Vizier op volleybal

 

Titelstrijd bij de mannen naar climax

VoV, 05-05-2019. 17:56 uur. Abiant Lycurgus heeft in Doetinchem de best of five serie om de Nederlandse titel naar een beslissende vijfde wedstrijd kunnen tillen en zo weten te voorkomen dat Achterhoek Orion in eigen huis het kampioenschap kon gaan vieren. Zoals Orion in Groningen met 2-3 won, was het nu Lycurgus dat in Doetinchem de tiebreak voor zich besliste.  De stand is nu 2-2, de beslissende wedstrijd wordt volgende week zondag in Groningen gespeeld.

De Lycurgus zege was niet op vreemde bodem: Lycurgus speelde dan wel een uitwedstrijd, maar ze speelden zeer zeker niet op vreemde bodem. Want de vloer in de hal in Doetinchem kwam uit Groningen, het was de Lycurgus vloer die speciaal voor de TV uitzending erin werd gelegd. Dus toch nog iets vertrouwds, wellicht droeg het voor een fractie van een promille bij aan de zege van de gasten.  Je zou kunnen zeggen dat Lycurgus won op eigen vloer op vreemde bodem. Whatever, ze dwongen een vijfde duel af.

Titelverdediger Lycurgus was de afgelopen drie jaar in de finale om de titel tegen Orion steeds als winnaar van het veld gestapt. Ze waren steeds met redelijke overmacht de betere ploeg, dit jaar is het dus anders en zijn de teams erg aan elkaar gewaagd. Orion had zich via de 2-3 winst in Groningen vorige week naar een 2-1 voorsprong in wedstrijden geslagen en had de titel thuis als het ware voor het grijpen. Het pakte echter anders uit.

Orion had geen beste start in een tot de nok gevulde sporthal in Doetinchem. De foutenlast lag te hoog bij de thuisploeg, waarvan Lycurgus gaarne, dankbaar en volop profiteerde. Ze liepen uit naar 10-19. Orion kwam vechtend en knokkend terug in de wedstrijd, maar stond te ver achter om het Lycurgus in de finale nog echt moeilijk te maken. De set ging met 21-25 naar de gasten.

Orion toonde in de tweede set direct herstel. Ze gingen op de ingeslagen weg in de eerste set voort en met name blokkerend kwamen ze sterk uit de startblokken. (6-3). Bij 11-11 was er weer evenwicht, Dennis Borst toonde zijn killersinstinct en scoorde een paar keer. Lycurgus leek via scores van Wytze Kooistra de set naar zich toe te trekken toen ze bij 18-20 een beslissend verschil op het scorebord hadden staan, maar dit keer was Orion, met de steun van de eigen fans, wel in staat om voor een ommekeer te zorgen. Een uitgeslagen aanval bij 26-25 bracht de beslissing.  1-1 in sets.

Het was niet de rode stier die Orion daarna vleugels gaf, maar het fanatieke thuispubliek. Op golven van aanmoedigingen nam Orion het voortouw, met name via Joris Marcelis en Shalev Saada. Via 16-12 en 21-17 kwam Orion bij 24-19 op setpoint. Blokkerend maakten ze het laatste punt voor de 2-1 in sets. Nog één voor de titel, nog één!!

Maar in wat de set van Orion had moeten worden herpakten de Groningers zich. Dennis Borst stak een handje, soms twee en dan meerdere keren,  voor het Orion voornemen om de titel via de vierde set binnen te halen. De hoge servedruk van de gasten stond aan de basis van een niet meer echt uit de verf komende Orion aanval. Frits van Gestel varieerde sterk met zijn opslagen, de passlijn van Orion had er grote moeite mee en moest met lede ogen aanzien dat de Groningers naar 9-21 uitliepen en met 16-25 de stand in sets gelijk trokken.

Lycurgus leverde niets aan kwaliteit in na de vierde set en stoomde door naar een 0-3 voorsprong, al was dat laatste punt er wel een waar de lijnrechter wellicht als enige in de zaal de touché had gezien. Lycurgus knalde keihard door naar 2-8 bij de veldwissel. En gaf de in het vizier hebbende zege niet meer prijs. Met 5-15 bleven ze ruim, heel ruim,  aan de goede kant van de score.

Wordt dus volgende week zondag in Groningen vervolgd.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Hans van Dijk.