Tijd voor het buitenland: De dames

VoV, 08-02-2023. 4:28 uur. We beginnen met de wedstrijden van de twee dames die onlangs na het terugtrekken van Eurosped uit de vaderlandse competitie nog naar het buitenland vertrokken en nu in Polen en Slowakije een boterham verdienen met het volleybal.

In Polen speelde Anneclaire ter Brugge met Bydgoszcz uit tegen Radom. De twee eerste sets verschilden als dag en nacht van elkaar. Radom won de eerste met 25-10 en via een 27-29 stand in de tweede set kon de ploeg van Anneclaire ter Brugge de stand gelijktrekken. Echter daarna wist de thuisploeg met 25-22 en 25-17 door te drukken en de 3-1 zege bij te schrijven.

Anneclaire ter Brugge scoorde 8 punten, waarvan 1 ace en 1 blokpunt. Haar ploeg staat op de achtste plaats. In het rechter rijtje staan de teams allemaal dicht bij elkaar, tussen de nummer zes en nummer elf zit maar vier punten verschil. De nummers 9, 10 en 11 hebben maar één puntje minder dan de ploeg van Anneclaire.

In Slowakije speelde Lavinia Maiorano met UKF Nitra in de zogenaamde verliezerspoule tegen Preszow. Haar team won met 3-1. De eerste set ging met 18-25 naar de bezoekers, daarna maakten dikke setwinsten (25-13, 25-18) er 2-1 in sets van. In de vierde lukte het de bezoekers bijna om er een tiebreak uit te slepen, Lavinia en haar ploeg wisten dat echter met een nipte 26-24 net te voorkomen.

Lavinia Maiorano scoorde totaal 18 punten. Aanvallend 15, blokkerend 2 en serverend 1 ace. Via de dubbele wissel in de 2de en 4de set ging ze even naar de kant. Nitra gaat in de verliezerspoule met 22-40 aan de leiding.

Hyke Lyklema leed met Liberec afgelopen weekend een 3-1 nederlaag tegen Kr. Pole. Een thuisnederlaag! Met de setstanden 19-25, 21-25, 25-19 en 21-25. Hyke Lyklema stond alleen in de eerste set in de basis, daarna niet meer. Haar team staat met 46 punten op de derde plaats, Prometey (47 punten) en Prostejov (48 punten) staan boven hen. Prometey speelde wel een wedstrijd meer.

In Turkije kon VakifBank van Nika Daalderop het niet bolwerken tegen Fenerbahce. Uit werd met 3-0 verloren. Na de 25-20 en 25-18 was derde set ongemeen spannend. De mogelijkheid om een vierde set en een tiebreak te kunnen spelen ging echter na de 33-31 winst voor Fenerbahce in rook op voor VakifBank.

Bij de thuisploeg waren Vargas en Fedorovtseva met 23 en 14 punten scorend belangrijk, bij de gasten maakte Egonu 16 punten en kreeg Nika Daalderop er 5 achter haar naam. Ze stond twee sets in de basis en had in de andere set een invalbeurt.

Eczacibasi is met 50 punten koploper, dan volgt VakifBank met 44 punten en op de derde plaats staat Fenerbahce met 39 punten.

Voor Celeste Plak zit het reguliere seizoen in Japan met Hemeji Victorina erop. De laatste twee wedstrijden gingen afgelopen weekend tegen Toray Arrows, de nummer 2 van de ranglijst, met twee keer 0-3 verloren. Totaal waren er per set 15, 18 en 21 punten op zaterdag en 18,15 en 23 op zondag. Celeste Plak scoorde in de eerste partij 18 en in de tweede 16 punten.

Haar ploeg sluit het reguliere seizoen na 22 wedstrijden als laatste af. Slechts twee keer werd er gewonnen. Als we het juist lezen volgt er nu voor hen een nacompetitie.

In Griekenland was er een zege voor Maret Grothues met Panathinaikos en een nederlaag voor Anna Mebus met Lamias.

Maret Grothues won met haar ploeg uit bij Thiras met 1-3. De derde set ging met 25-23 naar de thuisploeg, de andere sets waren met 22-25, 21-25 en 19-25 voor de bezoekers. Maret Grothues scoorde 12 keer en was net zo vaak foutloos in de servepass.

Anna Mebus kon thuis met Lamias geen winst behalen tegen Thesis. Ze leden een 1-3 nederlaag via de setstanden 16-25, 25-22, 21-25 en 22-25. Anna Mebus scoorde 3 aanvallende punten, 2 aces en 2 blokpunten, dus 7 totaal.

Panathinaikos staat derde (15-36), Lamias is de nummer tien op de ranglijst (15-13).

Het Nederlandse onderonsje in België tussen Asterix Avo, de ploeg van Nova Marring en Laura Overwater, en Brabo Antwerp van Famke Boonstra eindigde in een hele ruime 3-1 zege voor Asterix Avo. De bezoekers uit Antwerpen kregen nadat ze de eerste set met 22-25 hadden gewonnen in de volgende nog 17, 10 en 12 punten mee.

Brabo begon het beste aan de wedstrijd. Ze hadden de vorige drie competitiewedstrijden gewonnen en begonnen met veel vertrouwen, hetgeen resulteerde in 22-25 setwinst. Vanaf de tweede set nam Asterix het initiatief over en overklaste hun gasten.

Op Cyprus was het gisteravond weer matchtime voor Nikki van der Veen. Ze speelden met Lemesos tegen de koploper Olympiada Neapolis, dat na zes wedstrijden in de tweede seizoenfase 13 punten op hen voorstond. Het was de laatste wedstrijd van de reguliere competitie. De koploper uit Nicosia heeft hard moeten werken voor de drie punten. Alleen in de 2e set was het verschil groot. De setstanden waren 21-25 15-25 en 20-25. Nikki van der Veen begon alle drie sets in de basis en scoorde 12 punten.