Titelstrijd in Duitsland, Potsdam maakt gelijk.

VoV, 07-05-2023. 5:15 uur. Bij de dames is de strijd nog niet gestreden. Daar ging MTV Stuttgart met een 1-0 voorsprong op zak op bezoek bij SC Potsdam. In een tot de laatste staanplaats uitverkochte thuishal van SC Potsdam en een fantastische ambiance ‘ging es um alles’, zoals er op de loopkrant op de boarding te lezen was.

De eerste twee sets sloot SC Potsdam met nipte winst af. De openingsset had een uitlopen en inhalen scenario, waarbij Potsdam met 4-1 en 9-6 aan de leiding ging, Stuttgart via o.a. Simone Lee voor de 9-11 en 10-12 zorgde en Potsdam vervolgens via o.a. een score van Hester Jasper de tussenstand naar 15-12 in hun voordeel omdraaide.

De 18-14 werd door slordig aanvallen van Potsdam 18-18, de 21-18 veranderden de bezoekers door o.a. drie blokpunten in een 22-22 stand. Na scores van Anett Nemeth en Krystal Rivers en de 23-23 ging het erom welk team op setpoint zou komen. Laura Emonts scoorde dat punt voor Potsdam en Hester Jasper verzilverde het bij eerste gelegenheid.

In set twee was er geen sprake van uitlopen en inhalen, het bleef bij uitlopen. En dan in het voordeel van SC Potsdam. De inhaalacties beperkten zich tot de aansluitende treffers, na 5-5 in het begin van de set bleef Potsdam de leiding behouden. Eline Timmerman scoorde 9-8, Hester Jasper de 11-8 en met een ‘Einbeiner’, een omloopbal, maakte de Duitse international Marie Schölzel er 13-10 van.

Bij 17-12 ging Stuttgart de time out in, drie punten van Stuttgart later deed Potsdam dat ook en volgde er in die pauze een 1 op 1 gesprek tussen trainer/ coach en spelverdeelster Sarah van Aalen. Potsdam liep meteen uit naar 20-15, echter bij 22-21 ging de thuisploeg opnieuw de time out in. Opnieuw zochten de spelverdeelsters hun veel scorende aanvalsters Nemeth en Rivers, die hen niet teleurstelden (23-22). De foutserve maakte 24-22, en met een geweldige redding in het achterveld voorkwam Hester Jasper het side out punt, waarna Laura Emonts de set in het slot gooide met haar punt voor 25-22.

In de derde set waren de rollen omgedraaid. Stuttgart stond met de rug tegen de muur en moest winnen om in de wedstrijd te blijven. Na de 5-5 scoorden Eline Timmerman (Einbeiner) en Britt Bongaerts (ace) voor de 5-7 en in de periode daarna tot aan de 6-11 en 7-13 nam Eline nog twee treffers voor haar rekening.  Stuttgart ging naar de zijlijn na de 9-13, nadat Hester Jasper met een geweldige zweefduik redding in het achterveld had gebracht, hetgeen de inleiding was voor de contra attaque voor de 9-13.

Stuttgart behield de rust, liep uit naar 13-19  en nam bij 17-20 de  tweede time out op. Met een ace verkleinde Potsdam de achtstand tot één puntje bij 20-21 en op de side out werd het 21-22. De volle tribunes lieten zich geweldig horen, maar de Potsdam fans verstomden nadat Stuttgart met een serie van drie de set met 21-25 naar zich toetrok.

Alles leek er na 8-8 in de vierde set op dat een tiebreak de beslissing zou moeten brengen. Want na de ‘dankjewel’ score van Eline Timmerman en de aanvallende fout van Potsdam stond het zomaar 8-14. Met een ace via de netband scoorde Hester Jasper, die bij haar aanvallende acties door de Duitse commentator de titel ‘Sprungflo’ kreeg, vanwege haar geringe lengte en gesprongen hoogte, de 12-15.

Stuttgart behield bij 13-19 en 17-22 een veilige marge voor de tiebreak, maar een blok van Maja Savic en ééntje van Hester Jasper maakten 22-22. De hal stond op z’n kop, de pannen gingen van het dak, de grondvesten dreunden onder de aanmoedigingen van de Potsdam fans. Rivers sloeg Stuttgart bij 23-24 en 24-25 naar setpoint, met een kill-block kwam Potsdam bij 26-25 op matchpoint. Na de derde waanzinnige redding van Hester Jasper in het achterveld besliste Laura Emonts, die tot MVP werd gekozen, de wedstrijd met haar score voor 27-25, waarna de hal bij wijze van spreken exploreerde.

Hester Jasper scoorde 17 keer, Sarah van Aalen maakte er 4. Bij Stuttgart had Eline Timmerman 13 keer succes en Britt Bongaerts 3 keer. Florien Reesink kwam niet in actie. Stuttgart had de betere eigen score (72 om 75) maar ook de hogere foutenlast (20 om 26)

De finalereeks bij de mannen ging gisteren met een 3-1 zege voor BR Volleys ten einde. Zij versloegen Friedrichshafen in de best of 5 serie met 3-0. De derde wedstrijd gisteravond werd met de setstanden 25-18, 25-18, 16-25 en 27-25 voor 8.500 toeschouwers gewonnen. Het was de zevende titel op rij voor BR Volleys.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Facebook Potsdam.