessel Keemink stond alle sets op spelverdeling en scoorde 2 keer. Budejovice van Stijn van Schie speelt in de halve finale tegen Liberec. De halve finales bestaan uit ‘best of 5’ series.

In Zweden leed de ploeg van Lotte Groninger met Hylte-Halmstad in de halve finale van de play-offs om de titel een 3-1 nederlaag in de eerste wedstrijd. Via de setstanden 25-16, 25-17, 18-25 en 25-22. Spelverdeelster Lotte Groninger had in twee sets invalbeurten. Örebro sloot het reguliere seizoen als tweede af, Hylte- Halmstad als derde. Morgen staat de volgende wedstrijd gepland, op 9 april staan de teams weer tegenover elkaar en als het nodig is op 11 april no een keer.

Op Cyprus heeft Lemesos, het team van Nikki van der Veen, de return in de beker verloren met 3-0. Dit betekende uitschakeling. De coach koos ervoor om iedereen te laten spelen. Nikki van der Veen scoorde 4 keer. Hiermee is er voor haar team een eind gekomen aan seizoen 2022/2023.