Tijd voor het buitenland: De mannen

VoV, 14-03-2023. 12:23 uur. Ook deze week blikken we weer terug op de wedstrijden van afgelopen weekend van buitenlandse teams met Nederlandse spelers in hun selectie. Na Italië, Frankrijk en België, die afzonderlijk werden belicht, bij deze een overzicht van uit de overige Europese landen en Zuid-Korea.

Duitsland, de kampioenspoule lijkt een onbedreigde eerste plaats op te leveren voor BR Volleys. Afgelopen weekend wonnen ze met 3-0 (27-25, 25-18, 25-19) van Lüneburg. Auke van de Kamp stond twee sets in de basis en scoorde 5 keer voor Lüneburg. Blokpunten (10 om 2) en foutenlast (18 om 28) deden het negatieve saldo van de 34 om 39 aanvallende scores voor BR Volleys teniet.

Bij Düren vs. Friedrichshafen stond Luuc van der Ent één set in de basis. Zijn ploeg won me 3-1, na de verloren eerste set waren er setzeges met 27-25, 25-23 en 25-21. Van der Ent scoorde 1 punt.

In de stand gaat BR Volleys met 20 punten aan de leiding, dan volgen Düren, Lüneburg en Friedrichshafen met 11, 10 en 9 punten.

Polen: Niels Klapwijk kende een wat scoren betreft succesvol optreden bij Project Warszawa tegen topploeg Zawierci. Zijn team won met 3-2. Twee sets waren uitermate spannend in het begin, met 29-27 en 32-34 werd het 1-1, de 22-25 en 25-19 maakten 2-2, waarna Warschau de tiebreak met 15-10 won. Niels Klapwijk had me 26 punten, waarvan 4 blokkerend, een groot aandeel in de winst.

Bij ZAKSA vs. Belchatow bleef Twan Wiltenburg bij de thuisploeg de hele wedstrijd aan de kant, Dick Kooy had bij de gasten scorend en passend een belangrijke bijdrage aan de 0-3 winst via de setstanden 20-25, 18-25 en 20-25. Hij maakte 17 punten en was 32 keer foutloos in de servepass.

De teams met Nederlanders bezetten de vierde (Warszawa, 27-54), vijfde (ZAKSA, 26-52), zevende (Olsztyn, 27-46) en tiende (Belchatow, 27-37) plaats op de ranglijst.

Turkije: Bij Ziraat Bankasi kregen Wouter ter Maat, Osmany Juantorena en Martin Atanasov, het veelvuldig scorende trio van Ziraat, afgelopen weekend rust bij de uitwedstrijd tegen hekkensluiter Plevne, dat tot nu pas één wedstrijd had gewonnen. Ziraat Bankasi behaalde een 1-3 zege, de derde set ging met 25-22 naar de hekkensluiter en de vierde set werd maar nipt met 24-26 verloren. Ziraat won de eerste twee sets met 21-25 en 17-25. Bennie Tuinstra speelde alle sets, scoorde 13 keer en was 11 keer foutloos in de serve pass.

Halkbank van Nimir Abdel-Aziz staat op één in Turkije, Ziraat is de nummer twee met 4 punten achterstand.

Zuid-Korea: Wedstrijd 35, de voorlaatste in de reguliere competitie, leverde Kepco van Thijs ter Horst een 3-1 zege op tegen Ansan OK. Via de setstanden 25-18, 20-25, 25-20 en 25-21. Ter Horst scoorde 27 keer en bracht zijn subtotaal dit seizoen op 882 punten, waarmee hij de topscorer in Zuid-Korea is.

Zijn ploeg staat vierde, maar heeft met één wedstrijd te gaan nog uitzicht op een top 3 plaats. De top 3 speelt de play-offs. Kepco speelt namelijk de laatste wedstijd thuis tegen de nummer voorlaatst, terwijl Woori, de huidige nummer drie met twee punten meer, bij koploper KB Insurance Stars op bezoek moet.

Oostenrijk: Aich/ Dob won ook de tweede wedstrijd tegen titelverdediger Waldviertel van Daan Streutker. Thuis was er een 2-3 nederlaag voor Waldviertel, uit werd met 3-0 verloren. Via de setstanden 25-19, 25-16 en 25-22. En daarmee is Waldviertel uitgeschakeld voor de halve finale om de titel. Streutker scoorde 11 keer en werd daarmee de topscorer van zijn team.