Top 3 Eredivisie (m) morst geen puntje

VoV, 28-10-2018. 7:17 uur. Al hadden alle drie podiumteams het wel een setje moeilijk. Lycurgus in de laatste (27-25) tegen Coniche Topvolleybal Zwolle, Achterhoek Orion in de eerste (29-31) en vierde (24-26) uit bij SV Land Taurus en Draisma Dynamo in Apeldoorn in de eerste set, die met 16-25 van Zaanstad werd verloren. Sliedrecht Sport behaalde een ruime en makkelijk zege in Nijmegen bij VoCASA en TTP had in de tweede set moeite om Advisie / SSS eronder te houden (23-25), de andere twee set werden met overmacht gewonnen.

Abiant Lycurgus boekte een eenvoudige 3-0 zege op Zwolle. Zowel in de eerste als de tweede set maakte Lycurgus zo ongeveer halverwege het verschil.  De eerste set ging na  15-13 naar een 23-18 stand en werd met 25-18 afgesloten.  Vanaf 16-14 in de tweede set scoorde Lycurgus op de serve van Steven van de Velde een handvol punten op rij. Na een blokpunt van Sam Gortzak stond het 21-14, een ace van Frits van Gestel maakte de set met opnieuw 25-18 uit.

Jonas Mulder en Jelle Hilarius scoorden met enige regelmaar voor Zwolle in de derde set, die na 14-10 weer spannend werd vanaf 15-14. Bij de 22-19 leek de strijd  beslist, maar Lycurgus kreeg de laatste punten vooreerst niet gescoord. Op 23-23 nam coach Arjan Taaij een time-out. Het resultaat ervan was succesvol. Een servefout bracht het eerste matchpoint op het scorebord. Een servefout van Frits van Gestel deed het echter teniet. Er kwam zelfs een setpoint voor Zwolle, maar op 24-25 was het De Vries die de aanval na een lange rally afblokte. Daarna was het Van de Velde die met twee goede scores de 3-0 eindzege veilig stelde.  Van Gestel was met 17 punten de man van de wedstrijd.

Bij SV Land Taurus vs Achterhoek Orion waren de teams erg aan elkaar gewaagd. Dat blijkt wel uit de setstanden 29-31, 25-22, 18-25 en 24-26. Hidde Uittenbosch en Dylan Boerefijn waren voor Taurus de meest scorende spelers, Joris Marcelis was dat bij Orion.

In de eerste set bleven de teams via 13-12 en 22-21 bij elkaar in de buurt tot aan 29-29, waarna Orion kon doordrukken. Set twee was voor Taurus, een 17-18 achterstand konden ze ombuigen naar een 22-20 voorsprong, waarna ze de winst met 25-22 pakten.

Orion was de beter scorende ploeg in set 3 vanaf een 14-14 gelijke stand. Het gaatje naar 14-17 en 16-21 kreeg de thuisploeg niet meer dicht, waarna de set met 18-25 verloren ging. De vierde set was opnieuw een spannende aangelegenheid, het lukte Taurus net niet om er een tiebreak uit te slepen. Orion kon na een gelijk opgaand gevecht de volle buit met 24-26 binnenhalen.

Bij Draisma Dynamo vs Zaanstad (foto boven) liet de thuisploeg zich in de openingsset behoorlijk verrassen. Niet wakker, niet bij de les, te gemakkelijk over gedacht, zegt u het maar! De stand vloog van 0-4 naar 9-12 en 13-20. En de set eindigde met 16-25.  Daarna kon Zaanstad in de tweede set nog tot 11-11 goed meekomen, het gaatje naar 17-14 , 20-16 en 22-18 kregen ze niet meer dicht. Dynamo scoorde na de laatste tussenstand drie keer op rij voor de 25-18 en 1-1 stand.

Ook in de derde set kon Zaanstad heel lang goed partij bieden, bij 21-19 was het verschil nog steeds niet onoverbrugbaar. Dat lukte de gasten echter niet, De 25-22 zorgde voor een 2-1 stand. En in de vierde set had Dynamo het heft wel steeds  in handen. Via 10-7, 14-10 en 17-12 haalden ze de 25-17 winst binnen.

Sliedrecht Sport boekte een eenvoudige zege op mede debutant VoCASA. De gasten wonnen in Nijmegen met 0-3 via de setstanden 17-25, 18-25 en 21-25. In de eerste set scoorden jeugdolympiër Yorick de Groot en Bart Yark samen belangrijke 10 punten voor de dikke 17-25 setwinst, die na het ruime verschil bij 13-21 redelijk voorspelbaar was. Ook in set 2 en set 3 kon VoCASA de gasten geen pijn doen. Via 4-11, 8-14, 10-16 en 17-24 werd de tweede set dik gewonnen. In de derde was de strijd bij 14-20 ook wel gestreden, al kwam VoCASA aan het eind nog terug naar een marge van vier punten bij 21-25. Een heldere en duidelijk 0-3 zege van Sliedrecht dus.

Yorick de Groot werd met 16 punten topscorer, Gerard Baan maakte er 14 en Ian de Bus 9. Colin Zuijdgeest werd de meest scorende VoCASA speler met 9 punten. De 36 om 60 eigen punten spreken wat de productiviteit van de teams betreft boekdelen.

Bij Advisie / SSS vs TTP was het alleen in de tweede set even spannend. In de eerste set zorgden Markus Held en Sjors Tijhuis met lange serve series voor een duidelijk 15-25 zege. De 5-14 en 7-17 tussenstanden eindigden na 12-22 in dat dikke verschil.  SSS kwam in de tweede set op 7-2 en 10-4 voor, maar was die mooie voorsprong bij 14-14 al weer kwijt. En moest daarna het initiatief aan TTP laten, dat met 16-19 en 18-23 opnieuw ruim leek te winnen. Maar het kostte de nodige moeite om het laatste punt te scoren, dat lukte pas bij 23-24.

In de derde set was TTP opnieuw de bovenliggende partij. Eigenlijk vanaf het begin (6-12) werd de thuisploeg geen kans gegeven om zich terug in de wedstrijd te vechten. Via 10-18 en 14-21 ging de 0-3 zege in de tas met de talenten mee. SSS blijft dus nog zonder winst.

In de stand gaat Lycurgus met 4-12 op kop. Dan volgt Orion met 4-11, Dynamo is derde met 5-11.  VoCASA (5-7), Sliedrecht (3-6) , TTP (5-6) en Taurus (5-5) vormen de middenmoot, waarna Zwolle (4-4), Zaanstad (4-3) en SSS (5-1) de ranglijst afsluiten.