Tijd voor het buitenland: De dames

VoV 08-03-2023.  6:10 uur. In dit overzicht van de wedstrijden van Nederlandse speelsters en hun buitenlandse clubs beginnen we in met de teams van twee voormalige Eurosped speelsters. Met Anneclaire ter Brugge in Polen en Lavinia Maiorano in Slowakije. Daarna doen we Griekenland aan en nog een paar andere landen zoals Zweden, Turkije, Tsjechië en Japan. En natuurlijk ook Cyprus.

In Polen speelde Anneclaire ter Brugge met Bydgoszcz uit tegen Budowlani Lodz, dat een aantal plaatsen hoger op de ranglijst stond. Met een verrassende 0-3 zege sloot de ploeg van de Nederlandse deze uitwedstrijd positief af. Setstanden 22-25, 22-25 en 19-25. Ze speelde alleen in de eerste set, waarin ze 2 keer scoorde. Haar ploeg staat nu achtste met 17 punten.  LKS Lodz is de koploper met 46 punten.

In Slowakije verloor Lavinia Maiorano met UKF Nitra de uitwedstrijd tegen Presov, dat met meer dan twintig punten achterstand op de derde plaats in de B-poule staat. Daarin is Nitra koploper. Het werd een 3-2 nederlaag voor de ploeg van de Nederlandse, na een 2-0 achterstand. De 16-14 in de tiebreak besliste de vijfde set.

Lavinia Maiorano scoorde 26 keer, waarvan 4 keer blokkerend. Ze haalde een scoringspercentage in de aanval van 46%. Gezien de 67 om 72 eigen score, moet de foutenlast het nadelige verschil hebben gemaakt.

In Griekenland won Panathinaikos met 3-0 van Aigaleo via de setstanden 26-24, 25-19 en 25-23. Maret Grothues stond niet op het matchreport.

Anna Mebus stond er wel op bij Lamias vs. Aris, waarbij haar ploeg een 2-3 nederlaag leed. De eerste en derde set werden met 25-22 gewonnen, de tweede en de vierde met 17-25 en 18-25 verloren. In de tiebreak ging het vervolgens met 12-15 mis. Anna Mebus scoorde 4 keer, waarvan 2 keer blokkerend.

In Turkije leed VakifBank van Nika Daalderop een pijnlijke 0-3 nederlaag tegen hun eeuwige concurrent Eczacibasi. De eerste en derde set eindigden met 21-25, de tweede sloot af met een nipte 26-28. Egonu en Gabi waren voor VakifBank de meest scorende speelsters met 19 en 15 punten, bij hun gasten waren dat Boskovic en Voronkova met 23 en 11 punten.  De 23 om 12 foutenlast was te veel van het goede voor VakifBank om de wedstrijd met succes af te kunnen sluiten.

In Tsjechië won Liberec van Hyke Lyklema met 3-0 van Brno. Via de setstanden 25-13 en twee keer 25-19. Daarmee handhaafden ze zich aan de top van de ranglijst (28-63), voor Prostejov (27-58). Hyke Lyklema had in de eerste twee sets invalbeurten en stond in de derde set in de basis. Ze scoorde 1 punt.

In Zweden behaalde Hylte/ Halmstad een 0-3 zege bij Värnamo. Via de setstanden 13-25, 23-25 en 14-25. Spelverdeelster Lotte Groninger had in de tweede set een invalbeurt bij de winnaars en begon daarna in de derde in de starting seven. Haar ploeg staat derde (19-42) de koploper staat op 18-49.

In Japan werkte Celeste Plak met haar team Himeji Victorina afgelopen weekend zoals daar gangbaar is twee wedstrijden af. Op 04-03 speelden ze uit tegen Ageo en verloren met 3-0 (16, 14, 19). Een dag later was er een 3-0 nederlaag tegen de Red Rockets. Via de setstanden 25-29, 25-22 en 25-20. Himeji Victorina heeft van de 28 wedstrijden er nu 5 gewonnen. Ze staan laatste in de stand. Celeste Plak scoorde totaal 30 punten in deze twee wedstrijden.

In Italië stonden maandagavond Firenze en Novara tegenover elkaar. Het werd een 2-3 zege voor de bezoekers. Novara kon twee keer een achterstand in sets wegwerken (de 25-22 met  20-25, de 25-22 met 23-25) voordat ze in de tiebreak na 7-11 en 12-13 de beslissende punten maakten voor de 12-15 zege.

Kenia Carcaces, die 22 keer scoorde, werd tot MVP gekozen Sylvia Nwakalor van Firenze scoorde 32 keer, haar collega Britt Herbots maakte er 22. Bij Novara kwam Ebrar Karakurt tot 26 punten. Jolien Knollema, die twee invalbeurten had bij Firenze, scoorde 1 punt. Er waren 675 toeschouwers. Novara staat nu vierde, Firenze negende.

Op Cyprus speelde Lemesos, de ploeg van Nikki van der Veen gisteravond tegen Anorthosis Famagusta, de koploper in de B-poule. Lemesos is tweede en kon het verschil van vier punten niet overbruggen. De eerste set konden ze nog met 25-22 naar zich toe trekken. De andere drie werden verloren, daarin kregen ze 15, 16 en 17 punten mee. Na de gewonnen wedstrijd van vorige week, waardoor Lemesos van handhaving op het hoogste niveau verzekerd was, kregen wat basisspeelsters gisteren wat meer rust. Nikki van der Veen ontbrak daardoor op het wedstrijdformulier.